Porträtt av jakob Liljedahl

Matjättens nya AI-chef: ”AI ska förbättra kundernas upplevelse”

”Med hjälp av AI kan vi fylla våra butiker med just den mat som kunderna efterfrågar vid olika tidpunkter”, säger Jakob Liljedahl, som just tillträtt en nyinrättad tjänst som AI-chef inom Coop.

Vad gör en AI-chef?
”Mitt uppdrag är att driva agendan för datadrivet beslutsfattande, så att fler beslut inom Coop fattas automatiskt med hjälp av maskininlärning. För att kunna åstadkomma det behöver jag bygga upp en organisation där kompetensen och de tekniska förutsättningarna är de rätta.”

Vad blir bättre med datadrivet beslutsfattande?
”Grundläggande för hela processen är en ökad förståelse för kundernas behov. Med hjälp av AI kan vi fylla våra butiker med just den mat som kunderna efterfrågar vid olika tidpunkter, göra detaljerade prognoser över vilka transporter som behövs och därmed minska matsvinnet till ett minimum. AI kan alltså förbättra både Coops ekonomi, miljö och kundernas upplevelse.”

Hur stort arbete ligger framför dig?
”Jag började för tre dagar sedan, så det är ännu lite för tidigt att förutspå. Första steget blir att definiera var vi står, därefter kommer jag att välja ut ett par områden att jobba med, där jag bedömer att AI har förutsättningar att visa värde relativt snart. Men just nu är det svårt att säga om resultaten syns om en månad eller inom ett kvartal.”

Ulrika Barver framför Skatti

Läs också: Chatbotten Skatti jobbar dygnet runt

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Anna Wikland under inspelningen av podden Chef dilemma, tillsammans med Cissi Elwin
Digital utveckling

Anna Wikland om mardrömschefen, AI – och varför hon går 18200 steg om dagen

”Det finns otroligt stora möjligheter i den snabba digitaliseringen, men då måste chefer och företag agera direkt”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland i nya avsnittet av Chef Dilemma.
Person i videomöte som vill krama sina kollegor
Digital utveckling

Var femte chef ser fördelar med coronakrisen

Samtidigt som coronaepidemin skapar allvarliga problem i arbetslivet, finns också en uppsida. Var femte chef inom samhällsbyggnadssektorn har upptäckt nya möjligheter, visar en undersökning.
Rudolf Antoni, regionchef Västra Götaland
Digital utveckling

"Tidpunkten helt rätt för att starta podd nu"

Antalet poddar med chefs-tema exploderar och har aldrig varit så många som nu. Sugen på att själv börja podda, när coronakrisen kanske frigör extra tid? Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Väst, menar att det är helt rätt.