Våga ta tillbaka kontrollen: 12-stegsprogram för chefer som tappat greppet

Rädd att framstå som en kontrollerande chef? Strunta i den känslan – ibland behöver du bejaka ditt kontrollbehov.

Steg 1: Insikt
Inse att det inte är en rättighet att få arbeta hemifrån vissa dagar, ha flextid eller nagga på arbetstiderna vid behov.

Steg 2: Glöm rättvisan!
Låt ingen inbilla dig att det finns ett rättvisekrav. Det beror på typ av arbetsuppgifter, om andra i gruppen är beroende av att medarbetaren är närvarande och tillgänglig och på om medarbetaren är ansvarstagande och självgående och klarar av att hantera friheten.

Steg 3: Tydlighet
Var tydlig med vad som gäller. Vilka arbetsuppgifter ska utföras? Vilka förväntningar har du? Hur ser prioriteringarna ut? Hur ska rapporteringen ske?

Steg 4: Snabbhet
Ingrip så fort du har minsta misstanke om att någon inte levererar vad hon eller han ska. Omedelbart! Nu! Bums! Gå inte och fega och tro att problemet ska lösa sig av sig självt. Det gör det inte, tvärtom, det växer och blir stort och komplicerat. Andra i gruppen blir irriterade, den det gäller blir mer övertygad om att det är okej att smita och själv blir du mer och mer frustrerad.

Steg 5: Samtalet
Ta ett samtal med den det gäller. Var tydlig. Inget mumlande, inga ursäktande antydningar, utan raka rör. Säg att du vill kolla hur det fungerar. Begär redovisning. Klargör vad du förväntar dig att medarbetaren levererar och hur du vill få rapporter.

Steg 6: Uppföljning
Följ upp med tydliga kontrollfrågor: Är vi överens? Förstår du vad du ska ägna tiden åt? Vad du ska leverera? Det kan vara så att du har gett otydliga styrsignaler och att medarbetaren inte är lat men behöver tydliga signaler, hjälp att prioritera och känner behov av att vara synlig inför dig som chef.

Steg 7: Var en igen!
Släpp inte greppet. Det kan vara frestande att tänka ‘Pust! Nu har jag klarat av det obehagliga mötet. Nu kan jag släppa det här problemet’. Det kan du inte alls. Det är absolut nödvändigt att du följer upp med täta möten och samtal. Ring hem till medarbetaren under jobba hemma-dagar och fråga hur det går. Se till att du får koll på vad hon eller han producerar.

Steg 8: Dra in förmånen!
Fungerar det inte ändå? Då måste du vara beredd att dra in till exempel rätten att jobba hemifrån för medarbetaren. Men våga inte ens drömma om att dra in den rätten för alla medarbetare.

Steg 9: Alla är olika
Upprepa för dig själv som mantra nummer ett: ‘Det är min skyldighet som chef att inte behandla alla lika. Jag ska styra och leda var och en efter hans eller hennes förutsättningar.’

Steg 10: Sätta gränser
Upprepa för dig själv som mantra nummer två: ‘Det är mitt jobb som chef att sätta gränser och ha kontroll på att mina medarbetare jobbar och att de ägnar sin tid åt rätt arbetsuppgifter och levererar det som förväntas av dem.’

Steg 11: Sluta fega
Gör upp med din egen feghet. Visst, grundinställningen måste alltid vara att lita på medarbetarna, delegera, ge ansvar och få folk att utvecklas och växa. Det är grundinställningen. Men det är oschyst att krypa bakom fina principer och smita undan ditt ansvar när du har en medarbetare som uppenbarligen behöver tydligare styrning och mer kontroll. ‘Detaljstyrning’ är inte ett svärord. Och ‘lita på och ge ansvar’ är inte ett trollspö som fungerar i alla situationer.

Steg 12: Visshet
Bli klar över att din uppgift är att styra och driva produktionen och att skydda arbetsgruppen från att bli lidande av att någon eller några av olika anledningar inte gör vad de ska.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden