Lena Hallengren, Pär Svärdson, Christine Lagarde, Petter Stordalen, Anders Tegnell, Xi Jinping

Ledarna som stuckit ut i krisen

Corona kastar om korten och sätter ledarskapet på prov – doldisar hamnar i rampljuset, medan gårdagens chefshjältar plötsligt är ute i kylan. Här är cheferna som särskilt utmärkt sig sedan pandemin bröt ut i Sverige och Europa för snart ett år sedan.

Under pandemin prövas ledaren. Trots brist på tid, resurser och information gäller det att fatta beslut som både gynnar organisationen och uppskattas av medarbetarna, säger Aida Alvinius, expert på krisledarskap och docent vid Försvarshögskolan. Ett ideal-ledarskap i som i praktiken är närmast omöjligt:

”Beslut som fattats pro-organisation men anti-medarbetare är vanligare. Här försöker cheferna se till verksamhetens behov men fattar beslut som ogillas av medarbetarna. I tider av ovisshet är det av särskild betydelse att ta sig tid och utrymme att förankra beslut och få acceptans för dem. Medarbetarna är långt mer förstående än vad många chefer tror”, säger hon.

Exakt vilka ledarskapsegenskaper är det då som krävs? Vilka är de vinnande egenskaperna i den krissituation som samhället genomgår? Aida Alvinius lyfter fram omtanke, snabb anpassning och förmåga att tänka i flera led, men samtidigt finns inget riktigt facit – den volatila pandemin har i sig själv visat en märklig förmåga att såväl hissa som dissa ledare.

Chef har tittat närmare på några som särskilt utmärkt sig under krisåret som gått.

Anders Tegnell

Både älskad och hårt kritiserad – konjunkturerna har sannerligen skiftat för mannen som kommit att personifiera coronakrisen, statsepidemiolog Anders Tegnell. Att denna mellanchef på en mindre myndighet i sådan utsträckning fått axla rollen som landsfader kan tyckas orättvist och kom förmodligen oväntat även för honom själv. Men i brist på folkvalda företrädare som klivit fram, ligger bollen även fortsättningsvis i den nedtonade statstjänstemannens knä. Att lugna, rekommendera och på ett förnuftigt ”svenskt” sätt bekämpa virusspridningen är Tegnells grej, men nu syns tecken på en spricka mellan den hittills så inflytelserika Folkhälsomyndigheten och regeringen, som till slut tycks vilja ta över taktpinnen och köra en hårdare linje.

Lena Hallengren

På presskonferens efter presskonferens står hon där, socialminister Lena Hallengren, som på förtroendeingivande småländska lägger ut texten om nästa steg i regeringens coronastrategi och hur (väl) den fungerat hittills. Men vad är det egentligen hon säger? De hallengrenska ordmassorna med lätt floskelvarning är inte alltid lätta för åhöraren att tränga igenom. Att covid är ”en väldigt allvarlig sjukdom” och att sjukvården ”kämpar stenhårt” är kanske inte de mest insiktsfulla budskap som svenskarna kunnat förvänta sig från en av landets högst ansvariga ministrar. Framtiden får utvisa om hon går fortsatt stärkt eller försvagad ur coronakrisen, med sin påfallande ovilja att medge några som helst misstag i regeringens hantering av pandemin.

Pär Svärdson

Medan coronakrisen är rena dråpslaget för traditionell butikshandel, formligen exploderar den redan så framgångsrika e-handeln. Apoteas vd Pär Svärdson hör till de näthandlare som kan glädja sig åt en fantastisk försäljningsökning, inte minst av produkter som handsprit och munskydd. Samtidigt gör sig näthandelns baksida i form av pressade arbetsvillkor och löner ännu en gång påminda; e-handelsjättarnas ledarskap får skarp kritik som auktoritärt och gammaldags från globalt fackligt håll och i Sverige blev indignationen stor när en skandal briserade på Apoteas storlager i Morgongåva.

Sedan anställda vittnat om en ”sjuk” företagskultur med kameraövervakning och hotfulla sms, pudlar Pär Svärdson och förklarar det hela med bristande kommunikation och svårigheter att rekrytera chefer. Ett rejält mycket bättre arbetsklimat utlovas framöver, men den verkliga vinnaren är sannolikt Pär Svärdson själv – absolut ingenting verkar kunna stoppa e-handelns fortsatt kraftiga expansion.

Xi Jinping

För Kinas mäktige ledare innebär covid 19-pandemins sannolikt att han blir ännu mäktigare. Efter att framgångsrikt (så vitt vi vet) ha bekämpat viruset i det egna landet, är en frustande återhämtning i full gång medan Europa och USA fortfarande går på knäna. Kinas mål att bli ledande världsmakt närmar sig för var dag som går. Folkrepublikens ledare Xi Jinping har alltså mycket att fira, men vad ska man säga om hans ledarstil? Att bedriva personkult, kasta meningsmotståndare i fängelse och inte sky några som helst medel för fortsatt ekonomisk och militär tillväxt är knappast metoder som rekommenderas i management-litteraturen, men som onekligen stärker Xi Jinpings grepp om makten än mer. Sannolikheten att han plötsligt skulle övergå till ett mer lyhört, inkännande ledarskap får nog betecknas som låg. Oavsett vad omvärlden tycker, får den nog dras med Xi Jinping ett bra tag till.

Petter Stordalen

Miljardären Petter Stordalens hotell- och reseimperium skakas i grunden av pandemin, och från den vanligtvis så självsäkra hotellkungen framskymtar plötsligt ett visst mått av osäkerhet. Medan Stordalens bolag blöder hundratusentals kronor per timme och tusentals av hans anställda varslats eller sagts upp, varnar han för ett annalkande och ännu värre ”blodbad” med massdöd i branschen och bland företagen om ingenting drastiskt sker.

Men Petter Stordalen skulle inte vara den han är om han samtidigt inte uttryckte framtidstro. Även om 2021 spås bli det tuffaste för hans företag hittills, tror han att sommaren kommer att bli bra och hösten ännu mera så. ”Jag har aldrig varit så optimistisk sedan starten av coronakrisen som jag är nu”, utbrast han på ett seminarium för resebranschen nyligen.

Christine Lagarde

Är det bara en slump att länder som Norge, Danmark och Finland har så pass låga dödstal i covid-19? Chefen för Europeiska Centralbanken Christine Lagarde vill inte riktigt tro det. Hon hör till dem som kraftfullt framhållit kvinnornas roll under pandemin, och säger sig vara fascinerad över hur väl kvinnorna lyckats hantera såväl kommunikation som konkret krisledarskap. Medan alla de ovanstående länderna leds av kvinnor, har länder med manligt ledarskap inte alltid lyckats lika väl. Exempelvis noterar Sverige fyra gånger så många covid-döda som sina nordiska grannar tillsammans.

”Som kvinna är jag visserligen part i målet, men det är en partiskhet jag gärna hänger mig åt”, säger Lagarde som menar att den kvinnliga erfarenheten innebär en särskild förståelse för livets väsentliga värden, något som även har bäring på klimatfrågan och planetens framtid:

”Jag vet att det är kontroversiellt, men jag menar att moderskapet är centralt i säkerställandet av en hållbar värld som våra barn kan överta, leva i och föra vidare till framtida generationer”, säger hon i en intervju.

Läsning av Röda Rummet, vid grön gran

Läs också: Julläsning för chefer

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Ruben Östlund
Ledarskap

Ruben Östlund om varför han inte behöver vara så kaxig längre

Stjärnregissören Ruben Östlund berättar i senaste Chef Dilemma om sin karriärstrategi och hur han sätter mål för att nå hela vägen fram till prestigefyllda priser, som Guldpalmen i Cannes och en Oscarsnominering. "I början så vill man visa de jävlarna. Men sedan inser man att man är en av jävlarna som någon annan vill visa."
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
motivation2021
Ledarskap

Tips från 24 toppchefer: Så motiverar du dina medarbetare – och dig själv – just nu

Hur peppar och motiverar vi oss bäst under gråa vinterdagar i coronakrisens tid? Under 24 dagar i december svarade chefer och ledare på frågan hur de motiverar sig själva och sina medarbetare just nu. Här är deras bästa tips att ta med sig in i det nya året. 
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

ledarnasomstuckitut
Ledarskap

Ledarna som sätter agendan 2021

Nytt år och nya utmaningar – som kräver ett starkt ledarskap. Men vilka blir ledarna som utmärker sig under 2021? Chef kikar i kristallkulan och ger svar redan nu.