Johanna Frelin: ”Jag grät och hon stod där med sin stöttande värme”

Johanna Frelin är vd för Riksbyggen, och har en bakgrund på bland annat SVT. Där jobbade hon med Eva Hamilton, som hon kallar sin ’chefs-storasyster’: ”Eva var extremt duktig på att prata med alla, få alla att känna sig sedda och våga berätta saker.”

Mångfald
Text: Redaktionen
Publicerad
Johanna Frelin, vd Riksbyggen

Berätta om en kvinnlig chef som har varit viktig för dig i din karriär?

”Eva Hamilton som var min chef i några år på SVT, när hon var vd.”

Vad var det viktigaste hon lärde dig?

”Management by walking around. Eva var extremt duktig på att prata med alla, få alla att känna sig sedda och våga berätta saker. Hon hade en sådan intuition och örat mot marken att hon visste att saker hände – innan de hände.”

Minns du någon särskild situation där hon gjorde intryck på dig?

”Oftast träffades jag och Eva på hennes rum. Jag drev ganska tuffa förändringsprojekt på SVT vid den här tiden. En gång klev hon in på mitt rum med blommor i handen. Hon hade plockat blommorna ur rabatten vid tv-huset. Hon klev in just i den stund jag hade läst ett anonymt otrevligt brev från någon medarbetare. Jag hade precis läst brevet, börjat gråta och där stod hon med sin stöttande värme med en bukett snödroppar i handen. Då kände jag mig tacksam över att ha världens bästa chef.”

Vad skulle du vilja säga för att tacka henne?

”Tack för att du trodde på mig, lyssnade på mig och ifrågasatte mig då och då. Du har alltid varit min chefs-storasyster. Du har också alltid förstått att ett hållbart ledarskap handlar om balansen i hela livet.”

#honlyftemig

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Vill du också tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär? Skriv ett inlägg i sociala medier och använd taggen #honlyftemig!

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden