ledarnasomstuckitut

Ledarna som sätter agendan 2021

Nytt år och nya utmaningar – som kräver ett starkt ledarskap. Men vilka blir ledarna som utmärker sig under 2021? Chef kikar i kristallkulan och ger svar redan nu.

Kamala Harris

Skiftet på presidentstolen i USA är en för många välkommen återgång till det normala efter fyra år med ni-vet-vem – problemet är bara att världen utanför Vita huset är långtifrån normal. Vicepresidenten Kamala Harris spräcker glastak och skriver historia som den första kvinnan någonsin på posten, men hennes inflytande över en allt mer kaotisk omvärld kan visa sig betydligt mindre än vad somliga tror.

Anders Tegnell

Blir 2021 då vi får något slags facit kring Sveriges coronastrategi? Hur framgångsrik den i mångas ögon kontroversielle Anders Tegnell egentligen varit i bekämpandet av det ödesdigra viruset återstår att se. Klart är att Tegnell går till historien som mannen som gav den svenska coronakrisen ett ansikte.

Pavel Durov

Att de sociala medierna skulle föra människorna närmare varandra blev som bekant inte fallet. Ryske tech-entreprenören Pavel Durovs kontroversiella app Telegram hör till de nya medier som snarast sliter världen i sär. Med anonymiteten garanterad anklagas Telegram för att vara alla terroristers och extremisters favorit, samtidigt som den utgör viktig kanal för det fria ordets förkämpar i världens mörkaste hörn. Den fenomenala tillväxten lär fortsätta.

Angela Gui

Ofrivilliga aktivisten Angela Gui, 26, har en ryggrad av stål som konfronterar den kinesiska diktaturen och inte viker en tum från kravet på frihet för sin svensk-kinesiska pappa, bokförläggaren Gui Minhai som kidnappades av kinesiska agenter och godtyckligt kastades i fängelse. Trots fruktan för sin egen säkerhet, fortsätter Angela Gui sitt oförtröttliga arbete som får hela världen att öppna ögonen för Kinas brutala regim.

Jens Stoltenberg

Västliga militäralliansen Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg får kämpa hårt med att hålla ihop organisationen inför ett växande hot utifrån, samtidigt som Nato utmanas inifrån av anti-västliga tongångar från medlemslandet Turkiet. Han tvingas dessutom dra upp försvarslinjerna inom nästa arena för geopolitisk konkurrens: yttre rymden.

Svetlana Tichanovskaya

Den belarusiska oppositionsledaren kallas nedlåtande hemmafru av diktatorn Lukasjenko, men går stolt i spetsen för en ny generation kvinnor i kampen för demokrati i ”Eurpas sista diktatur”. Från landsflykten i Litauen håller Svetlana Tichanovskaya en internationell påtryckningskampanj i gång, med uppmaningen ”var modigare”.

Gud

Som i alla tider av oro får religionen ett uppsving under pandemin, trots nedstängningen av gudstjänstlokaler. En fjärdedel av alla amerikaner säger sig ha blivit stärkta i tron under covid 19-krisen, och från hela världen kommer rapporter om en nyväckt andlig nyfikenhet. Märkligt nog är dock Svenska kyrkan lika frånvarande i samhällsdebatt och allmänt medvetande som vanligt. Frågan som inställer sig är: Finns ärkebiskopen?

Peter Carlsson

Batteritillverkaren Northvolts vd går i spetsen för skiftet bort från fossildrivna bilar, särskilt nu när jättefabriken i Skellefteå snart drar igång. Alla jublar över den gröna satsningen och de uppåt 10 000 jobb den ger. Eller nästan alla – att elbilsbatterierna också har en underskattad baksida i form av kraftigt miljöpåverkande gruvdrift kommer förmodligen att bli uppenbart för allt fler.

Ursula von der Leyen

Gör Europa stort igen – Europeiska kommissionens hyperaktiva ordförande kämpar med alla tillgängliga medel mot växthusgasutsläpp, löneskillnader, rasism, diskriminering och för större EU-inflytande. Tyskan Ursula von der Leyen, en av Europas och världens mäktigaste kvinnor, är med sin bakgrund som läkare, högt kvalificerad dressyrryttare och sjubarnsmor utan tvekan av tufft virke. Vilket lär behövas för att få igång det hårt pressade EU igen efter covid-krisen.

Greta Thunberg

När koldioxidutsläppen återigen skjuter i höjden efter covid-krisens tillfälliga dipp är inflytandet från världens mest kända svensk en motkraft att räkna med. Blir 2021 året då den globala klimatrörelse som Greta Thunberg startat på allvar utmanar mäktiga, konsumtionsdrivande intressen?

Lena Hallengren, Pär Svärdson, Christine Lagarde, Petter Stordalen, Anders Tegnell, Xi Jinping

Läs också: Ledarna som stuckit ut i krisen

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Ruben Östlund
Ledarskap

Ruben Östlund om varför han inte behöver vara så kaxig längre

Stjärnregissören Ruben Östlund berättar i senaste Chef Dilemma om sin karriärstrategi och hur han sätter mål för att nå hela vägen fram till prestigefyllda priser, som Guldpalmen i Cannes och en Oscarsnominering. "I början så vill man visa de jävlarna. Men sedan inser man att man är en av jävlarna som någon annan vill visa."
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
motivation2021
Ledarskap

Tips från 24 toppchefer: Så motiverar du dina medarbetare – och dig själv – just nu

Hur peppar och motiverar vi oss bäst under gråa vinterdagar i coronakrisens tid? Under 24 dagar i december svarade chefer och ledare på frågan hur de motiverar sig själva och sina medarbetare just nu. Här är deras bästa tips att ta med sig in i det nya året. 
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Lena Hallengren, Pär Svärdson, Christine Lagarde, Petter Stordalen, Anders Tegnell, Xi Jinping
Ledarskap

Ledarna som stuckit ut i krisen

Corona kastar om korten och sätter ledarskapet på prov – doldisar hamnar i rampljuset, medan gårdagens chefshjältar plötsligt är ute i kylan. Här är cheferna som särskilt utmärkt sig sedan pandemin bröt ut i Sverige och Europa för snart ett år sedan.