Jonna Bornemark, filosof
Foto Robert Blombäck/Volante

Jonna Bornemark: ”Vi måste bli bättre på att hantera det vi inte hade väntat oss”

Filosofen Jonna Bornemark har tagit strid mot ”mäthysterin” i samhället och vill varna för en övertro på total kontroll bland chefer. ”Viktigare är att vässa en rörlighet i tänkandet”, säger hon.

Coronakrisen kom oväntat för de flesta, inklusive världens ledare som trots en många gånger ambitiös risk- och scenarioanalys fick se sina verksamheter lamslagna av covid 19-viruset. Har världen blivit så komplicerad att det inte ens på ett ungefär går att förutse framtiden?

”Som art betraktat har människan nog ökat förmågan att förutse faror och risker som vi redan känner till, men vi har samtidigt minskat vår förmåga att förhålla oss till det oförutsedda.”

Det säger Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Södertörns högskola som tagit strid mot ”mäthysterin” i dagens samhälle och vad hon menar är en övertro på kontroll. Pedantisk analys och ängslig kvalitetssäkring dödar inte bara arbetsglädjen, menar hon, utan gör oss även obenägna att agera och ta till oss ny information när verkligheten omkring oss förändras.

”För epidemiologerna kom inte coronakrisen som någon överraskning. Däremot är ju politiken inte alltid så bra på att lyssna till forskningen. Dels för att forskning om framtiden aldrig eller sällan ger några definitiva fakta, dels för att det handlar om så långa tidsperspektiv. En politik och ett samhälle som bara ser till ekonomi och effektivitet kommer aldrig kunna lyssna på sådan forskning”, menar Jonna Bornemark, som tror på en renässans för det omätbara, eller det hon kallar horisonter av icke-vetande.

”Det kan nog vara bra att försöka tänka sig olika scenarier i en verksamhet, men ännu viktigare att vässa förmågan att hantera det vi inte hade väntat oss. För det behöver man odla professionella omdömen, flexibilitet och en rörlighet i tänkandet. En förmåga vi kan träna upp genom olika estetiska färdigheter, eller genom att stanna nära konkreta situationer och öppna för reflektion, vrida och vända på det praktiska omdömet. Vi kan också utveckla det genom att undersöka språket och miljön vi befinner oss i: vilka maktstrukturer finns där och vad är viktigt på riktigt.”

oriflameelenaaylott1800

Läs också: ”Jag längtar efter att krama mina kolleger”

Jonna Bornemark fortsätter:

”Jag tror att vi ska fundera över vårt behov av total kontroll. Inte så vi kastar oss i armarna på kaos, utan så att vi blir bättre på att inse vad vi faktiskt inte kan kontrollera – och hur vi ska agera då. Ett tips är att fånga upp svåra situationer och tillsammans diskutera olika handlingsalternativ och vrida och vända på situationen. För att kunna göra det är det viktigt att ha en öppen och tillåtande miljö. Utan misstag kan vi inte lära. Det är också centralt att stanna kvar i det konkreta och inte genast ge sig iväg i generaliseringar och abstraktioner – det skapar för det mesta bara floskler”, säger hon.

Jonna Bornemark utkommer i år med boken Horisonten är alltid kvar.

Andreas Utterström och Donald Trump

Läs också: Andreas Utterström: ”Corona – hot eller möjlighet för Trump?”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

sommarbanner
Ledarskap

Häng med Chef i sommar!

Under juli uppdateras inte chef.se lika ofta, men vi har samlat det bästa av allt inom ledarskap, karriär och utveckling för dig.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en ny rapport från SCB.
spritmuseum1800
Ledarskap

”Förlåt, jag är museichef egentligen!”

På Spritmuseum i Stockholm får cheferna rycka in i kassa, disk och servis sedan medarbetarskaran krympt med en tredjedel. ”Ett sätt att ta sig igenom en svår period”, säger museichefen Ingrid Leffler.

Illustration av kvinna som tittar i kikare på en ö med en palm och en skattkista
Ledarskap

Transformativt ledarskap – så funkar det

Omvärlden förändras i en rasande takt och det gäller för chefer och verksamheter att hänga med. En svensk fallstudie visar hur transformativt ledarskap kan bedrivas i verkligheten – med lyckat resultat.
Introverta chefer har flera fördelar som ledare
Ledarskap

7 råd: Så blir du som är introvert en ännu bättre chef

Introverta chefer framstår ofta som mer empatiska, fokuserade och uppmärksamma på andra. Dra fördel av dina introverta drag som chef.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Greta Thunberg, Micael Bydén, Mona Sahlin
Ledarskap

Cheferna och ledarna som sommarpratar i år

Årets sommarpratare i P1 är presenterade, och inleder gör Greta Thunberg – som yngsta sommarvärd någonsin. Men även många andra chefer och ledare finns med på listan.