Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Magin med mångfald

Mångfaldsarbete i organisationer handlar inte om att leva upp till diskrimineringslagen utan om att ta tillvara en mångfald av perspektiv för bättre affärer. Det menar inkluderingsaktivisten Sofia Falk, aktuell med boken Mångfaldsparadoxen.

Mångfald
Publicerad
Sofia Falk och omslaget till Mångfaldsparadoxen

Handbok i mångfaldsarbete. Varför behövs det?

”Det läggs för mycket kraft på den synliga mångfalden, men mångfald handlar om att inkludera en mångfald av perspektiv. Den här boken hjälper företag att börja experimentera med inkludering som arbetssätt.”

Berätta något om mångfald som vi inte känner till.

”Som konsult i stora bolag börjar jag ofta på ruta noll eftersom de tror att mångfald handlar om att uppfylla diskrimineringslagen. Men det ger ju inte den mångfald av perspektiv som skapar bättre resultat och affärer. Magi sker först när det finns en mångfald av tankegångar och angreppssätt som ökar möjligheterna att värdera information och ta beslut som inverkar på hur vi förhåller oss till kunder, kolleger och andra intressenter.”

Vad är knepet för att lyckas?

”Avvakta med strategier, de är alldeles för fluffiga och lämnar organisationen handfallen. Se i stället till att alla förstår vad ni har att vinna på mångfald i en verksamhetskontext. Sedan aktiverar du alla arbetsgrupper att själva sätta igång ett konkret arbete för att få in en mångfald av perspektiv.”

Varifrån kommer din egen kunskap?

”Jag har vuxit upp, pluggat och jobbat utomlands men startade det här arbetet för att jag själv var en minoritet när jag gjorde lumpen. Den erfarenheten tog jag med mig när jag började jobba med att utveckla mångfald i stora organisationer. Sedan dess har jag experimenterat mig fram till de metoder jag skriver om i boken tillsammans med modiga kunder som vågat satsa.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden