Ny studie om tuff jargong på jobbet

Vad får man egentligen säga på jobbet? Arbetsplatsjargong finns överallt, på byggen och i gruvor såväl som tech-företag och inom vården. Ibland går det överstyr. I en studie om svenska gruvarbetare från Malmö universitet slås det fast att den tuffa jargongen inte behöver vara en nackdel. ”En del kvinnliga gruvarbetare kunde höja sin status genom att vara rapp i käften och ge tillbaka med samma mynt”, säger  forskaren Lisa Ringblom.  

Publicerad
Kvinna som pustar ut på arbetsplatsen

Vad får man egentligen säga på jobbet? Arbetsplatsjargong finns överallt, på byggen och i gruvor såväl som tech-företag och inom vården. Ibland går det överstyr, men lösningen är inte att förbjuda skämt och jargong som kan uppfattas som grov eller plump, enligt en studie om svenska gruvarbetare från Malmö universitet. På mansdominerade arbetsplatser kan kvinnor däremot behöva strategier för att hantera hård jargong, och kan även använda jargongen till sin fördel, enligt forskaren Lisa Ringblom.   

”Arbetsplatsjargongen är en viktig arbetsplatsmarkör. När du är en del av den blir du upptagen i gemenskapen och är en del av gruppen. I riskmiljöer som gruvor blir skojandet med kolleger också en omsorgspraktik, ett sätt att ta hand om varandra”, säger hon och fortsätter: 

”Kvinnorna kunde använda sig av arbetsplatsjargong för att utmana rådande strukturer. En del kvinnliga gruvarbetare kunde höja sin status genom att vara rapp i käften och ge tillbaka med samma mynt”, enligt Lisa Ringblom som menar att arbetsgivare i stället för att formellt försöka reglera vad medarbetarna säger på jobbet, bör verka för en pågående diskussion om samtalsklimatet. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden