Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

»Machiavelli beskriver ett krisvänligt ledarskap«

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Har du läst någon managementlitteratur som du har haft nytta av?«, frågar reportern från Sydsvenskan.

»Ja«, svarar Staffan Valdemar Holm, före detta chef på Dramaten i Stockholm. »Machiavelli. Det är det enda man behöver.«

Där och då gjuter han ytterligare lite liv i legenden om Machiavelli. På samma sätt som rapparen Tupac »2Pac« Shakur gjorde när han släppte ett album under namnet Makaveli 1996.
Och som många andra har gjort före honom. I snart 500 år. Och nu är han aktuell igen, den inställsamme italienaren.

Niccolò Machiavelli skrev en handfull böcker, men det är Fursten som gjort hans efternamn till ett begrepp inom ledarskap. Från den kommer bevingade uttryck som »härska genom att söndra« eller »moralen måste uppoffras för statsnyttan«.

Boken är en idéskrift om hur en god furste ska uppträda och handla. När den skrevs år 1513 hade Machiavelli fråntagits sin befattning som sekreterare i Florens utrikesstyrelse. Fursten var ett försök att återfå den post som rådgivare och diplomat som han så desperat ville ha.

Med detta lyckades han inte riktigt. Däremot lyckades han med konststycket att hålla sig ständigt aktuell genom århundraden.

Och nu är det dags igen. För drygt ett år sedan placerade författaren och lingvisten Martin Melin italienarens tankar i det moderna ledarskapet i boken Machiavelli för vår tid: en handbok för chefer. I höstas låg Mikael Persbrandts inläsning av Fursten högt på topplistan över talböcker.

Och nu har en ny svensk översättning, den första på drygt 50 år, precis kommit från tryckeriet. Och givetvis kommer den även ut som en speciell ledarskapsutgåva.

»Att Fursten nu ges ut i en nyöversättning är framför allt motiverat av att det är en grundtext i politisk teori som har haft stor betydelse för den politiska vetenskapen, filosofin och de fria konsterna«, skriver översättaren Marco Morner i sitt förord till den nya utgåvan.

Och jo, så är det säkert. Fråga Staffan Valdemar Holm. Men en betydligt mer krass – och det är ganska lätt att vara i den här författarens sällskap – motivering är ju att Machiavelli säljer. Inte minst nu när tillståndet i landet sammanfattas med ordet »lågkonjunktur«.

För det är ett krisvänligt ledarskap som Machiavelli beskriver. Chefens individualitet ska inte ges något utrymme, utan ska helt och hållet underordnas hans eller hennes funktion i organisationen.

Med i princip vilka medel som helst ska chefen hävda sin och organisationens makt. Medarbetarna ska skrämmas till lydnad, om så behövs.

En av de mest citerade raderna ur boken lyder »en man, som vill visa sin godhet i alla sina handlingar, går under bland alla dem som inte är goda«.

Men Machiavelli menar också att ledaren måste ta ansvar för sin makt och hur hon eller han utövar den. Och ha sanningen som ledstjärna samt vara noga med att identifiera och erkänna svagheter.

Machiavelli refererar till »virtù«, som kan översättas med »handlingskraft«. Det symboliserar den egenskap som en framgångsrik ledare måste ha för att gripa och behålla makten. Det är förmågan att handla, att gripa tillfället i flykten.

Det finns de som hävdar att Machiavellis åsikter är så kontroversiella att Fursten måste läsas som en satir.

Men satir eller blodigt allvar: Ingen kan komma ifrån Furstens betydelse som referens i ledarskapslitteraturen.

Hur många andra av dina managementböcker kommer att leva i 500 år?

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden