johanna-frelin-foto-alexander-pihl
Johanna Frelin, vd Hyper Island. Foto: Alexander Pihl.

Johanna Frelin om morgondagens ledarskap

Hur definierar du morgondagens ledare?
”Som någon som måste kunna leda morgondagens medarbetare. Dagens unga är enormt globala, sociala och demokratiska. De kommer inte att stå ut med ett hierarkiskt ledarskap. Sedan måste morgondagens ledare också kunna arbeta i team – och låta medarbetarna ta ansvar och fatta egna beslut.”

Hur måste man vara för att klara av att leda sådana medarbetare?
”Man måste vara väldigt lyhörd och jobba mycket med värderingar. Dagens unga motiveras inte nödvändigtvis av att tjäna pengar, så man behöver vara enormt inspirerande. De vill förverkliga sig själva, växa som personer och tillföra världen något. Bonusar är helt bortkastade på många av dem.”

Hur ”poppig” måste man vara då? Kan man, som du, ha kavaj?

”Jag skulle aldrig drömma om att åka runt på skateboard här inne. Jag är den jag är. Jag klär mig som jag gör för att jag tycker att det är snyggt och passar en vd. Men jag har inte alltid kavaj på jobbet.”

Handen på hjärtat – lever du som du lär?

”Jag försöker, men man blir aldrig fulländad. Ibland kan jag använda min personlighet till att vara morgondagens ledare, ibland får jag anstränga mig väldigt hårt.”

När behöver du anstränga dig?
”Jag är en person som gärna vill ha koll. Jag kan lätt gå in i detaljer och styra. När jag är pressad gör jag det.”

Innan du tillträdde som vd be­skrev du dig själv som ”glad, tydlig och energisk”. Hur har ditt ledarskap förändrats på Hyper Island?

”Jag är fortfarande samma person. Jag är glad, har mycket energi och tycker att det är väldigt roligt att vara chef. Det är min största tillgång. Samtidigt tror jag att mitt ledarskap har blivit mycket snabbare. På SVT fattade jag beslut en gång i veckan, här fattar jag beslut varje dag. Jag hinner inte tänka igenom allt så länge.”

Blir du stressad av det?
”Nej. På SVT låg det mig i fatet, jag var lite för impulsiv i mitt besluts­fattande. Här är det snarare positivt, eftersom vi expanderar konstant. På det sättet kan man säga att Hyper Island är mer i linje med min ledarstil.”

Ditt kanske mest kända beslut var att som nytillträdd chef på SVT sparka självaste Björne, Jörgen Lantz, i Björnes magasin?
”I know!”

Vad lärde du dig av det?
”Jag lärde mig mediehantering. För det skötte jag otroligt dåligt, eftersom det blev Aftonbladet-löpsedlar om att ‘SVT-chef sparkar Björne’. Det blev ett litet mediedrev.”

Var det ”learning by failing”, som ni på Hyper Island pratar så mycket om?
”Ja, det var det verkligen. Jag var skakad i ett helt år efter det där. Jag var rädd för journalister – och eftersom jag är gift med en journalist så blev det lite jobbigt.”

Hyper Island utbildar även chefer i digitala medier. Är många chefer rädda för tekniken?
”Ja. Vi börjar alltid våra chefsutbildningar med något vi kallar ‘stinky fish’, där deltagarna får vädra sin rädsla för digital teknik. Men de flesta som går våra utbildningar twittrar efter några dagar.”

Måste man ha Twitter för att lyckas som morgondagens ledare?

”Ingen måste något. Men om man håller sig utanför sociala media gör man det väldigt svårt för sig. Jag kommunicerar mest med mina medarbetare via Facebook, Twitter och Skype, för det är där medarbetarna befinner sig. Vi har inget intranät, till exempel – vi har en Facebook-grupp.”

Du reser mycket och använder digital teknik till i princip allt. Hur flexibel måste man vara som chef imorgon?
”Morgondagens ledare kan inte tro att man ska jobba nio till fem. Dygnet flyter ihop mycket mer. På 1990- och 2000-talet har vi varit väldigt fokuserade på att dela in dygnet i block. Morgondagens ledare måste se helheten mycket mer. Jobb och privatliv är en enda sörja, och man måste kunna förhålla sig till det utan att bli stressad.”

Hur lyckas man med det?
”Jag tror att man måste försöka acceptera sig själv, att man gör så gott man kan. Jag kommer varken att vara den perfekta vd:n, mamman eller frun – men jag gör så gott jag kan. Man får vara lite förlåtande mot sig själv då och då.”

Relaterade artiklar

4-day-week
Chefboken

Inför 4-dagarsvecka och vinn i lönsamhet och engagemang

Att jobba fem dagar i veckan är gammalmodigt och hör till 1900-talet. Det är dags att tänka om och mäta de anställdas insats på vad de faktiskt gör på jobbet, inte hur länge de är där.

Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB
 

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.
makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.
cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.