pg_gyllenhammar-2
PG Gyllenhammar intervjuas av Cissi Elwin Frenkel på Chefgalan i mars 2014. Foto: Karina Ljungdahl.

”Nämn en chef” – då väljer svensken en man

En tydlig återspegling av bristen på mångfald i chefsleden återfinns i medierapporteringen om chefer – där det rapporteras mycket lite om chefer med utländsk bakgrund, unga chefer samt chefer med funktionsnedsättning.

Och bara 15 procent av allmänheten tycker att chefskåren i Sverige idag speglar samhället på ett bra sätt – medan 47 procent svarar ganska eller mycket dåligt på samma fråga.

Med ett stigande chefsrekryteringsbehov har vi inte råd att förbise kompetenta personer på grund av fördomar och gamla tankemönster,” säger Ledarnas ordförande Annika Elias.

Jämställdhetsperspektivet finns dock med i medierapporteringen, där strax över hälften av cheferna som det rapporteras om är kvinnor – men bara upp till en viss chefsnivå. När det gäller rapportering kring vd:ar domineras den av män.

Viktigaste egenskaper hos chefen om man frågar allmänheten är att involvera medarbetare, skapa öppenhet och tillit – samt att vara ”en i gänget.” Egenskaper som att vara en duktig säljare eller expert på sitt område prioriterades lägre.

När de svarande i undersökningen fick säga vilken person de tänker på när de tänker på en chef fanns bara män på tio-i-topplistan. Först på elfte plats dök en kvinna upp – SEB:s vd Annika Falkengren.

De tänker svenskar på när de tänker på en chef:

1 PG Gyllenhammar

2 Ingvar Kamprad

3 Jan Carlzon

4 Stefan Löfven

5 Barack Obama

6 Fredrik Reinfeldt

7 Kung Carl XVI Gustaf

8 Percy Barnevik

9 Donald Trump

10 Bill Gates

Båda undersökningarna, av allmänhetens uppfattning om chefskåren där 1005 slumpmässigt utvalda personer svarade på en webbenkät, och av medierapporteringen kring chefer, genomfördes av TNS Sifo på uppdrag av Ledarna.

Läs också:

Sök mångfald — hitta talanger

Läs Ledarnas rapport här

Relaterade artiklar

afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.