uppsagd

Uppsägningar? Så gör du som chef

Är du tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. Här är 4 tips på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar för att få ett bra avslut med dina medarbetare.

Uppsägningar är sällan roliga, varken för de som blir av med sina jobb eller cheferna som håller i processen. Många toppchefer vittnar om att neddragningar är bland det tuffaste de varit med om.

En misslyckad omställningsprocess där de uppsagda känner sig kränkta och orättvist behandlade är inte bara mentalt påfrestande för alla parter, utan riskerar också att fläcka arbetsgivarvarumärket under lång tid framöver, med oöverblickbara skador som följd. En färsk rapport från TRR (tidigare Trygghetsrådet) kastar nytt ljus på hur du som chef kan göra det bästa av omställningsprocessen – och vad du absolut inte bör göra.

”Varsel och uppsägningar är alltid stressfyllda och turbulenta oavsett omständigheterna, även för erfarna chefer. Generellt kan inte företaget förvänt sig någon förståelse överhuvud taget i uppsägningssituationer, vare sig det är till följd av coronakrisen eller något annat. Därför är det viktigt att vara ödmjuk och lyhörd”, säger Jason Hoffman som är TRR:s HR- och kommunikationschef.

Här är fyra punkter för en smidigare omställningsprocess:

1.Transparens och tydlighet
Medarbetare vet oftast mycket mer om förestående neddragningar och omstruktureringar än vad cheferna tror, framgår av TRR:s rapport som baserar sig på intervjuer av sju kvinnor och fem män i åldrarna 35–60 år som nyligen själva blivit uppsagda. Att alla får samma information från ledningen och att den är konkret, transparent och tydlig framstår som mycket viktigt i undersökningen, som letts av psykologen och ledarskapsexperten Caroline Lornudd. Öppenhet med orsaken till neddragningarna, information om vilken hjälp som finns att få, en klar tidsplan över viktiga händelser och namn på kontaktpersoner som finns tillgängliga för besvarande av frågor är vitalt.

2. Omsorg och respekt 
När en medarbetare tvingas avsluta en anställning utan att själv ha valt det, försvinner samtidigt en del personens identitet: ett socialt sammanhang, stimulerande arbetsuppgifter och inte minst lönen. Om arbetsgivaren bemödar sig om att ge på andra sätt under uppsägningstiden, kan den negativa upplevelsen mildras något för den som sägs upp. Det kan handla om att bjuda på ett bra avtal, en omsorgsfull och respektfull omställningsprocess och stöd för individen att ta sig vidare. Viktigt för chefen är att intressera sig för hur medarbetarna mår, visa välvilja, ge praktiskt stöd och inte lämna människor åt sitt eget öde i en tuff situation, framhåller Jason Hoffman.

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

3. Flexibilitet och dialog
Varje individ är olika och en fortlöpande dialog är nyckeln till att skapa en bra uppsägningstid för både individ och arbetsgivare, heter det i rapporten. Flera av intervjupersonerna framhåller det positiva med chefer som är flexibla och ger utrymme till anställningsintervjuer och besök på företagshälsovården på betald arbetstid, liksom att snabbt godkänna samtal med psykolog. Vidare har intervjupersonerna uppskattat chefer som står pall för de uppsagdas reaktioner, och kan behålla ett lugn och professionalitet mitt i stormen.

”Se till att vara tillgänglig, erbjud stöd inom ramen för vad företaget har möjlighet till och säkerställ att fokus förblir på den uppsagda och inte hamnar på chefen själv – det sistnämnda är inte särskilt ovanligt när chefens egen ångest träder fram”, säger Jason Hoffman.

4. Avtackning en viktig symbol
En avslutande ritual i form av avtackning är av starkt symbolisk betydelse, liksom avsaknaden av en sådan ceremoni, framgår av TRR:s rapport. ”Man tog bara sin dator och gick, det kändes konstigt”, säger en av intervjupersonerna besviket om att bli av med jobbet utan formell avtackning. Andra menar att avtackningar är förljugna och att ett deltagande vore liktydigt med att godkänna den uppsägning man i själ och hjärta är emot. Flera av intervjupersonerna säger sig föredra ett inofficiellt avslut tillsammans med sina närmaste medarbetare, bortom både arbetsplats och arbetstid. Chefer bör hur som helst tidigt se över ritualerna kring avtackning, höra sig för med de uppsagda hur de vill tackas av och själva vara på plats om det inte uttryckligen finns önskemål om något annat. ”Ett personligt kort kan betyda mycket”, säger en av intervjupersonerna i rapporten.

varsel-2

Läs också: Varsel i coronakrisen – så agerar du som chef

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas megaprojekten

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han. 
Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
chefenfridahallgren
Beslutsfattande

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.
grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget.