Julläsning för chefer

Julhelg och, förhoppningsvis, lediga och sköna dagar. Varför inte använda tiden till att läsa skönlitteratur? Chef har satt samman en litteraturkanon för svenska chefer.

Kommunikation
Publicerad
Läsning av Röda Rummet, vid grön gran
Illustration: Anna Harvard

Svenska officerare behöver läsa fler böcker, tycker plutonchefen och försvarsbloggaren Andreas Braw som i ett blogginlägg propagerar för att Försvarsmakten inför en officiell läslista. Hans erfarenhet är att svenska officerare läser mindre än kollegerna i andra länder, och att svenskarna därmed är sämre rustade inför de extrema uppgifter de en dag kan komma att ställas inför. Inte minst skänker litteraturen väsentliga insikter i etiska frågor och förståelse för andra kulturer, menar Andreas Braw.

Liknande tongångar hörs från management-världen. Lars Strannegård, professor på Handelshögskolan i Stockholm, tycker att litteratur och andra konstformer måste uppvärderas i Sverige, eftersom kulturen tränar analys, empati och självreflektion och därmed fostrar mer insiktsfulla specialister och chefer.

Chef har satt samman ett exempel på hur en litteraturkanon – en gemensam läslista – för chefer skulle kunna se ut, en lista som är perfekt att börja beta av i jul. Några kanske redan står (olästa) i bokhyllan?

Röda rummet
August Strindberg

Strindbergs genombrottsroman. Frän satir över myndighetsvärlden med frågor om hur man bäst bör leva sitt liv. Varför är det alltid de som kompromissar med sina ideal som det går bra för?

En riktig man
Tom Wolfe

Episk skildring av framgångens pris. Skrytsam entreprenör och fastighetsmagnat kämpar desperat för att rädda vad som räddas kan av sitt sjunkande finansimperium och sin självkänsla.

Flugornas herre
William Golding

Allt du behöver veta om ledarskap, utveckling och gruppdynamik under extrema förhållanden – och de fasansfulla effekterna när det inte fungerar optimalt.

Fursten
Niccolo Machiavelli

Idéskrift om hur en god furste bör agera: ljuga, skrämma medarbetarna till lydnad, härska genom att söndra… Den enda ledarskapsbok man behöver, enligt tidigare Dramaten-chefen Staffan Valdemar Holm.

Bridget Jones dagbok
Helen Fielding
Väcker insikter och frågor om livet på kontor. Vad göra när karriären gått i stå? Ska chefen ha ihop det med en med­arbetare?

Jerusalem
Selma Lagerlöf

Super­karismatisk ledare manipulerar folk som söker en riktning i livet att lämna allt och ansluta sig till en sekt.

Bel-Ami
Guy de Maupassant
Ung streber kommer till storstan och gör karriär – inte genom hårt arbete utan via sängkamrar, otrohetsprocesser och fördelaktiga giften.

Kallocain
Karin Boye

Dystopisk framtids­roman om hur individerna bara är små kuggar i ett jättelikt maski­­neri, och hur de oavbrutet kontrolleras av de styrandes högteknologiska apparater. En klassiker som andas nutid.

Okänd soldat
Väinö Linna

Antikrigsroman om mänsklig värdighet i omänskliga situationer, och chefer som miss­lyckas när de försöker fylla övermänskliga krav.

Stjärneborg
Alexandra Coelho Ahndoril

Om arbetsnarkomanen Tycho Brahe, berömd för sitt underjordiska observatorium på ön Ven. Om makt, avundsjuka, ledarskap och konflikten mellan jobb och familj – rena livspusslet fast på 1500-talet.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden