pkberlin
Foto Paul Zinken/DPA-TT BILDEn projicering av presskonferensen med Günter Schabowski på en husvägg i Berlin inför 30-årsjubileet av murens fall.

Kommunikationsmissen som fick Berlinmuren att falla

Ibland kan ett aldrig så litet felsteg få oanade konsekvenser. När Günter Schabowski, presschef för centralkommittén i det östtyska kommunistiska statspartiet SED, oplanerat läste upp en papperslapp på presskonferensen den 9 november 1989, blev effekten att hela Berlinmuren föll.

För 30 år sedan möttes medlemmarna i centralkommittén i kommunistpartiet SED för att bland annat fatta beslut om en liberalisering av reglerna för utresor från DDR.

Förslaget kom under en tid av stora förändringar, inte bara i DDR utan i hela Österuopa och Sovjetunionen. Just i Östtyskland hade kommittén hade nyligen avsatt det gamla statsöverhuvudet Eric Honecker och utsett Egon Krenz till ny ledare för DDR. Dagliga presskonferenser hölls för att kommunicera den nya regimens beslut.

Förslaget kring nya utreseregler hade godkänts av centralkommittén men skulle egentligen kommuniceras senare för att man skulle hinna underrätta gränsvakterna. Men den informationen gick inte fram till Günter Schabowski, som inte varit med på mötet. Däremot fick han en papperslapp av Egon Krenz med ett utkast till ett pressmeddelande i ämnet – strax innan presskonferensen samma kväll.

Under presskonferensen läste Schabowski upp dagens beslut från centralkommittén, där det då bland annat stod att tillstånd för privatresor till utlandet kan lämnas in utan angivande av förutsättningar och släktskapsförhållanden.

När han så fick en fråga av en journalist om när reglerna för resebestämmelser började gälla läste han från Krenz lapp och svarade:

”Så vitt jag vet träder detta i kraft omedelbart, utan dröjsmål.”

100_ob_start

Läs också: 100 ögonblick som förändrade svenskt ledarskap

SvD:s korrespondent Tomas Lundin, som var med på presskonferensen 1989, beskriver i ett reportage med anledning av 30-års-jubileet hur han tänkte: ”Det kan inte vara sant.”

Men sant var det. Nyheten spreds som en löpeld, och redan samma kväll flockades östtyskar vid gränsövergångarna – där förvirrade gränsvakter bestämde sig för att inte använda sina vapen.

Och resten är, som det heter, historia.

misstake

Läs också: 4 imponerande sätt att hantera misstag som ledare

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Kommunikation

Cissi Elwin: ”Varför är ledarskap så förknippat med floskler?”

Det här med att ”vi måste gasa och bromsa samtidigt” och ”tack för din idé, vi marinerar den” – vad menas egentligen med det?

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Handslag och uppvända handflator
Kommunikation

5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Dåligt kroppsspråk kan komma i vägen för det viktiga du försöker föra fram, och ibland är det rentav viktigare hur något sägs än vad som sägs. Här är expertens tips för att upplevas som en stark ledare.
emoji
Kommunikation

Så blir dina mejl bättre – med emojis

En smiley till chefen, tumme upp till kunden eller lite serpentiner inför veckans aw? Emojis blir allt vanligare i jobbmejl, enligt en ny studie. Och de kan faktiskt höja kvalitén på dina jobbmejl.

perfektionist1
Karriär

Våga vägra vara den perfekta chefen

Att framhålla att man är perfektionist kan verka smart och förtroendeingivande. Men se upp – en alltför noggrann chef kan också vara frustrerande för ett team.
Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger
Karriär

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Vi har frågat några av Sveriges främsta chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare? 
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.