Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Många medarbetare? Här är bästa minnesteknikerna

Kommer du ihåg de där detaljerna kring vad en av dina medarbetare berättade om sin semester så att du kan återkoppla och få medarbetaren att känna sig sedd? Vi blir allt sämre på att utnyttja hjärnans minneskapacitet.

Ledarskap
Publicerad
Ett finger med ett snöre som påminner

Modern hjärnforskning visar att ju mer vi lär oss desto större blir hjärnans kapacitet. Men vi blir allt sämre på att nyttja vår minneskapacitet.

Förr var telefonnummer till nära och kära något vi rabblade som ett rinnande vatten. Idag har vi allt samlat i våra telefoner och vi googlar som aldrig förr. Och kanske har du svårt att komma ihåg alla dina medarbetares namn och viktiga detaljer om dem.

Samtidigt är det en förutsättning för ditt ledarskap. Inte minst för att det gör att dina medarbetare känner sig sedda vilket i sin tur skapar trygghet och tillit i din organisation.

Här är den regerande minnesmästaren Martin Nilssons bästa tekniker från den nyutkomna boken ”Det andra minnet. Om hjärnforskning, minnespalats och konsten att komma ihåg”. Med hjälp av dessa skapar du ett filsystem i huvudet där alla detaljer finns med dig.

5 smarta minnestekniker

1. Namn

Genom att associera namn till andra betydelser skapar vi starkare kopplingar. Isabel: Is! Lasse: Lasso! Nisse: Tomtenisse! Det viktiga är inte vad du tänker – utan att du skapar fler tankar kring det du vill komma ihåg.

2. Platser

Vanligtvis vet vi inte var vi ska leta efter våra minnen. Med hjälp av platser kan vi lösa det problemet. Placera det du vill komma ihåg på en specifik plats. Isabel? Vardagsrummet. Lasse? Köket. Nisse? Tvättstugan. Nästa gång du behöver minnet vet du exakt var det finns.

3. Minnen

När vi sparar det vi ska komma ihåg i bilder komprimerar vi mängden information som vi behöver spara. Istället för att komma ihåg ”Personen jag träffade på konferensen hette Nisse” räcker det med en bild av en tomtenisse i tvättstugan. Effektivt. Du kan knyta flera bilder till nissen som hjälper dig med alla detaljer. Ah, Nisse? Vi pratade om vikten av fortbildning. (Tomtenissen har barrikaderat sig i ett fort i tvättstugan).

4. Kärnan

Spara inte mer än du behöver! Hjärnan är fantastisk. När bilden av Nisse i tvättstugan dyker upp kommer din hjärna automatiskt att leda dig vidare till rätt spår och resten av informationen. Vi behöver vägar in till minnet – sedan löser du resten.

5. Repetition

För att vara säker på att informationen finns där när du behöver den, rekommenderas att du då och då repeterar det du lärt dig i vissa intervall: samma dag, dagen efter, veckan efter, månaden efter och ett halvår senare. På så sätt kommer du att komma ihåg nästan allt under väldigt lång tid.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden