Koncernchef med hårda nypor
I ett samtal med Henrik Frenkel berättade Lars Nyberg om den första tiden som koncernchef på TeliaSonera.
Varför var du tyst i sju veckor när du tillträdde som vd?
»Jag var inte alls tyst. Där har du fel. Under den tiden träffade jag oerhört mycket chefer och medarbetare.
Jag röker, och du vet inte vad jag får reda på i rökrutorna. Folk säger: ’Nu ska jag berätta för dig Lars, hur det verkligen är.’«
Du sa när du tillträdde på TeliaSonera: Nu är det slut med att överpröva chefers och ledningens beslut. Vad menade du med det?
Jag visste inte ens vad överprövning var så jag frågade en kollega: Han sa: ’Koncernchefens beslut är ett intressant inlägg i debatten.’ Så kan man naturligtvis inte ha det.
På TeliaSonera har man varit väldigt koncentrerad på ’vad’ men inte ’hur’. Den typen av beteende är förödande för ett bolag. Om man kommer som ny chef till ett företag som har problem, har personalen ett par frågor som de tänker: ’Fattar den här killen egentligen vad problemet är? Vet han vad han ska göra åt det? Har han modet att genomföra förändringarna? Den sista frågan är: Vad händer med mig?’«
Vad är det bästa med det svenska ledarskapet?
»Vi har mycket tid för diskussioner innan beslut fattas och det har jag inga problem med. Ofta får man faktiskt bra inspel.«
Är det bra med en image av att ha väldigt hårda nypor?
»Det är kanske roligt att skriva om det men om jag får recensera mig själv tror jag att jag är rätt tuff när det kommer till att leverera det man sagt. Jag är inte speciellt öppen för att lyssna på förklaringar. Jag säger: ’Tala om för mig hur du ska fixa det här.’«
Vad ställer du som koncernchef för krav på dina mellanchefer?
»Vad ska du leverera? Hur ska du leverera det? Om du inte levererar någon nytta för bolaget ska du inte vara här. Gör det nu. Vänta inte till nästa år.«
Vad får dig att ligga vaken om natten?
»Det är mycket. Strategibeslut till exempel. Vi är i en otroligt spännande bransch. Det går så fort. Vi kommer att tala om telekombranschen som före och efter de smarta mobiltelefonerna.
Vi har diskuterat om vi ska starta en app-store eller liknande men kommit till den ’revolutionerande’ slutsatsen att TeliaSonera ska fortsätta att vara en telekomoperatör. Det är klart att man funderar: Gjorde vi fel? Kommer Google att ta över all trafik? Sådana tankar kan få mig att ha svårt att somna ibland.
Men den största tillgången jag har är att jag har varit pensionär i fyra år innan jag tog det här jobbet. Jag behövde det inte. Jag tog det för att jag tyckte det var kul.«
Du är förmögen. Vad betyder det för dig?
»Om det finns en nackdel med hur vi betalar löner i det här landet så är det att det är väldigt få förunnat att vara arbetstagare och bli ekonomiskt oberoende. Om man har ett sådant här jobb är det en styrka att kunna säga: ’Jag behöver inte det här jobbet för pengarna.’«
Om det går bra för TeliaSonera, hur mycket är din förtjänst?
»Om det handlar om att göra prioriteringarna har jag kanske ett stort inflytande. När det gäller exekveringen har jag inget inflytande.«
Men om det går dåligt?
»Ja, då har jag hundra procent av ansvaret. Jag kan naturligtvis inte rå för om det brakar för telekommarknaden. Men ’that’s the game’.«
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.