anncharlotte-bretan-5

Kan jag begära högre lön än vad vd har?

Kan man som interims-vd begära högre lön än en ordinarie vd?

Man löser ju en akut situation för bolaget och har en mer riskabel tillvaro när man hoppar in på ett kortare förordnande, men å andra sidan kan man inte göra lika mycket nytta på lång sikt för bolaget. Hur ska jag tänka nu när jag fått frågan?”

/Charlotte

Experten svarar:

”Mitt svar på frågan är ett självklart ja. En orsak till att företag väljer en interimslösning brukar vara behov av snabbhet i att få in en person direkt i stället för att rekrytera ny vd, vilket kan ta flera månader och kräva stora kostnader.

En annan orsak är att åstadkomma resultat på en begränsad tid och att man har identifierat behov av bredare kompetens eller erfarenhet för att nå dit.

Rollen som interims-vd är av tillfällig karaktär och kan sägas vara inlånad av företaget såsom tillförordnad.

Du har därför stort inflytande över förhandlingen kring lön och villkor eftersom avtalet är tidsbegränsat och företaget har översikt över kostnaderna.

Kanske skulle du börja med att fundera över vad en ordinarie vd skulle få för lön?

Utifrån denna bör det tillkomma en ”riskpremie” eftersom du har ett tidsbegränsat avtal. Kan du få tips kring löneskillnaderna från personer som haft uppdrag som interims-vd?

Du kan annars fundera kring vad en relevant ersättning bör vara för att leverera på utsatta mål eller önskad förändring.

Även vad snabbheten i tillsättningen är värd för företaget och att de undviker kostnader för vd-rekrytering och ett längre åtagande.”

/AnnCharlotte Bretan

Ledarskapsutvecklare lön,
Ledarna

LÄS OCKSÅ: Allt om att löneförhandla på Chefs specialsajt 

Relaterade artiklar

pederlon
Peder Bertilsson

Experten: Så får du upp din lön som chef

Det snabbaste sättet att få en högre lön är att byta jobb. Men hur ska man göra om man vill ha kvar sin nuvarande tjänst – men alltid känner att man går från löneförhandlingen och är besviken? Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna, ger råd.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Chefs ämnesexpert inom digitalisering och förändring, Carin Forsling, svarar på hur chefen för ett mellanstort företag bäst kan sätta igång sitt arbete för starkare IT-säkerhet.
myter1
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten: 3 tips för att bli mer digitala

Så här gör du för att få med dig medarbetarna i en nödvändig digitaliseringsprocess. Chefs expert i ämnet, Carin Forsling, ger sina bästa råd till dig som chef.
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.