Ledarna som sätter agendan 2021

Nytt år och nya utmaningar – som kräver ett starkt ledarskap. Men vilka blir ledarna som utmärker sig under 2021? Chef kikar i kristallkulan och ger svar redan nu.

Ledarskap
Publicerad

Kamala Harris

Skiftet på presidentstolen i USA är en för många välkommen återgång till det normala efter fyra år med ni-vet-vem – problemet är bara att världen utanför Vita huset är långtifrån normal. Vicepresidenten Kamala Harris spräcker glastak och skriver historia som den första kvinnan någonsin på posten, men hennes inflytande över en allt mer kaotisk omvärld kan visa sig betydligt mindre än vad somliga tror.

Anders Tegnell

Blir 2021 då vi får något slags facit kring Sveriges coronastrategi? Hur framgångsrik den i mångas ögon kontroversielle Anders Tegnell egentligen varit i bekämpandet av det ödesdigra viruset återstår att se. Klart är att Tegnell går till historien som mannen som gav den svenska coronakrisen ett ansikte.

Pavel Durov

Att de sociala medierna skulle föra människorna närmare varandra blev som bekant inte fallet. Ryske tech-entreprenören Pavel Durovs kontroversiella app Telegram hör till de nya medier som snarast sliter världen i sär. Med anonymiteten garanterad anklagas Telegram för att vara alla terroristers och extremisters favorit, samtidigt som den utgör viktig kanal för det fria ordets förkämpar i världens mörkaste hörn. Den fenomenala tillväxten lär fortsätta.

Angela Gui

Ofrivilliga aktivisten Angela Gui, 26, har en ryggrad av stål som konfronterar den kinesiska diktaturen och inte viker en tum från kravet på frihet för sin svensk-kinesiska pappa, bokförläggaren Gui Minhai som kidnappades av kinesiska agenter och godtyckligt kastades i fängelse. Trots fruktan för sin egen säkerhet, fortsätter Angela Gui sitt oförtröttliga arbete som får hela världen att öppna ögonen för Kinas brutala regim.

Jens Stoltenberg

Västliga militäralliansen Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg får kämpa hårt med att hålla ihop organisationen inför ett växande hot utifrån, samtidigt som Nato utmanas inifrån av anti-västliga tongångar från medlemslandet Turkiet. Han tvingas dessutom dra upp försvarslinjerna inom nästa arena för geopolitisk konkurrens: yttre rymden.

Svetlana Tichanovskaya

Den belarusiska oppositionsledaren kallas nedlåtande hemmafru av diktatorn Lukasjenko, men går stolt i spetsen för en ny generation kvinnor i kampen för demokrati i ”Eurpas sista diktatur”. Från landsflykten i Litauen håller Svetlana Tichanovskaya en internationell påtryckningskampanj i gång, med uppmaningen ”var modigare”.

Gud

Som i alla tider av oro får religionen ett uppsving under pandemin, trots nedstängningen av gudstjänstlokaler. En fjärdedel av alla amerikaner säger sig ha blivit stärkta i tron under covid 19-krisen, och från hela världen kommer rapporter om en nyväckt andlig nyfikenhet. Märkligt nog är dock Svenska kyrkan lika frånvarande i samhällsdebatt och allmänt medvetande som vanligt. Frågan som inställer sig är: Finns ärkebiskopen?

Peter Carlsson

Batteritillverkaren Northvolts vd går i spetsen för skiftet bort från fossildrivna bilar, särskilt nu när jättefabriken i Skellefteå snart drar igång. Alla jublar över den gröna satsningen och de uppåt 10 000 jobb den ger. Eller nästan alla – att elbilsbatterierna också har en underskattad baksida i form av kraftigt miljöpåverkande gruvdrift kommer förmodligen att bli uppenbart för allt fler.

Ursula von der Leyen

Gör Europa stort igen – Europeiska kommissionens hyperaktiva ordförande kämpar med alla tillgängliga medel mot växthusgasutsläpp, löneskillnader, rasism, diskriminering och för större EU-inflytande. Tyskan Ursula von der Leyen, en av Europas och världens mäktigaste kvinnor, är med sin bakgrund som läkare, högt kvalificerad dressyrryttare och sjubarnsmor utan tvekan av tufft virke. Vilket lär behövas för att få igång det hårt pressade EU igen efter covid-krisen.

Greta Thunberg

När koldioxidutsläppen återigen skjuter i höjden efter covid-krisens tillfälliga dipp är inflytandet från världens mest kända svensk en motkraft att räkna med. Blir 2021 året då den globala klimatrörelse som Greta Thunberg startat på allvar utmanar mäktiga, konsumtionsdrivande intressen?

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden