Kommunikationsmissen som fick Berlinmuren att falla

Ibland kan ett aldrig så litet felsteg få oanade konsekvenser. När Günter Schabowski, presschef för centralkommittén i det östtyska kommunistiska statspartiet SED, oplanerat läste upp en papperslapp på presskonferensen den 9 november 1989, blev effekten att hela Berlinmuren föll.

Kommunikation
Publicerad
En projicering av presskonferensen med Günter Schabowski på en husvägg i Berlin inför 30-årsjubileet av murens fall.

För 30 år sedan möttes medlemmarna i centralkommittén i kommunistpartiet SED för att bland annat fatta beslut om en liberalisering av reglerna för utresor från DDR.

Förslaget kom under en tid av stora förändringar, inte bara i DDR utan i hela Österuopa och Sovjetunionen. Just i Östtyskland hade kommittén hade nyligen avsatt det gamla statsöverhuvudet Eric Honecker och utsett Egon Krenz till ny ledare för DDR. Dagliga presskonferenser hölls för att kommunicera den nya regimens beslut.

Förslaget kring nya utreseregler hade godkänts av centralkommittén men skulle egentligen kommuniceras senare för att man skulle hinna underrätta gränsvakterna. Men den informationen gick inte fram till Günter Schabowski, som inte varit med på mötet. Däremot fick han en papperslapp av Egon Krenz med ett utkast till ett pressmeddelande i ämnet – strax innan presskonferensen samma kväll.

Under presskonferensen läste Schabowski upp dagens beslut från centralkommittén, där det då bland annat stod att tillstånd för privatresor till utlandet kan lämnas in utan angivande av förutsättningar och släktskapsförhållanden.

När han så fick en fråga av en journalist om när reglerna för resebestämmelser började gälla läste han från Krenz lapp och svarade:

”Så vitt jag vet träder detta i kraft omedelbart, utan dröjsmål.”

SvD:s korrespondent Tomas Lundin, som var med på presskonferensen 1989, beskriver i ett reportage med anledning av 30-års-jubileet hur han tänkte: ”Det kan inte vara sant.”

Men sant var det. Nyheten spreds som en löpeld, och redan samma kväll flockades östtyskar vid gränsövergångarna – där förvirrade gränsvakter bestämde sig för att inte använda sina vapen.

Och resten är, som det heter, historia.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden