”Nämn en chef” – då väljer svensken en man

Mångfald
Publicerad
PG Gyllenhammar intervjuas av Cissi Elwin Frenkel på Chefgalan i mars 2014. Foto: Karina Ljungdahl.

En tydlig återspegling av bristen på mångfald i chefsleden återfinns i medierapporteringen om chefer – där det rapporteras mycket lite om chefer med utländsk bakgrund, unga chefer samt chefer med funktionsnedsättning.

Och bara 15 procent av allmänheten tycker att chefskåren i Sverige idag speglar samhället på ett bra sätt – medan 47 procent svarar ganska eller mycket dåligt på samma fråga.

Med ett stigande chefsrekryteringsbehov har vi inte råd att förbise kompetenta personer på grund av fördomar och gamla tankemönster,” säger Ledarnas ordförande Annika Elias.

Jämställdhetsperspektivet finns dock med i medierapporteringen, där strax över hälften av cheferna som det rapporteras om är kvinnor – men bara upp till en viss chefsnivå. När det gäller rapportering kring vd:ar domineras den av män.

Viktigaste egenskaper hos chefen om man frågar allmänheten är att involvera medarbetare, skapa öppenhet och tillit – samt att vara ”en i gänget.” Egenskaper som att vara en duktig säljare eller expert på sitt område prioriterades lägre.

När de svarande i undersökningen fick säga vilken person de tänker på när de tänker på en chef fanns bara män på tio-i-topplistan. Först på elfte plats dök en kvinna upp – SEB:s vd Annika Falkengren.

De tänker svenskar på när de tänker på en chef:

1 PG Gyllenhammar

2 Ingvar Kamprad

3 Jan Carlzon

4 Stefan Löfven

5 Barack Obama

6 Fredrik Reinfeldt

7 Kung Carl XVI Gustaf

8 Percy Barnevik

9 Donald Trump

10 Bill Gates

Båda undersökningarna, av allmänhetens uppfattning om chefskåren där 1005 slumpmässigt utvalda personer svarade på en webbenkät, och av medierapporteringen kring chefer, genomfördes av TNS Sifo på uppdrag av Ledarna.

Läs också:

Sök mångfald — hitta talanger

Läs Ledarnas rapport här

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden