pkberlin
Foto Paul Zinken/DPA-TT BILDEn projicering av presskonferensen med Günter Schabowski på en husvägg i Berlin inför 30-årsjubileet av murens fall.

Kommunikationsmissen som fick Berlinmuren att falla

Ibland kan ett aldrig så litet felsteg få oanade konsekvenser. När Günter Schabowski, presschef för centralkommittén i det östtyska kommunistiska statspartiet SED, oplanerat läste upp en papperslapp på presskonferensen den 9 november 1989, blev effekten att hela Berlinmuren föll.

För 30 år sedan möttes medlemmarna i centralkommittén i kommunistpartiet SED för att bland annat fatta beslut om en liberalisering av reglerna för utresor från DDR.

Förslaget kom under en tid av stora förändringar, inte bara i DDR utan i hela Österuopa och Sovjetunionen. Just i Östtyskland hade kommittén hade nyligen avsatt det gamla statsöverhuvudet Eric Honecker och utsett Egon Krenz till ny ledare för DDR. Dagliga presskonferenser hölls för att kommunicera den nya regimens beslut.

Förslaget kring nya utreseregler hade godkänts av centralkommittén men skulle egentligen kommuniceras senare för att man skulle hinna underrätta gränsvakterna. Men den informationen gick inte fram till Günter Schabowski, som inte varit med på mötet. Däremot fick han en papperslapp av Egon Krenz med ett utkast till ett pressmeddelande i ämnet – strax innan presskonferensen samma kväll.

Under presskonferensen läste Schabowski upp dagens beslut från centralkommittén, där det då bland annat stod att tillstånd för privatresor till utlandet kan lämnas in utan angivande av förutsättningar och släktskapsförhållanden.

När han så fick en fråga av en journalist om när reglerna för resebestämmelser började gälla läste han från Krenz lapp och svarade:

”Så vitt jag vet träder detta i kraft omedelbart, utan dröjsmål.”

100_ob_start

Läs också: 100 ögonblick som förändrade svenskt ledarskap

SvD:s korrespondent Tomas Lundin, som var med på presskonferensen 1989, beskriver i ett reportage med anledning av 30-års-jubileet hur han tänkte: ”Det kan inte vara sant.”

Men sant var det. Nyheten spreds som en löpeld, och redan samma kväll flockades östtyskar vid gränsövergångarna – där förvirrade gränsvakter bestämde sig för att inte använda sina vapen.

Och resten är, som det heter, historia.

misstake

Läs också: 4 imponerande sätt att hantera misstag som ledare

Relaterade artiklar

Collage av de ledarskapspoddar som nämns i artikeln
Kommunikation

10 ledarskapspoddar du inte vill missa

Poddar om ledarskap, karriär och arbetsliv har fullkomligt exploderat på sistone. Vi har listat 10 av de bästa just nu.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Tips: Se till att kameran är avstängd när du går på toa.
Arbetsmiljö

”Oj då, var kameran på...?” – här är 4 episka Zoom-misstag

Märkliga smeknamn, familjekonflikter och toalettbesök – mycket kan avslöjas under videomöten i hemmet. Så här undviker du några vanliga pinsamheter.
chefer-3
Kommunikation

Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

”Det nya coronaviruset prövar oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar,” sa statsministern i sitt tal till nationen. En central uppgift för ledare i kristider är att vara en trygg punkt. Chef frågade tre chefer hur de agerar gentemot medarbetarna.

orony
Kommunikation

”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron”

Det är viktigt för chefen att sprida lugn bland medarbetarna i coronatider. Och för att själv behålla lugnet kan det vara bra att begränsa sin nyhetskonsumtion. Det var några av råden när psykologen Björn Hedensjö besvarade frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakrisen på fredagen.

Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation.
Kommunikation

Expertens kristips: ”Orka skapa dialog med dina medarbetare”

Hur ska du prata med medarbetarna i coronatider? Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation. En grundbult: ”Människor är i första hand människor och man behöver bemöta deras rädsla.”
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Bild på ledare som motar bort coronavirus
Kommunikation

Coronakrisen: Nytt diskussionsforum för chefer

Det nya coronaviruset har skapat svåra situationer för chefer och ledare över hela världen, och vi på Chef får många frågor från människor som står inför stora beslut. Vi startar nu därför en Facebookgrupp där chefer kan diskutera och stötta varandra.