Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Kvinnliga chefers lön tusentals kronor mindre än mäns – för samma roll

Fortfarande är det långt kvar till jämställdhet för cheferna. Var femte bolag saknar fortfarande helt kvinnor i ledningsgruppen och kvinnliga chefers medellön är 4435 kronor mindre än mäns per månad. Men ljusglimtar finns också.

Mångfald
Publicerad

Totalt var 60 procent män och 40 procent kvinnor anställda som chefer 2019, enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror. Kvinnliga chefer hittas i huvudsak i kvinnodominerade yrkesgrupper, och männen i mansdominerade sådana. Kvinnor som är chefer finns oftare inom förskolan, hälsa- och sjukvård, äldreomsorg och samhällsservice. Chefer som är män jobbar oftare än kvinnor som vd, försäljnings- eller marknadschef eller driftchef inom bygg, anläggning och gruva.

Lön

Medellönen för kvinnor i hela Sverige är 33 500 kronor i månaden, enligt SCB. Medellönen för män är 37 200 kronor; en skillnad på 3700 kronor. Månadslönerna beräknas före skatt och heltidslöner räknas upp till heltid inför beräkningarna.

När det gäller chefer är skillnaden mellan män och kvinnors genomsnittliga månadslön ännu högre: 4435 kronor per månad.

Näringslivet

På börsen är det fortfarande en lång väg att gå för att få jämställda bolag. 212 bolag har ojämställda styrelser och 15 börsbolag har de senaste 10 åren inte haft en enda kvinna i ledningsgruppen, enligt stiftelsen Allbrights nya rapport. Men läget är inte nattsvart: vd-kvinnorna i svenska börsbolag har mer än dubblerats det senaste årtiondet och andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper har under samma period ökat med 11 procentenheter.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden