Ny studie: Fredag i augusti bästa dagen för chefer att förändra

Vill du köra igång ett utvecklingsprojekt i din verksamhet? Då ska du passa på nu. Fredagar i augusti är nämligen den bästa tiden att implementera förändringar, enligt en ny undersökning från Brilliant Future.

Ledarskap
Publicerad

Det kan vara svårt att veta när det är bästa att sätta igång med förändringar på arbetsplatsen. När är medarbetarna redo, energifyllda och ser mest positivt på saken? Undersöknings- och actionplattformen Brilliant Future har genom att studera medarbetarundersökningar bland mer än 150 000 svaranden världen över kommit sanningen på spåren.

Genom att titta på vilken månad medarbetarna tycker att de kan påverka sin arbetssituation mest samt när de har som roligast på jobbet, såg de att augusti sticker ut som tydlig vinnare i båda frågorna. Vidare visar undersökningen att medarbetarna tycker att chefen leder bäst på fredagar. En fredag i augusti låter därför optimalt för förändring. Medarbetarna känner att de kan påverka, har roligt på jobbet – och tycker att du som chef leder bra.

Medarbetarnas känsla av påverkansmöjligheter störst i augusti
Staplarna visar andelen som svarat ”5” på frågan ”Kan du påverka din arbetssituation?”. Baseras på 151 353 svar. (Grafik: Brilliant Future)

Diagram: Medarbetarna har roligast på jobbet i augusti
Staplarna visar andelen som svarat ”5” på frågan ”Tycker du det är kul att gå till jobbet?”. Baseras på 125 497 svar. (Grafik: Brilliant Future)

 

När ska du då inte dra igång det stora förändringsmaskineriet? Undersökningen visar att man är minst sugen på att anstränga sig lite extra i juni och november, alltså precis innan sommaren och jul, så då kan det vara läge att sansa sig lite när det gäller just omgörningar.

Medarbetarna är minsta sugna på att anstränga sig lite extra i juni och novmber
Staplarna visar andelen som svarat ”5” på frågan ”Är du beredd att anstränga dig lite extra för att [organisation] ska bli mer framgångsrikt?”. Baseras på 146 150 svar. (Grafik: Brilliant Future)

”Att medarbetare känner att de kan påverka sin arbetssituation hänger starkt samman med engagemang. Ett tips är att ta en avstämning ganska tidigt efter semestern, där man lyssnar på medarbetaren, frågar om de har fått några nya tankar och visar att man tar idéerna på allvar. Då kan man också undvika dippen i engagemanget som kommer senare under hösten”, säger Sofie Johansson, analytiker och affärsutvecklare för medarbetarengagemang på Brilliant Future.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden