Måste lönesamtalet hållas en gång per år?

Lönesamtal en gång per år känns lite gammaldags. Måste det vara så? Nej, inte alls, enligt Chefs löneexpert Peder Bertilsson.

Okategoriserade
Publicerad

Nej det behöver inte vara så. Traditionellt så lönesätts du en gång per år. De flesta kollektivavtal har den typen av skrivningar…. men i nuvarande tid av hög förändringshastighet, oförutsägbarhet och komplexitet för våra organisationer så kanske det behövs ett annat synsätt. Det är inte ovanligt idag att mål som är satta i början av året inte längre är relevanta framåt sommaren och måste omformuleras. Kanske måste det även till en justering av lönen?

Hur arbetar jag mer kontinuerligt med återkopplingen?

Att ständigt ha en dialog om verksamhetens uppdrag och dina medarbetares uppgifter kopplat till detta uppdrag är viktigt. Så att systematisera återkoppling i vardagen gör att du som chef inte bara får en bättre förståelse för vad din medarbetare gör utan även hur din medarbetare arbetar. Det gör att du som chef har lättare att ge feedback under lönesamtalet och att en gemensam förståelse tillsammans med din medarbetare skapas.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden