Läsning av Röda Rummet, vid grön gran
Illustration: Anna Harvard

Julläsning för chefer

En lugnare jul än vanligt står för dörren. Varför inte använda den lediga tiden till att läsa skönlitteratur? Chef har satt samman en litteraturkanon för svenska chefer.

Svenska officerare behöver läsa fler böcker, tycker plutonchefen och försvarsbloggaren Andreas Braw som i ett blogginlägg propagerar för att Försvarsmakten inför en officiell läslista. Hans erfarenhet är att svenska officerare läser mindre än kollegerna i andra länder, och att svenskarna därmed är sämre rustade inför de extrema uppgifter de en dag kan komma att ställas inför. Inte minst skänker litteraturen väsentliga insikter i etiska frågor och förståelse för andra kulturer, menar Andreas Braw.

Liknande tongångar hörs från management-världen. Lars Strannegård, professor på Handelshögskolan i Stockholm, tycker att litteratur och andra konstformer måste uppvärderas i Sverige, eftersom kulturen tränar analys, empati och självreflektion och därmed fostrar mer insiktsfulla specialister och chefer.

Chef har satt samman ett exempel på hur en litteraturkanon – en gemensam läslista – för chefer skulle kunna se ut, en lista som är perfekt att börja beta av i jul. Några kanske redan står (olästa) i bokhyllan?

Röda rummet
August Strindberg

Strindbergs genombrottsroman. Frän satir över myndighetsvärlden med frågor om hur man bäst bör leva sitt liv. Varför är det alltid de som kompromissar med sina ideal som det går bra för?

En riktig man
Tom Wolfe

Episk skildring av framgångens pris. Skrytsam entreprenör och fastighetsmagnat kämpar desperat för att rädda vad som räddas kan av sitt sjunkande finansimperium och sin självkänsla.

Flugornas herre
William Golding

Allt du behöver veta om ledarskap, utveckling och gruppdynamik under extrema förhållanden – och de fasansfulla effekterna när det inte fungerar optimalt.

Fursten
Niccolo Machiavelli

Idéskrift om hur en god furste bör agera: ljuga, skrämma medarbetarna till lydnad, härska genom att söndra… Den enda ledarskapsbok man behöver, enligt tidigare Dramaten-chefen Staffan Valdemar Holm.

Bridget Jones dagbok
Helen Fielding
Väcker insikter och frågor om livet på kontor. Vad göra när karriären gått i stå? Ska chefen ha ihop det med en med­arbetare?

Jerusalem
Selma Lagerlöf

Super­karismatisk ledare manipulerar folk som söker en riktning i livet att lämna allt och ansluta sig till en sekt.

Bel-Ami
Guy de Maupassant
Ung streber kommer till storstan och gör karriär – inte genom hårt arbete utan via sängkamrar, otrohetsprocesser och fördelaktiga giften.

Kallocain
Karin Boye

Dystopisk framtids­roman om hur individerna bara är små kuggar i ett jättelikt maski­­neri, och hur de oavbrutet kontrolleras av de styrandes högteknologiska apparater. En klassiker som andas nutid.

Okänd soldat
Väinö Linna

Antikrigsroman om mänsklig värdighet i omänskliga situationer, och chefer som miss­lyckas när de försöker fylla övermänskliga krav.

Stjärneborg
Alexandra Coelho Ahndoril

Om arbetsnarkomanen Tycho Brahe, berömd för sitt underjordiska observatorium på ön Ven. Om makt, avundsjuka, ledarskap och konflikten mellan jobb och familj – rena livspusslet fast på 1500-talet.

bok-5

Läs också: 14 toppchefers bästa boktips

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

janne-3
Kommunikation

Janne Andersson: ”3 ledarfokus gör Sverige världsbäst”

Fokusera rätt – och få ett vinnande lag. ”Jag är helt övertygad om att de sakerna vi jobbar med i landslaget går att applicera på allt ledarskap”, säger förbundskapten Janne Andersson.

Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

fordelar
Kommunikation

Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Som extrovert kan du ha flera fördelar på arbetsplatsen, visar ny kanadensisk forskning.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
employer
Hållbarhet

Employer branding – nödvändigt eller flummigt?

UNDERSÖKNING: Två femtedelar menar att varumärkesarbetet är för ytligt och flummigt. Hög tid att hitta smartare arbetssätt, menar experter.

topptalare
Kommunikation

Chefen för TED-talks: Mina 10 favoriter

20 minuter, en talare och ett specialområde. TED-talks har blivit ett populärt fenomen på 2010-talet. Nu plockar chefen bakom plattformen ut sina favoriter i videobanken. 
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

distansss
Kommunikation

Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.