Kan Snövit lära dig om ledarskap?

Sagor och klassiska myter kan visa vägen i din fortsatta karriär. Även om du inte tolkar budskapen bokstavligt, finns intressanta lärdomar att hämta för arbetslivet.

Ledarskap
Publicerad
Illustration: Lotta Sjöberg

Det var en gång en chef som inte hade så mycket till övers för sagor. Verksamheten måste genomsyras av realism, sa sig chefen som levde i nuet, föredrog management-litteraturen och de senaste karriärtipsen på Linkedin.

Men frågan är om inte HC Andersen och bröderna Grimms historier levererar minst lika bra vad gäller ledarskap, organisation och karriär. Historierna bör kanske inte tolkas bokstavligt, men tema och undertext i våra tidlösa myter och folksagor har ändå massor att säga om dagens värld och arbetsliv. Organisationspsykologen och chefsrådgivaren Jonas Mosskin hör till dem som ser tänkvärda kopplingar mellan sagans värld och dynamiken i 2020-talets företag och organisationer.

”Ta filmen Frost, där den unga huvudpersonen Elsa har magiska krafter som hon ännu inte lärt sig behärska, och därför råkar illa ut. En parallell till dagens verklighet är när unga be­gåvade talanger lyfts fram lite för snabbt, utan att få tillräckligt med hjälp på traven i att leda andra människor”, säger Jonas Mosskin.

Chef har tagit sig friheten att tolka några kända sagor ur ett karriär- och ledarskaps­perspektiv.

Kejsarens nya kläder

En toppchef inom hovförvaltningen blir eld och lågor över en revolutionerande arbetsprocess som lanseras av två kringresande managementkonsulter. Trots feta förskott och dryga konsulträkningar uteblir de synbara resultaten, men ingen av hovets auktoritetsbundna linjechefer vågar ifrågasätta det nya arbetssättet. När bristerna i konsulternas arbete till slut blir omöjliga att dölja, uppstår en kris som skakar toppchefen och hovförvaltningen i dess grundvalar.

Karriärlärdom: Omge dig inte med ja-sägare.

Pinocchio

Träaktig yngling med problematiskt förflutet slutar ljuga och genomgår en metamorfos, blir ”hel” som människa och uppnår plötsligt alla sina drömmar.

Karriärlärdom: Var ärlig i ditt cv, och erkänn att lögner och halvsanningar är destruktiva för din karriär.

Hans och Greta

Krisande familjeföretag gör sig av med unga praktikanterna Hans och Greta i ett desperat försök att rädda verksamheten. Under en förvirr­ande tid av omprövning hamnar de i en situation som inga management-­manualer i världen har förutsett. En förestånd­are för ett tvivel­aktigt ungdomsboende slår klorna i dem och tillämpar härskartekniker, utsätter dem för livsfara och lyckas bokstavligt talat förhäxa dem. I sista stund tar Hans och Greta mod till sig och lyckas på ett okonventionellt sätt befria sig från boendets destruktiva chef.

Karriärlärdom: Visa mod, agera och lämna din komfortzon.

Grodprinsen

Inflytelserik ledargestalt i landets maktelit ger sig ut på powerwalk i skogen och ägnar sig åt trendig hybridträning med sitt älsklingsredskap, en gyllene boll. När hennes boll oturligt nog faller ner i en brunn, fiskas den upp av en till det yttre mindre tilltalande medarbetare, en groda. När hon övertalas att kyssa grodan, förvandlas den till en vacker prins.

Karriärlärdom: Ge alla medarbetare en chans.

De tre små grisarna

Tre entreprenörer i byggbranschen har vitt skilda idéer om byggnadsteknik, och låter uppföra hus med varierande motståndskraft mot en varg som härjar i närområdet.
Vargen blåser med lätt­het omkull de enklare konstruktionerna av halm respektive trä, men rår inte på det mer omsorgsfullt byggda stenhuset.

Karriärlärdom: Bygg en solid grund.

Askungen

Den milda medarbetaren Askungen låter sig hunsas av sina tre överordnade, och tvingas till ständiga övertidspass i kall och dragig arbetsmiljö utan några som helst moderna hjälpmedel – hon får inte ens delta i den årliga kickoffen. Ändå är det Askungen som vinner i längden och i slutändan skaffar sig betydligt mer inflytande än de chefer som så uppenbart negligerat hennes karriärmöjligheter och välbefinnande.

Karriärlärdom: Låt inte motgångarna stoppa dig.

Stadsmusikanterna från Bremen

Fyra medarbetare inom de gröna näringarna ­– en åsna, en hund, en katt och en tupp – lämnar sina gårdar på landet för att i stället göra karriär i kultursektorn som stadsmusikanter i Bremen. På vägen dit hamnar de i trassel hemma hos en grupp gängkriminella, som de lyckas skrämma på flykten genom att bilda en pyramid under högljutt spelande av sin musik. De fyra vännerna trivs så bra i den före detta rövarbostaden att de stannar där, och slår karriärplanerna om att bli stadsmusiker ur hågen.

Karriärlärdom: Våga ompröva dina karriärmål.

Snövit och de sju dvärgarna

Den unga talangen Snövit blir bortkörd från moderorganisationen av en ogin mentor, som upplever konkurrensen som ett hot. Tack vare nyfikenhet och ett öppet sinne finner Snövit snabbt en ny roll som fastighets­chef inom ett mindre gruvbolag. Trots bristen på branscherfarenhet och den skiftande kompetensen bland gruvföre­tagets sju medarbetare, lyckas Snövit styra upp verksamheten till en välfungerande helhet och framgångsrikt leda sitt team.

Karriärlärdom: Tänk nytt. Se styrkorna i lagarbete och mångfald.

Den lilla sjöjungfrun

Förbisedd ung kvinna som befinner sig djupt nere på botten drömmer om en annan värld och är beredd att satsa allt för att nå sina ambitiösa mål. Med hjälp av en smärtsam och moraliskt tvivelaktig ”gör om mig”-operation byter hon skepnad till vad hon tror ska vara en mer gångbar version av sig själv i sin nya miljö, men finner inte den uppskattning hon hoppats på.

Karriärlärdom: Ibland når du inte dina mål, hur hårt du än kämpar.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden