frelin
Foto Magnus FondJohanna Frelin, vd Riksbyggen

Johanna Frelin: ”Jag grät och hon stod där med sin stöttande värme”

Johanna Frelin är vd för Riksbyggen, och har en bakgrund på bland annat SVT. Där jobbade hon med Eva Hamilton, som hon kallar sin ‘chefs-storasyster’: ”Eva var extremt duktig på att prata med alla, få alla att känna sig sedda och våga berätta saker.”

startsida1

Läs också: Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Berätta om en kvinnlig chef som har varit viktig för dig i din karriär?

”Eva Hamilton som var min chef i några år på SVT, när hon var vd.”

Vad var det viktigaste hon lärde dig?

”Management by walking around. Eva var extremt duktig på att prata med alla, få alla att känna sig sedda och våga berätta saker. Hon hade en sådan intuition och örat mot marken att hon visste att saker hände – innan de hände.”

Minns du någon särskild situation där hon gjorde intryck på dig?

”Oftast träffades jag och Eva på hennes rum. Jag drev ganska tuffa förändringsprojekt på SVT vid den här tiden. En gång klev hon in på mitt rum med blommor i handen. Hon hade plockat blommorna ur rabatten vid tv-huset. Hon klev in just i den stund jag hade läst ett anonymt otrevligt brev från någon medarbetare. Jag hade precis läst brevet, börjat gråta och där stod hon med sin stöttande värme med en bukett snödroppar i handen. Då kände jag mig tacksam över att ha världens bästa chef.”

Vad skulle du vilja säga för att tacka henne?

”Tack för att du trodde på mig, lyssnade på mig och ifrågasatte mig då och då. Du har alltid varit min chefs-storasyster. Du har också alltid förstått att ett hållbart ledarskap handlar om balansen i hela livet.”

#honlyftemig

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Vill du också tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär? Skriv ett inlägg i sociala medier och använd taggen #honlyftemig!

Relaterade artiklar

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Ahmed Abdirahman utanför stiftelsens kontor.
Mångfald

Ny kartläggning: Chefer dåliga på etnisk mångfald

Gärna etnisk mångfald, men inte på min gata. En färsk undersökning visar att det glappar mellan hur svenska chefer lever och de värderingar de säger sig ha.
”Näringslivet och cheferna kommer undan för lätt”, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av The Global Village.

En grupp personer håller upp gula skyltar med frågetecken på framför sina ansikten.
Mångfald

Två av tre chefer väljer bort fördomsfri rekryteringsmetod

Fördomsfri rekrytering är viktigt, uppger nio av tio chefer. Ändå frångår två av tre chefer fakta till förmån för sin egen intuition när de anställer. En kartläggning från TNG visar på ett stort glapp mellan vad man säger och vad man gör. 

Sofia Falk och omslaget till Mångfaldsparadoxen
Mångfald

Magin med mångfald

Mångfaldsarbete i organisationer handlar inte om att leva upp till diskrimineringslagen utan om att ta tillvara en mångfald av perspektiv för bättre affärer. Det menar inkluderingsaktivisten Sofia Falk, aktuell med boken Mångfaldsparadoxen.
Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.