johanna-frelin-foto-alexander-pihl
Johanna Frelin, vd Hyper Island. Foto: Alexander Pihl.

Johanna Frelin om morgondagens ledarskap

Hur definierar du morgondagens ledare?
”Som någon som måste kunna leda morgondagens medarbetare. Dagens unga är enormt globala, sociala och demokratiska. De kommer inte att stå ut med ett hierarkiskt ledarskap. Sedan måste morgondagens ledare också kunna arbeta i team – och låta medarbetarna ta ansvar och fatta egna beslut.”

Hur måste man vara för att klara av att leda sådana medarbetare?
”Man måste vara väldigt lyhörd och jobba mycket med värderingar. Dagens unga motiveras inte nödvändigtvis av att tjäna pengar, så man behöver vara enormt inspirerande. De vill förverkliga sig själva, växa som personer och tillföra världen något. Bonusar är helt bortkastade på många av dem.”

Hur ”poppig” måste man vara då? Kan man, som du, ha kavaj?

”Jag skulle aldrig drömma om att åka runt på skateboard här inne. Jag är den jag är. Jag klär mig som jag gör för att jag tycker att det är snyggt och passar en vd. Men jag har inte alltid kavaj på jobbet.”

Handen på hjärtat – lever du som du lär?

”Jag försöker, men man blir aldrig fulländad. Ibland kan jag använda min personlighet till att vara morgondagens ledare, ibland får jag anstränga mig väldigt hårt.”

När behöver du anstränga dig?
”Jag är en person som gärna vill ha koll. Jag kan lätt gå in i detaljer och styra. När jag är pressad gör jag det.”

Innan du tillträdde som vd be­skrev du dig själv som ”glad, tydlig och energisk”. Hur har ditt ledarskap förändrats på Hyper Island?

”Jag är fortfarande samma person. Jag är glad, har mycket energi och tycker att det är väldigt roligt att vara chef. Det är min största tillgång. Samtidigt tror jag att mitt ledarskap har blivit mycket snabbare. På SVT fattade jag beslut en gång i veckan, här fattar jag beslut varje dag. Jag hinner inte tänka igenom allt så länge.”

Blir du stressad av det?
”Nej. På SVT låg det mig i fatet, jag var lite för impulsiv i mitt besluts­fattande. Här är det snarare positivt, eftersom vi expanderar konstant. På det sättet kan man säga att Hyper Island är mer i linje med min ledarstil.”

Ditt kanske mest kända beslut var att som nytillträdd chef på SVT sparka självaste Björne, Jörgen Lantz, i Björnes magasin?
”I know!”

Vad lärde du dig av det?
”Jag lärde mig mediehantering. För det skötte jag otroligt dåligt, eftersom det blev Aftonbladet-löpsedlar om att ‘SVT-chef sparkar Björne’. Det blev ett litet mediedrev.”

Var det ”learning by failing”, som ni på Hyper Island pratar så mycket om?
”Ja, det var det verkligen. Jag var skakad i ett helt år efter det där. Jag var rädd för journalister – och eftersom jag är gift med en journalist så blev det lite jobbigt.”

Hyper Island utbildar även chefer i digitala medier. Är många chefer rädda för tekniken?
”Ja. Vi börjar alltid våra chefsutbildningar med något vi kallar ‘stinky fish’, där deltagarna får vädra sin rädsla för digital teknik. Men de flesta som går våra utbildningar twittrar efter några dagar.”

Måste man ha Twitter för att lyckas som morgondagens ledare?

”Ingen måste något. Men om man håller sig utanför sociala media gör man det väldigt svårt för sig. Jag kommunicerar mest med mina medarbetare via Facebook, Twitter och Skype, för det är där medarbetarna befinner sig. Vi har inget intranät, till exempel – vi har en Facebook-grupp.”

Du reser mycket och använder digital teknik till i princip allt. Hur flexibel måste man vara som chef imorgon?
”Morgondagens ledare kan inte tro att man ska jobba nio till fem. Dygnet flyter ihop mycket mer. På 1990- och 2000-talet har vi varit väldigt fokuserade på att dela in dygnet i block. Morgondagens ledare måste se helheten mycket mer. Jobb och privatliv är en enda sörja, och man måste kunna förhålla sig till det utan att bli stressad.”

Hur lyckas man med det?
”Jag tror att man måste försöka acceptera sig själv, att man gör så gott man kan. Jag kommer varken att vara den perfekta vd:n, mamman eller frun – men jag gör så gott jag kan. Man får vara lite förlåtande mot sig själv då och då.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
chefboken_the_good_people
Chefboken

Knäck koden: Lär dig hitta bra personer

Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor. ”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.
aa9i5366
 

Så var Chefdagen

Kardinaler! Partiledare! Google-chefer! Överbefälhavare! Den 12 oktober var det dags för Chefdagen – Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium. Häng med i efterhand.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden