cb12-content

Led utifrån värderingar – på riktigt!

Det är med hjälp av starka värderingar vi kan möta framtidens stora utmaningar med bland annat ökad komplexitet, digitalisering och klimatförändringar. Det menar Julia Norinder i sin bok Värderingsbaserat ledarskap Mening, tillit och transformation. I den beskriver hon hur du som ledare kan arbeta både utifrån dina egna värderingar och din organisations. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson hennes tankar.

Många organisationer vill leda utifrån värderingar. Men alla lever inte som de lär och värderingarna blir mest till floskler ingen bryr sig om. I boken Värderingsbaserat ledarskap ger Julia Norlinder verktyg för hur du går från floskler till att leva som du lär.

Varför ska jag läsa boken?

Du som vill arbeta på riktigt med värderingar i ditt ledarskap och i din organisation och söker verktyg, tips och inspiration.

Hur kan jag som chef ha hjälp av boken?

Du får många konkreta tips på hur du kan jobba själv med att hitta de värderingar som du brinner för och hur du kan koppla dem till din organisations värderingar. Du får också verktyg för att hitta ert syfte – varför ni finns och vilken nytta ni gör för era kunder och för samhället i stort.

Vad skiljer denna bok från andra om värderingar?

Den beskriver ett värderingsbaserat ledarskap som bli äkta och genuint och inte bygger på floskler eller tjusiga ord som används men inte efterlevs. Det finns också ett avsnitt som påminner om en självhjälpsbok för dig som verkligen vill ta reda på vilka värderingar du har och hur du kan agera för att leva utifrån dem. Där finns konkreta övningar och råd.

En annan sak som sticker ut är att texten kopplas till de utmaningar som finns idag med digitalisering, klimatfrågan och ökad komplexitet.

Vilka tips är extra värdefulla?

Det är inte enkelt att etablera en gemensam värdegrund som verkligen betyder någonting och går förbi floskler och plattityder. De som lyckas har arbetat tillsammans i hela organisationen. Författaren beskriver hur du kan jobba med ditt team och i organisationen för att skapa en gemensam värdegrund. Hon pratar om ”samskapande processer” och ger olika verktyg och tips på hur du kan göra och tänka.

chefboken-annonsbilder-kvadratiskfokus_rityta-1
Ta en smart genväg

Gör dig odistraherbar

Ständiga avbrott drabbar produktiviteten och skapar stress. I Chefboken sammanfattas Indistractable – där ger bästsäljande författaren Nir Eyal dig metoden för att återta kontrollen över din uppmärksamhet och förmåga att fokusera.