Sanna Marin, Angela Merkel och Jacinda Ardern
Foto 1. Laura Kotila/2 TT,Reuters,John Thys/3 Labour NZ

Kvinnors ledarskap bättre än mäns under corona-pandemin

Länder med kvinnor i ledningen har klarat sig bättre under covid 19-epidemin än de som leds av män, visar forskning. ”Kvinnor tenderar att göra ett bättre jobb”, menar chefen för Europeiska centralbanken Christine Lagarde.

Tidigare IMF-chefen Christine Lagarde hyllar världens kvinnliga statsöverhuvuden för deras ”fantastiska” sätt att tackla coronapandemin, jämfört med deras manliga motsvarigheter. Lagarde, som numera leder Europeiska centralbanken, menar att progressivitet och tydlig kommunikation är utmärkande för kvinnornas ledarskap under pandemin.

”För egen del har jag lärt mig att kvinnor tenderar att göra ett bättre jobb”, säger hon till Washington Post.

Forskning visar att Christine Lagarde kan ha rätt, rapporterar Independent.

Världens tio värst corona-drabbade länder, både totalt sett och i termer av antal fall per miljon invånare, leds samtliga av män. Jämförelser är visserligen svåra att göra på grund av skillnader i hälsobudgetar, turism och befolkningstäthet – antalet kvinnor i maktposition är dessutom blygsamt, bara omkring en tiondel av världens länder leds av en kvinna. Men en ny studie som försöker ta hänsyn till skillnaderna, visar ändå att kvinnoledda länder klarat sig bättre under covid 19-pandemin enligt alla jämförbara faktorer.

”Våra slutsatser visar att utfallet av covid 19 är systematiskt och signifikant bättre i länder som leds av kvinnor vilket, i viss utsträckning, kan förklaras av de proaktiva riktlinjer de vidtagit”, säger ekonomiforskarna Supriya Garikipati och Uma Kambhampati vid universiteten i Liverpool respektive Reading i ett uttalande.

Kvinna som sitter i trappa

Läs också: Kvinnliga vd:ar döms hårdare än manliga

Tidigare forskning har visat att kvinnor är mindre riskbenägna än män, och står för ett ledarskap som är mer empatiskt och forskningsbaserat. Forskarna menar att sådana karaktärsdrag kan ha bidragit till att kvinnliga ledare i större grad låtit bli att sätta människoliv på spel under pandemin, men samtidigt varit benägna att ta betydande ekonomiska risker då de tidigt stängt ner och infört restriktioner.

Nya Zealands premiärminister Jacinda Ardern hör till dem som hyllats för sitt starka ledarskap och tidiga gensvar på pandemin, vilket bidrog till att först eliminera virusets utbredning i juni.

makthavare1800x1013

Läs också: Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

En illustration i olika toner av orange av en man som skriker åt en person han håller i sin hand.
Ledarskap

Larmrapport: Så många chefer är destruktiva

Är ditt ledarskap destruktivt? Risken är stor att dina medarbetare tycker det. Över en tredjedel av alla yrkesverksamma svenskar anser sig ha en destruktiv chef, visar ny forskning.
”Uppseendeväckande”, säger ledarskapsforskaren Robert Lundmark.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

En militär operation med soldater och helikoptrar i luften i skymningen.
Ledarskap

Ledarskapsmissarna i Afghanistan-konflikten

Talibanerna tar över i Afghanistan, trots västmakternas jätteinsats som krävt tusentals soldaters liv och kostat hundratals miljarder kronor. Hur kunde det ske? Här är den del av förklaringen som handlar om ledarskapsmissarna.

En grupp människor håller händerna på varandra.
Ledarskap

Chefsegenskaperna som försämrats mest under pandemin

Flera viktiga chefsegenskaper upplevs ha försämrats under pandemin, visar en ny Sifo-undersökning från företaget Talentsoft. Den visar också att några chefsegenskaper har blivit viktigare under pandemin än vad de var förut.

En kvinna håller en flyttlåda med en krukväxt i.
Ledarskap

”Allt jag gjorde var fel”

Att få växa, utvecklas och utmanas är viktigt för alla – även för chefer. Så vad händer när chefen själv blir utsatt för ett destruktivt ledarbeteende? Noura såg ingen annan utväg än att sluta.

Två unga kvinnor sitter och pratar med dator och anteckningsblock framför sig.
Ledarskap

Så värnar du om nyckelmedarbetarna

Som ledare riskerar både du och verksamheten att hamna i klistret om en eller flera av dina nyckelmedarbetare plötsligt säger upp sig. Här är några tips från karriärkonsultföretaget Verto om hur du bäst behåller dem.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.
Ledarskap

”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Skulle du våga behålla den medarbetare som kom sist in, om du tvingas till nedskärningar? Mikael gjorde det och blev hotad till livet.