Motiveringar – alla vinnare på Kompetensgalan

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Årets kompetenspris till Ung Chef

2012
Cecilia Rönn, platschef, Carlsberg Sverige
Motivering:
Med mod, ärlighet och engagemang har Cecilia Rönn fattat stora beslut som berikat företaget och medarbetarna. Strukturer har förändrats med en rakhet och värme som går rakt in.

 

2011
Martin Tiveus, Sverigechef för konsumentmarknaden, Microsoft
Motivering:

För att han är en kommunikativ chef som inspirerar sina medarbetare till förnyelse, och som i såväl en liten som i en stor organisation har visat goda resultat efter ett större förändringsarbete. Martin Tiveus har dessutom skapat väldigt goda affärsresultat på kort tid under en brinnande finanskris.

 

2010
Nicholas Högberg, vice vd, 3
Motivering:
För sitt entreprenörsmässiga ledarskap. Han har på kort tid vänt motgångar med hjälp av ett otroligt engagemang och prestigelöshet. Nicholas Högberg har genom att våga vara frank, positiv och beslutskraftig fått människor att lyfta sig och därmed lagt en grund för företagets framgångar.

2009
Jeanette Saveros, affärsområdeschef, Hifab
Motivering:
För att hon som ung kvinna i en mansdominerad bransch lyckats erövra rollen som den naturliga ledaren genom att agera med tyngd, auktoritet och rak kommunikation. Jeanette Saveros har skapat mycket goda ekonomiska resultat för företaget genom ett ledarskap som bygger på delaktighet, närvaro, handlingskraft och karisma.

2008
Pär Johansson, verksamhetsledare, Glada Hudikteatern
Motivering:
För att han med mod och entusiasm har förmått sina medarbetare att överträffa vad de själva och omvärlden trodde var möjligt. Genom sitt individanpassade ledarskap har Pär Johansson på ett inspirerande sätt visat att det går att förändra människors förutsättningar i livet.

2007
Lars Gustavsson, rektor, Nya Elementar
Motivering:
För sitt otröttliga arbete och mod att ständigt ifrågasätta gamla strukturer och driva fram förändringar i en kommunal skola. Lars Gustavsson har med uthållighet och styrka byggt en arbetsplats som genomsyras av delaktighet, tydlighet och synnerligen goda resultat.

2006

Johan Hellström, vd, Björn Axén
Motivering:
Priset går till Johan Hellström, vd för Björn Axén.
Med stor entusiasm har Johan Hellström förverkligat sin idé om ett lönsamt och etiskt riktigt företag i en näring som vanligen inte präglas av det tänkandet. Under sina år som vd har han dagligen fungerat som inspiratör och kreatör och på så vis skapat en miljö där de anställda trivs allt bättre för varje år. Johan Hellström har arbetat med en tydlig målfokusering och en klar utvecklingspolicy för personalen. Hans förmåga att kombinera kreativitet och lönsamhet har gjort honom till banbrytare i sin bransch.

2005
Cissi Elwin, chefredaktör, ICA-kuriren
Motivering:
Priset går till Cissi Elwin för att hon haft mod att ta sig an en 63-årig tidning och utveckla den till en modern och ekonomiskt stabil produkt. Cissi Elwin har beslutsamt ifrågasatt invanda rutiner för att kunna förändra arbetssättet där hon betonar tydlighet, produktivitet, rättvisa, nytänkande och ökad kompetens. Hela tiden har hon haft det goda omdömet att aldrig förlora respekten för tidningens rötter.
Årets kompetenspris för hälsofrämjande ledarskap

Årets Kompetenspris för Hälsosam chef

2012
Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör, Farsta stadsdelsförvaltning

Motivering:
För ett medvetet och strukturerat hälsoarbete som har givit mätbara resultat hos både medarbetare och kunder i en komplex och krävande organisation. Med kraft och engagemang har Ulla Thorslund skapat en tydlig, målinriktad och mångfacetterad helhetsmodell för hälsoarbete – värd att ta efter i andra organisationer.

 

2011
Peter Westford, vd, Navigio Rekrytering & Ledarskap
Motivering:
För att han är en förebild som jobbar långsiktigt och strategiskt med träning som ett sätt att driva affären mot bäst lönsamhet. Peter Westford engagerar medarbetare från 40- till 80-talister och har tillsatt en ny ledningsbefattning som ska främja hälsan på arbetsplatsen.

 

Årets kompetenspris för hälsobefrämjande arbete

2010
Katarina Berg, personaldirektör, 3
Motivering:
För att hon är uthållig och konsekvent. Hon väljer aldrig den enkla vägen utan tar tag i problem på djupet i kultur och värderingar och integrerar hälsoarbetet i den löpande verksamheten. Hon har höjt statusen på hälsofrågorna och vänt från bottenläge till fantastiska resultat. Katarina Berg har en drivkraft mot tydliga mål, gillar det okonventionella och har hög integritet.

2009
Angelica Björkbom, hälsochef, Posten
Motivering:
För att hon i en föga glamorös arbetsmiljö, målmedvetet och enträget, drivit ett framgångsrikt arbete med hälsofrågor på bred front. Hon har därmed bidragit till att dessa frågor blivit en naturlig del i företagets kultur. Tack vare ett starkt personligt engagemang har hon levererat konkreta, övertygande och mätbara resultat. Därmed har hon skapat en modell för hälsoarbete som bör vara en förebild för varje organisation. Angelica Björkbom lever sitt motto: En modern organisation tar vara på sambandet mellan medarbetare som mår bra och ekonomisk lönsamhet.

2008
Pia Kilbo, HR direktör, Rexam Glass Skandinavien
Motivering:
För att hon, som en god förebild, uppriktigt brinner för att hjälpa andra att leda sig själva till ökat välbefinnande och bättre hälsa. Pia Kilbo har initierat en ny dialog mellan chef och medarbetare om betydelsen av hälsa. Hon har med sitt arbete uppnått bestående resultat av höjd medvetenhet och förändrad inställning i hälso- och livsstilsfrågor.

2007
Leif Johansson, vd, Volvo
Motivering:
För att han under hela sin karriär uthålligt och systematiskt har initierat hälsobefrämjande insatser inom svenskt arbetsliv, bland annat genom Sveriges största hälsoprojekt, Livsstil i Väst, och forskningsprojektet Friska Framgångsrika Företag. På ett föredömligt sätt har han även verkat för att sprida det hälsobefrämjande ledarskapet globalt.

2006
Ulf Engstrand, personalchef, PEAB Västerås
Motivering:
Priset går till Ulf Engstrand för att han med uthållighet och stort mod har drivit ett nytänkande och resultatrikt hälsobefrämjande arbete inom en traditionstyngd bransch. Genom att våga ställa krav på personalen och inte bara erbjuda möjligheter, har han med patos och affärsmässig övertygelse arbetat för en friskare personal som ska må bra hela livet. Ulf Engstrand har förverkligat företagets övergripande hälsomål genom att våga ifrågasätta och ändra djupt rotade rutiner och arbetssätt. Han har för alltid visat företaget på den odiskutabla betydelsen av ett hälsobefrämjande arbete.

2005
Birgit Jansson, HR-chef, Kraft Foods Sverige
Motivering:
Priset går till Birgit Jansson för att hon med stor uthållighet och entusiasm drivit fram nydanande program inom det psykosociala området. Hon har aktivt arbetat för att göra människor medvetna om kost, hälsa och motion bland annat genom att framhålla individens eget ansvar. En styrka är också hennes förmåga att skapa förutsättningar så att förändringar blir lustfyllda. Ett synligt bevis på hennes insatser är att ukskrivningarna vid företaget kraftigt har reducerats.

Årets kompetenspris till Human resource-chef

2012
Mats Pettersson, personaldirektör, NCC
Motivering:
Mats Pettersson har på ett föredömligt sätt kopplat HR till affären. Han har framgångsrikt drivit värdegrundsarbetet och placerat HR som en viktig strategisk roll i koncernledningen. Dessutom har Mats Pettersson reformerat HR inom en traditionell och mansdominerad bransch.

 

2011
Veronica Lejsved, HR-chef, Bauhaus & Co
Motivering:
För att hon verkar i ett företag som växer snabbt och har anställt många nya unga chefer. Veronica Lejsved ger cheferna tydlighet kring hr-processerna med hjälp av en enkel verktygslåda.

 

2010
Ann-Marie Silokangas, personaldirektör, Nobina
Motivering:
För att hon med stor energi och målmedvetenhet har lyft HR-arbetet i en miljö som är ovan vid HR. Hon har genomfört en genomgripande förändring i organisationens syn på ledarskap, medarbetare och den personliga utvecklingen. Ann-Marie har med pragmatiska lösningar, outtröttlig energi och målmedvetenhet lyckats skapa något som ger genklang ända ut till kunderna.

2009
Marie Hallander Larsson, personaldirektör, Posten
Motivering:
För att hon med sin entusiasm, viljestyrka och positiva människosyn har genomfört stora utvecklings- och förändringsarbeten som satt HR på kartan och gett genklang långt utanför den egna organisationen. För Marie Hallander Larsson är ingenting omöjligt, hennes stora kunskaper, oräddhet och genomförandekraft har gjort henne till en förebild.

2008
Sofia Brax, Human Resource Director, AB Lindex
Motivering:
För att hon med kreativitet och nytänkande inom HR-området samt en fantastisk förmåga att föra ut sitt budskap aktivt har bidragit till Lindex framgångar. Sofia Brax är en HR-chef i tiden och en förebild för många.

2007
Gordana Landén, Vice President Human Resources and Organization, BU Global Services, Ericsson
Motivering:
Med kreativitet, energi och kompetens har Gordana Landén framgångsrikt lyckats driva förändring i en stor, komplex och internationell miljö. Hon utgör ett lysande exempel på hur HR kan förstärka affärsverksamheten och därigenom bidra till framgången för bolaget.

2006
Katarina Berg, personalchef, Kanal 5
Motivering:
Priset går till Katarina Berg för att hon uthålligt och långsiktigt utvecklat HR-arbetet i en dynamisk och utmanande miljö. Med stor passion har hon förverkligat visionen av ett i affären integrerat HR-arbete. Hon har lyckats genomdriva en kompetensutveckling av både ledning och organisation, vilket nu för Kanal 5 in i en ny fas av värderingsstyrt och resultatdrivet ledarskap.

2005
Magnus Ling, vice president SAS Human Resources Services, SAS
Motivering:
Priset går till Magnus Ling för att han i en komplicerad struktur i en organisation under press har skapat en helt ny HR-struktur. Magnus har drivit processen med mycket nytänkande och en vilja att skapa en affärsnära HR-organisation. Idag är SAS interna HR-organisation en marknadsanpassad och konkurrensutsatt verksamhet.

2004
Martin Lundin, HR-chef, Perstorp
Motivering:
För sitt moderna HR-arbete inom Perstorp under en period av omfattande förändringar och generationsväxling på ledarposten. Och för att han med det kommersiella målet i sikte arbetar för att människans och affärens utveckling ska gå hand i hand.

2003
George Tsiouras, vd, Svea Städ
Motivering:
Vinnaren har, trots tuffa tider och mycket små resurser, visat föredömligt prov på mod och nytänkande. Med inspiration och lust har vinnaren påvisat kompetensutvecklingens betydelse för en lyckad integration och delaktighet i arbetsliv och samhälle.

Årets kompetenspris för mångfaldsarbete

2012
Louise Ring, HR-direktör, Axfood
Motivering:
Louise Ring har genom sitt värderingsbaserade ledarskap varit drivande i utvecklandet av företagskulturen, och arbetat med beteenden och attityder. Louise Ring har bidragit till att Axfood har mångfald när det gäller medarbetare, arbetsmiljö, varumärke, sortiment och kunder.

 

2011
Kristina Colliander, programchef barn och ungdom, Sveriges Television
Motivering:
För att hon framgångsrikt främjat mångfalden i alla delarna i SvT:s tv-produktion för barn och ungdom, men även för alla som påverkas utanför organisationen. Kristina Colliander är orädd och arbetar med mångfaldsfrågan varje dag.

 

2010
Per Thorstenson, vd, Arlanda Express
Motivering:
För att han har skapat tydliga resultat genom att systematiskt och uthålligt arbeta både internt och externt utifrån sin övertygelse om allas lika värde. Per Thorstenson har som sann eldsjäl använt mångfaldsarbete som ett sätt att vända företaget från kris till framgång.

2009
Veronica Hedenmark, grundare och marknadschef, VH assistans
Motivering:
För att hon trots sitt funktionshinder startade ett eget framgångsrikt företag vid 19 års ålder som idag 11 år senare har 400 anställda som främjar mångfalden i samhället genom att ge behovsanpassad assistans till personer med funktionshinder. Veronica Hedenmark inspirerar genom att använda sitt utanförskap till en möjlighet att få vara sig själv och sätta egna gränser.

2008
Anders Olausson, fabrikschef Tuve, Volvo Lastvagnar
Motivering:
För att han i en traditionellt mansdominerad bransch uthålligt och med framgång arbetat för jämställdhet i sin arbetsorganisation. Anders Olausson har genom sin insats lyckats med att både öka jämställdheten och – enligt egen övertygelse – förbättra affärsresultaten.

2007

Lars Tengvall, projektchef, NCC Construction Sverige
Motivering:
För att han med stor envishet trotsat motstånd och fördomar i en traditionstyngd bransch. Med nytänkande och professionalitet har Lars Tengvall arbetat för att säkra framtida kompetensförsörjning, där tron på mångfald och människors lika värde hela tiden varit hans starka drivkraft.

2006
Anastasia Georgiadou, vd, Svensk Assistans och Handikappservice AB
Motivering:
Priset går till Anastasia Georgiadou för hennes sätt att självklart praktisera ett brett mångfaldstänkande i sitt företag, både vad gäller ålder, kön, sexuell läggning och etnisk bakgrund. Anastasia Georgiadou har förmågan att inte bara leta upp nya affärsidéer utan också att genomföra dem och göra dem lönsamma. Hon är mångfalden personifierad. Som framgångsrik entreprenör och kvinna utan högre utbildning är hon en klar förebild för ”nya” svenskar och andra mångkulturella/etniska grupper. Genom sitt engagemang i Svenskt Näringsliv ger hon dessutom mångfalden en plats på agendan i företagen och synliggör möjligheter i andra kulturer där många bara ser problem och svårigheter. Hon värnar sina anställda efter principen att medarbetare som känner sig uppskattade blir trygga och presterar bra. Hennes drivkraft och oräddhet är omvittnad – hon kan göra det ovanliga och oväntade men alltid med bibehållen respekt för sin omvärld.

2005
Raymond Mankowitz, Informationsdirektör, Svenska McDonald´s
Motivering:
Priset går till Raymond Mankowitz för att han på ett framgångsrikt sätt infört mångfald som en självklar del på företagets alla nivåer. Han har konkret och inspirerat agerat för att öka förståelsen för mångfald och har därmed i hög grad bidragit till att professionalisera mångfaldsarbetet i företaget. Likaså har han verkat för att denna spegling av dagens samhälle ska ses som en tillgång i marknadskommunikationen.

2004
Birgitta Andersson, kontorschef FöreningsSparbanken i Rosengård utanför Malmö
Motivering:
För att med utgångspunkt från kundernas förväntningar och behov, snarare än myndighetsstyrda regler, ha skapat en arbetsplats där begreppet mångfald aldrig setts som ett hinder utan i stället är själva förutsättningen för verksamheten.

Årets kompetenspris till Årets chef

2012
Lars Kry, vd och koncernchef, Proffice

Motivering:
Lars Kry entusiasmerar, charmerar och kommunicerar tydligt så att varje fråga blir begriplig. Han bromsar med hjärtat och gasar med hjärnan så att omsättningen har dubblerats. Lars Kry är en förebild för hela sin bransch. En opinionsbildare för att människor ska komma in på arbetsmarknaden.

 

2011
Mikael Ahlerup, vd, Astrid Lindgrens värld

Motivering:

För att han framgångsrikt har drivit verksamheten genom stora förändringar med hjälp av sin moderna ledarstil. Mikael Ahlerup är prestigelös men bestämd, uttrycker strategin så att alla förstår och har en förmåga att visa att alla är lika mycket värda.

 

2010
Lena Larsson, vd, Värmlands Folkblad

Motivering:

För att hon är en tydlig och engagerande chef med stor närvaro. Hon är en ledare och en förebild i en utsatt och föränderlig bransch. Under en varierad och spännande chefskarriär har Lena Larsson lyckats leverera bra resultat och byggt en unik samarbetskultur.

2009
Palle Lundberg, kommundirektör, Botkyrka kommun
Motivering:
För att han på ett framgångsrikt sätt lyft den kommunala verksamheten och förändrat bilden av Botkyrka. Palle Lundberg sätter upp tydliga mål och får genom sitt engagerade och energiska ledarskap med sig medarbetarna på vägen.

2008
Björn Olsson, chef, Posten brevterminaler Sverige
Motivering:
För att han, under svåra tider med stora förändringar inom Posten, har varit en chef som med professionellt mod har tagit tag i obekväma frågor. Björn Olsson är en oförvägen och trygg norrlänning som leder genom att coacha och motivera sina 6 000 medarbetare.

2007

Carin Götblad, länspolismästare, Polismyndigheten i Stockholms län
Motivering:
För sitt moderna och tydliga ledarskap i en komplex verksamhet och för att hon på en utsatt tjänst visat stort personligt mod. Genom att förena yrkesskicklighet och medmänsklighet har Carin Götblad vunnit såväl medarbetarnas som allmänhetens respekt.

2006
Per Lydmar, vd, Lydmar Hotel
Motivering:
För ett oförställt, personligt och generöst ledarskap som skapar både framgångsrika affärer och engagerade medarbetare.

2005
Marika Skärvik, Vice President, TietoEnator Processing & Network
Motivering:
Priset går till Marika Skärvik för att hon är en chef som förenar resultat och vinster med en äkta känsla för de människor hon är satt att leda. Hon personifierar den professionella och strukturerade chefen som har hittat balansen mellan hårt och mjukt.

2004

Gerd Levin-Nygren, vd, NOTE Torsby
Motivering:
Årets Chef kombinerar en stark känsla för den egna orten med förmågan att ställa krav på resul¬tat som står sig i en hårt konkurrensutsatt och globaliserad bransch.
Genom ett ledarskap präglat av människokännedom, lyhördhet och beslutskraft visar Årets Chef vägen till attraktiva jobb, tillväxt och framtidshopp för glesbygden.

2003
Siw Wallin, rektor för Fruängens skola
Motivering:
Siw Wallin, rektor för Fruängens skola, en grundskola i södra Stockholm, utnämns till Årets Chef 2003 för sitt hälsobringande ledarskap som fått skolan på fötter. Med enkla medel och en knapp budget till trots ingjuter hon mod och engagemang och får alla, både lärare och elever, att ta ansvar och satsa sina krafter på att må bättre och orka mer. Tidningen Chef vill med utnämningen av Siw Wallin visa att ett bra ledarskap alltid är grunden för en god arbetsmiljö och bra resultat.

Kompetensgalan Stora hederspriset

2012
Daniel Ek & Martin Lorentzon, grundare Spotify

Motivering:
Han beskrivs som den internationella musikindustrins viktigaste makthavare. Hans produkt älskas av miljoner. Hans affärsmodell står som förebild för alla unga entreprenörer. Hans nybildade företag är värt miljarder. Och hans tjänst kan bli den som dödar pirathandeln. Stora Hederspriset 2012 går till musiktjänsten Spotifys skapare, Daniel Ek. Han får priset tillsammans med medgrundaren Martin Lorentzon.

2011
Inga-Britt Ahlenius, f d chef för FN:s internrevision

Motivering:
Stora Hederspriset går till en ämbetsman som genom sin kompetens, integritet och sitt mod skakat om både en svensk regering, en eu-kommission och nu senast hela ledningen för Förenta Nationerna. Stora Hederspriset går i år till avgående chefen för FN:s internrevision, tidigare bland annat generaldirektöd och chef för Riksrevisionsverket, Inga-Britt Ahlenius.  

 

2010
Postumt till Stieg Larsson, författare

Motivering:
Stora Hederspriset går till en författare som via ett unikt och fenomenalt författarskap som nått tiotals miljoner människor världen över, haft förmågan att föra fram och gestalta samhällsfrågor som kvinnovåld, rättvisa och främlingsfientlighet. Stora Hederspriset 2010 går postumt till författaren Stieg Larsson och tas emot av hans mångåriga partner och sambo Eva Gabrielsson.

2009
Björn Ulveus och Benny Andersson
Motivering:
Stora Hederspriset går till två kulturpersonligheter som mer än några andra satt Sverige på den internationella kartan och gjort svensk musik till en veritabel exportsuccé. I en tid av ekonomiskt mörker har deras musik gjort människors vardag både ljusare och gladare.” Stora Hederspriset 2009 går till musikanterna Björn Ulveus och Benny Andersson!

2008
Anton Abele och Östen Mäkitalo
Motivering:
Den ene skapade den största uppfinningen i den moderna industrialismens historia. En produkt som idag används av över halva jordens befolkning. Den andre använde sig av den moderna tekniken för att på bara några dagar skapa den största motrörelsen mot gatuvåld i modern tid i Sverige.

Kompetensgalans Stora Hederspris delas i år av en 15-åring och en 70-åring. Mellan Anton Abele som via sitt upprop på Facebook ”Bevara oss från gatuvåldet” fick ungdomar att höja sin röst efter dödsmisshandeln på Kungsholmen och Östen Mäkitalo, ofta kallad mobiltelefonins fader, och som gjorde Sverige världsledande inom mobilindustrin.

2007
Christer Fuglesang, astronaut, ESA
Motivering:
Under 12 spännande dygn lyckades han öka intresset för naturvetenskap till närmast hysteriska nivåer, och blev en förebild för alla som siktat mot stjärnorna. Han visade generationer av svenskar att kombinationen kompetens, mod och tålamod räcker både långt och högt.
Kompetensgalans Stora Hederspris går till astronauten Christer Fuglesang.

2006
Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef, Ericsson
Motivering:
”Priset går till Carl-Henric Svanberg för att han med sitt karismatiska
ledarskap lyckats gjuta optimism i en nedbantad, nerkörd och
uppgiven organisation, och därmed fått Ericsson att stärka sin
position som världens ledande telekomföretag.”

2005
Margot Wallström, EU-kommissionär och vice ordförande i EU-kommissionen
Motivering:
Priset går till Margot Wallström för att hon med personligt mod, genuin förmåga att kommunicera, hög integritet och ett gränslöst engagemang har gett Sverige en prestigefylld röst i Europa.

2004
Hans Blix, ordförande för FN:s inspektionskommission
Motivering:
Hans Blix som med stor personlig integritet och under oerhört pressade politiska förhållanden stred för objektivitet och sanning under Irakkrisen, vilket har väckt respekt och beundran över hela världen.

2003
Lars Nittve, chef, Moderna Museet
Motivering:
Genom ett kreativt ledarskap och stor passion för konsten och människor, har han lyckats vända ett hotande fiasko med ett mögelskadat museum till en stor besökssuccé genom att etablera sig hela tiden på nya adresser.

Årets Kompetenspris till Ledarutvecklare

2012
Åsa Bergman, vd, Sweco Sverige
Motivering:
Som vd i en global organisation har Åsa Bergman drivit igenom och satt fokus på ledarutveckling i en bransch som av tradition alltid haft teknisk kompetens högst på agendan. Åsa Bergmans starka övertygelse om det goda ledarskapets betydelse har gjort avtryck i organisationen.

2011
Kaspra Burns och Patrik Hedljung, projektledare Värdebaserat ledarskap, Scouterna
Motivering:
För att de är nyskapande unga ledare som drivs av sin egen övertygelse om det goda ledarskapet och det goda samhället. Kaspra Burns och Patrik Hedljung har en positiv människosyn där de tar till vara olikheter och en tro på att låta de unga få vara med och forma framtiden.

 

2010
Cecilia Zadig. ledarskapsutvecklare, Zadig Media
Motivering:
För att hon utifrån sin journalistiska bakgrund har bidragit till att utveckla ledarskapet i och utanför mediebranschen. Hon har lyft fram mångfaldsperspektivet och ökat förutsättningarna för kvinnor att utveckla sitt ledarskap. Detta i den mest inflytelserika branschen när det gäller att driva samhällsfrågor. Cecilia Zadig är en förändringsagent med visioner.

2009
Christina Franzén, vd, Näringslivets Ledarskapsakademi
Motivering:
För att hon idogt och vetenskapligt underbyggt har tillfört svensk ledarskapsutveckling det viktiga genusperspektivet i syfte att ge ledare kunskap att agera på ett mer medvetet sätt. Christina Franzén har som konsult med stor övertygelse, uthållighet och framtidssyn gjort skillnad för svensk ledarskapsutveckling.

2008
Barbro Dahlbom-Hall, vd, författare och ledarutvecklare
Motivering:
För att hon tidigt uppmärksammade och riktade fokus på ledarskapet i Sverige och för att Barbro Dahlbom-Hall idag, på ett mycket uthålligt och framgångsrikt sätt, utövar sin ledarutvecklingsgärning både nationellt och internationellt.

Årets Kompetenspris till Framtidschef

2012
Sunniva Fallan Röd, hotelldirektör, Rica Hotels
Motivering:
Med tydliga värderingar i sitt ledarskap skapar Sunniva Fallan Röd trygghet, ansvarstagande och resultatmedvetenhet hos alla som är verksamma på arbetsplatsen. Detta har i hög grad ökat kundnöjdheten. Sunniva Fallan Röd ¬visar stark tro på yngres förmåga och tar till vara deras kreativitet och nytänkande.

2011
Sebastian Siemiatkowski, vd, Klarna
Motivering:
För att han i en snabbt växande verksamhet byggt en framgångsrik kultur där unga medarbetare känner energi och entusiasm. Sebastian Siemiatkowskis framgång bygger på innovativt tänkande och okonventionella metoder.

Årets Kompetenspris för framtidens ledare – Politik/Samhällsengagemang

2003
Tove Lifvendahl, ledamot av moderaternas partistyrelse
Motivering:
Sveriges Juniorhandelskammare belönar i kategorin Politik/Samhällsengagemang i år en person som med sitt djupa kunnande, professionella framtoning och uppenbara övertygelse i sina framträdanden aktivt motarbetar omvärldens misstro och politikerförakt.
Genom att agera i linje med personlig övertygelse snarare än partilinjer
och populism har personen framgångsrikt visat på möjligheterna för unga
personer att påverkar och få etablerade politiker att lyssna.

Årets Kompetenspris för framtidens ledare – Näringsliv

2003
Tilde Björfors, cirkusdirektör på Cirkus Cirkör
Motivering:
Sveriges Juniorhandelskammare belönar i kategorin Näringsliv i år en viljestark, orädd och luststyrd person som genom kreativ galenskap skapat en plats i samhället för människor med fysisk, social och emotionell intelligens. Genom engagemangsdemokrati, en stark tro på sina medarbetare och uppmuntran till att våga tänka stort, har denna person infört ett modernt ledarskap som också inneburit att hon förverkligat stora drömmar och visioner.

Årets Kompetenspris för Mänskligt Ledarskap

2006
Olle Näslund, VP Foreign & Public Affairs, SAS Group
Motivering:
Priset går till Olle Näslund för att han på ett skickligt och respektfullt sätt lett svåra omstruktureringsprocesser inom koncernen. Med sin bakgrund som socialchef och djupa förståelse för mänskligt beteende har hans resultat alltid varit uppskattade och respekterade. Utmärkande för hans arbetssätt är hans humanism, vilket innebär hänsyn till omgivningen, öppenhet, löpande information och förtroendeskapande dialog. Han drar sig inte för att ta de riktigt komplicerade uppdragen, som han sedan hanterar med stor integritet och klokhet.

2005
Christina Lindgren, produktionschef, Turnils
Motivering:
Priset går till Christina Lindgren för att hon som god människokännare ger alla medarbetare chanser att växa i sina yrkesroller. Hon är en orädd person som inte har väjt undan för motstånd, utan fortsatt med sin uppgift, nyfiket och med osviklig entusiasm. Christina Lindgren står för ett helt nytt sätt att tänka, strukturerat och långsiktigt, som medarbetarna uppfattar som mycket utvecklande. Hon ses som en verkligt god förebild i sitt nyskapande.

2004
Britt-Inger Olsson, enhetschef, Sunne Kommun
Motivering:
För att med ett tydligt ledarskap och inspirerande visioner ha nått konkreta resultat och stora positiva förändringar på gruppboendet Salla.

2003
Suzanne Stråkander-Rockler, rektor, Fågelsta skola
Motivering:
»Pristagaren bedriver ett mänskligt ledarskap inom skolans värld som resulterat i att såväl elever, medarbetare och föräldrar vuxit i självförtroende och framtidstro.
Genom att vara tydlig, rak och strukturerad skapar hon goda resultat. Hon lever efter mottot: ’En skola för ökad livskvalitet’«.

Årets Kompetenspris för Idémässig Mångfald

2003
JDL, Luis Abascal. tidigare utvecklingsdirektör Stockholm Stad
Motivering:
Som stadsdelsdirektör i Kista väckte han insikten om alla människors möjligheter att växa och vara resurser hos ledare och anställda inom både privat och offentlig verksamhet, samt hos Kistaborna själva. Detta har resulterat i flera projekt som utvecklat Kista och mångfalden på olika arbetsplatser.

Årets Kompetenspris för Opinionsbildning i Kompetensbranschen

2005
Alexandra Charles och 1,6 miljonerklubben
Motivering:
Priset går till Alexandra Charles och 1,6 miljonerklubben för att de med stort genomslag riktat ljuset på kvinnors hälsa och även på äldre kvinnors kompetens. Med konsekvens sprider de objektiv information om kvinnohälsofrågor och om hur allvarliga sjukdomar kan förebyggas. Alexandra Charles och 1,6 miljonerklubben har på detta sätt bidragit till att göra det kvinnliga perspektivet tydligt i medicinsk forskning och läkarutbildning.

2004
Carl Bennet, företagsledare och ordförande, Elanders och Getinge
Motivering:
För att han som framsynt företagsledare med stort engagemang och eget kapital fört upp ”mjuka” begrepp som kompetens, mångfald och jämställdhet på dagordningen och orädd gjort dem till ”hårda” frågor.

2003

Utbildningsradion
Motivering:
”Utbildningsradion har med humor och hjärna stimulerat lärandets glädje på ett påtagligt sätt och har på senare tid genomgått ett imponerande förändringsarbete som nu avspeglar sig i väsentligt ökat antal tittare och lyssnare.”

Årets Kompetenspris för Förnyare av Svenskt Arbetsliv

2006
IKEA Kungens Kurva, genom Ros-Marie Grusén, varuhuschef
Motivering:
Priset går till IKEA Kungens Kurva, som på ett genomgripande sätt arbetar med integration som en självklar del i verksamheten. Förvissningen om att fler ögon, fler synsätt och fler erfarenheter skapar en bättre dynamik, visar sig också i den ökande andelen anställda med invandrarbakgrund. Varje år sätts nya mål för IKEAs mångfaldsarbete, som förutom etnicitet också inbegriper ålder, kön och funktionshinder. Företagsledningen ser främst två tydliga effekter av det målmedvetna arbetet: Möjligheten att rekrytera duktiga medarbetare ökar och arbetsklimatet förbättras, vilket direkt inverkar positivt på effektivitet och lönsamhet.

2005
Erik Löwenadler, vd och Annica Fornäs, Vice President Human Resources, Quality&Operational Excellence , Ericsson Microwave Systems
Motivering:
Priset går till Annica och Erik för deras arbete med kompetensväxling. De har på ett offensivt sätt utvecklat organisation, ledarskap och medarbetare. Modellen är lätt att applicera i andra verksamheter och skapar långsiktigt mätbart värde – då man bibehållit produktiviteten och även kunnat visa att kostnaden är lägre än vid vanlig omställning.

2004
Fredrik Svensson, rektor Broängsskolan i Botkyrka och Adelinde Schmidhuber, områdeschef Barn- och Ungdomsförvaltningen i Botkyrka
Motivering:
För att i grunden ha förändrat både organisation och synsätt i sin skola genom att införa målstyrda arbetslag och ge dessa både ansvar och befogenheter.

2003
Christina Janstad, avdelningschef, samt IVA-Teamet, intensivvårdsavdelningen vid Centrallasarettet i Växjö
Motivering:
Christina Janstad och IVA-teamet på Centrallasarettet i Växjö får priset som Årets förnyare av svenskt arbetsliv för att de:
På ett föredömligt sätt visat att man med enkla medel och modern teknik – genom införandet av ett nytt arbetstidssystem, har skapat stora vinster för såväl individ, organisation som samhället.
Det nya arbetssättet är ett föredöme för både offentlig och privat sektor och kan lätt implementeras i de flesta verksamheter.
Christina Janstad har genom ett tydligt ledarskap spelat en aktiv roll som såväl initiativtagare till arbetssättet som i införandet av detsamma.
Det ger individen valfrihet i god balans med teamets arbetsuppgifter och ger omedelbara ekonomiska samhällsvinster.

Årets Kompetenspris för Ideella Prestationer

2003
Friends
Motivering:
Vinnare är Friends med motiveringen att Friends genom att öka kunskapen, medvetenheten och den emotionella kompetensen om mobbning och genom det nationella nätverket av kompisstödjare ger mod åt enskilda elever och skolorna att arbeta för solidaritet och medmänsklighet.

Årets Kompetenspris till IT-förnyare

2008
John Elvesjö, vice vd, Tobii Technology
Motivering:
För sina ögonstyrningsprodukter som förenklar vardagen för både funktionshindrande som forskare och webbaserade media. Tobii har genom ny teknik och många användningsområden lyckats bli världsledande inom ögonstyrning.

2007
Anders Björlin & Björn Söderberg, affärsarkitekt resp. vd, Kiwok
Motivering:
För sin banbrytande produkt BodyKom som diagnostiserar och behandlar patienter utan att sjukvårdsbesök är nödvändiga. Genom att kombinera skalbar, mobil kommunikationsteknik med ny medicinsk teknik räddas liv samtidigt som vårdens kostnader minskar.

Årets Kompetenspris till årets förbättrare

2007
Leif Östling, vd, Scania
Motivering:
Scania har de senaste åren märkbart förbättrat sitt arbete med framför allt miljöaspekterna. Scania hör i dag till de få företag som integrerat miljöhänsyn i hela sin verksamhet: från produktutveckling och energieffektivisering till miljökrav gentemot sina leverantörer.

Under det senaste året har Scania också aktivt arbetat med att identifiera sociala risker i sin verksamhet och med att utveckla verktyg och processer för att hantera dessa risker. Visserligen har detta arbete dröjt några år i relation till de övriga konkurrenterna i branschen. Men när det väl påbörjats har det blivit både konkret och resultatorienterat.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.