Kamprads magi växer sig starkare

Redan 1989 blev Ikea ett så kallat Harvard-case. Fallbeskrivningen kretsade främst kring visioner, värderingar och företagskultur.
Sedan dess har mycket hänt. Antalet butiker är fem gånger så många, besöken är tio gånger så många och både omsättning och vinst har exploderat.

Men Ikeas grundare Ingvar Kamprad är kvar och hans ledarskap präglar fortfarande hela organisationen.
Ingvar Kamprads vision var att skapa en bättre vardag för många människor genom att erbjuda bra möbler till låga priser. Honnörs­orden är begrepp vi förknippar med smålänningar. Hårt arbete, enkla vanor, sparsamhet.

Ikea har med det konceptet ­erövrat världen. En armé av internt skolade chefer upprätthåller och sprider Ikeaandan vidare. Men i takt med att fler främmande marknader ska in under samma tak ökar svårigheterna. Rekrytera chefer utifrån som inte gått den långa vägen är inte i linje med företagets filosofi. Men externrekryteringar förekommer allt oftare i takt med Ikeas expansion.

I Ikea är »lite skit under naglarna« mer värt än en hög utbildning. 80 till 90 procent av Ikeas chefer är så kallade långvägare – de har alltså börjat på golvet och jobbat sig upp inom företaget.
Det är inget statusjobb att bli chef i Ikea. Skillnaden på chefer och medarbetare är låg. Ingvar Kamprad har sagt att det är viktigare att vara hundraprocentig »ikean« än hundraprocentig i sin profession. Ikea har också rykte om sig att nedvärdera formell kompetens. En akademisk examen är knappast en fördel. Erfarenhet från varuhusgolvet och mötet med kunden väger tyngre.

Ett problem är att Ikeachefen inte alltid finner sig till rätta i andra företagskulturer. Ikea har skolat ett antal duktiga chefer som gör sig bra i övriga detaljhandeln. Men i andra branscher är det mer tveksamt hur en chef, upplärd inom Ikea, klarar sig.

Ett annat problem är de regionala skillnaderna. Som Ikeachef är det naturligt att prata med med­arbetarna för att de ska komma till tals och för att bolaget ska få fram idéer. Men i Asien är medarbetarna vana vid en annan ledarstil. Där tar chefen beslut, där vet chefen bäst.

Ännu ett problem är att vissa uppfattar den platta ordningen som ett spel för gallerierna:
»Alla är ledigt klädda, man slänger sig inte med titlar, det är öppna landskap. Det är det första intryck man får, men det är helt fel. I själva verket är det mycket hierarkiskt«, säger en person som varit chef på Ikea.

Det fanns inget introduktionsprogram för nya chefer utifrån. Med kännedom om organisationen och företagets värderingar har de internrekryterade cheferna ett klart försprång. Andra uppfattar ­­Ikea som en sekt och kulturen som konformistisk. Så stark och upp­­skattad av så många att det kan vara svårt att jobba kvar om man inte gillar den.

Nio år senare

Frågan: Har det hänt något med Ikeas chefskultur sedan artikeln publicerades 2002?
Svar från Anders Dahlvig, tidigare koncernchef på Ikea och författare till boken Med uppdrag att växa – om ansvarsfullt företagande
(Studentlitteratur):
»Det har funnits en rädsla för att Ikea ska tappa sin starka ledarskapskultur – eller att den urvattnas – när mun-till-mun-metoden inte längre fungerar. Tvärtom tycker jag. Den har blivit starkare. De värderingar som ligger till grund har inte förändrats, de håller sig mycket starka. De finns med i ledarskaps­utveckling, introduktions- och utvärderingsprogram och rekryteringsprocesser.«

Fotnot: I december 2002 beskrev Chef ledarkulturen i koncernen och vad som präglar en Ikeachef.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden