Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

»Han höjde rösten en gång 2005«

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Det är den första torsdagen i december. Jan-Åke Jonsson styr sin bil mot jobbet på Saabs huvudkontor i Trollhättan. Det är fortfarande bara timmar sedan han satt i möte med styrelsen för GM i Detroit och berättade om sina tankar inför Saabs framtid.

LÄS MER: Fler Cheftester

Han har all rätt att känna sig lite trött. Men samtidigt är han nöjd och glad. Styrelsen och den nya vd:n Ed Whitacre lyssnade på honom. Men så är just detta också hans hemmaplan, att på ett trovärdigt sätt presentera siffror och fakta.

Allt han gör bygger på att det finns en stor faktabas, hur det faktiskt ser ut. Det har gjort honom uppskattad, inte minst inom GM. Han behärskar konsten att avpolitisera en fråga och få den att bygga på fakta och siffror snarare än känslor.

Han svänger in på Saabvägen i Trollhättan och ser en folksamling vid grindarna. Ja, det står faktiskt människor längs hela vägen ända fram till parkeringen. Vad är det här? Det måste vara hundratals. Och varför har alla de här människorna rosor i händerna?

Det är först när han kliver ut ur bilen, hör applåderna dåna och ser rosorna sträckas fram mot honom som han förstår att det är honom människorna har väntat på.
Det är ett välkomnande värdigt Jesus, Barack Obama – och Jan-Åke Jonsson.

Vid det rosenkantade mottagandet i december hade det gått närmare fyra decennier sedan han började jobba på Saab Automobiles fabrik i Nyköping. Sedan dess har han varit varumärket, bilen och arbetsgivaren trogen, med undantag för några år under 1990-talet, då han jobbade som chef inom GM i Tyskland.

Det var när han jobbade med marknadsföringen av den nya modellen 9-5 i slutet av 1990-talet som den dåvarande Saab-chefen Bob Henry valde ut honom som en framtida ledare. När han några år senare tillträdde som vd var det många som höjde på ögonbrynen. Jan-Åke Jonsson betraktades knappast som företrädaren Peter Augustssons högra hand eller kronprins.

Vid fikaborden drogs slutsatsen att Jan-Åke Jonsson skulle bli en nicke­docka åt GM; en platschef i Trollhättan.

I stället blev han, som någon uttrycker det, »Saab-chef fullt ut«. Jan-Åke Jonsson tog ett större mandat än vad GM egentligen hade gett honom, något som beslutsfattarna i Detroit inte hade räknat med.

Jan-Åke Jonsson kämpade för att fabriken skulle få stanna kvar i Trollhättan och att det skulle göras investeringar i produktionen.
»Han har nog ansetts vara lite besvärlig«, säger en före detta Saab-chef.

Chefs betyg på Jan-Åke Jonsson 32/40:

Ledarstil: 5
Väldigt svensk på så sätt att han lyssnar och låter medarbetarna komma till tals, men är tydlig med att det är han som fattar besluten. Hans passionerade förhållande till Saab har genomsyrat hela företaget och återuppväckt det som kallas »Saab-andan«.

Delegering: 3
Gillar att lära sig nya saker, vilket ibland kan få till följd att han har svårt att dela med sig av ansvaret. Men har med tiden blivit mer benägen att släppa greppet.

Beslutsfattande: 4
Fattar inga förhastade beslut, utan ser till att ha en stabil faktagrund att stå på först. Ett fattat beslut är sedan orubbligt och kan inte rivas upp. Kan vara lite seg i beslut som handlar om organisation och personal.

Rekrytering: 3
Har inte behövt ägna sig så mycket åt rekrytering, dels för att personalomsättningen på ledningsnivå är sensationellt låg och dels för att GM har haft det ansvaret tidigare. Skulle behöva se över jämställdheten i ledningsgruppen.

Kommunikation: 4
Har under krisen – och i det informationsbrus som följt den – varit tydlig med att medarbetarna ska lyssna på det som kommer från honom. När det gäller den dagliga kommunikationen upplever en del att de ibland är tvungna att dra informationen ur honom.

Konflikthantering: 5
Hamnar sällan i konflikt själv. Är trygg i att det är han som fattar besluten. Definitivt inte konflikträdd. Utlandsåren har gjort honom bra på att bemöta människor från olika kulturer.

Motivation: 5
Jan-Åke Jonsson har genom sin obevekliga framtidstro inspirerat ett helt företag, på alla nivåer. Blickar hela tiden framåt. Ingen stor scenpersonlighet, men når ändå ut till alla medarbetare.

Personligt: 3
Många har jobbat länge med Jan-Åke Jonsson utan att veta särskilt mycket om honom. Han svarar på frågor men bjuder inte på sig själv särskilt mycket.

Se var Jan-Åke Jonsson hamnar i Ledarligan

Jonssons främsta insats var att återinföra det som många omtalar som »Saab-andan«.
»Saab har ett underdogperspektiv och en ’vi-ska-visa-dem’-känsla som gör företaget unikt. Det finns alltid någon att kämpa emot; storebror Volvo, media, politiker«, säger en person som jobbat som chef inom Saab tillsammans med Jan-Åke Jonsson.

»Det finns ett jävlar anamma i företaget. Om man bara är viljestark och uthållig så finns det alltid en lösning. Detta är något som Jan-Åke Jonsson personifierar«, säger han.

Jan-Åke Jonsson har jobbat med försäljning och marknadsföring och skaffat sig stor kunskap inom den avancerade teknik som genomsyrar biltillverkning.
Ändå står han stadigt i sin bakgrund som systemvetare. »Han är väldigt faktadriven«, säger en person.

»Han ser processer. Han är väldigt noggrann och tar ett steg i taget. Han blir aldrig frustrerad över att han inte lär sig tillräckligt snabbt. Han säger bara ’nej, då tar vi det en gång till’«, säger en annan person.

Det skulle kunna finnas en risk i att någon som har en sådan bred grund att stå på betraktar sig själv som expert och lägger sig i allt.
Tidigare har han ofta gått i fällan. Men med åren har han blivit bättre på delegering.

»När han väl har greppat och förstått hur man gör, är han beredd att släppa taget. Men innan dess är han intresserad och vill veta hur saker och ting funkar«, säger samma person.

Något som åren inom GM har lärt honom är att hantera dem som inte tänker som han. Och sådana finns det många av.
»I stora organisationer finns det tydliga processer. Men det finns också en informell struktur. Den har han lärt sig att jobba med. Han har mött många som inte har jobbat med fakta på samma sätt som han och har lärt sig att hantera dem. Han har blivit bra på politiken inom GM, vilket han har haft mycket nytta av«, säger en chef som har följt Jan-Åke Jonsson länge.

Det kungliga mottagandet efter styrelsemötet i Detroit i början av december innebar  ingen nystart, skulle det visa sig.

Bara två veckor senare meddelade GM att Saab skulle läggas ned. Ytterligare tre dagar senare blev det känt att den holländska sportbilstillverkaren Spyker hade lämnat ett bud på företaget.
Och när industrisverige därefter höll andan i väntan på hur budet skulle mottas meddelades att Jan-Åke Jonsson och resten av ledningen skulle få sparken.

»Det har varit en enda lång övning i ett enormt slitsamt ledarskap. Vi har pendlat mellan ’det kanske kommer att gå’ och ’nej, det gick inte’. Det har bara varit problem, 14 till 16 timmar om dagen. Jan-Åke Jonsson har visat ett fantastiskt ledarskap på vägen fram till försäljningen«, säger en person på en chefspost inom Saab.

Försäljningen, ja. Till slut blev affären klar. Den 26 januari i år återvände Jan-Åke Jonsson till Saab, nu i sällskap med Spykers vd Victor Muller. Scenen var ungefär densamma som i början av december.

Kungens återkomst till tronen mottogs med hyllningar, blomsterkvastar och applåder. De som var där berättar om hur Jan-Åke Jonssons röst gång på gång brast när han talade till sina medarbetare.

»Ingen extern aktör hade varit intresserad av att gå vidare om det inte hade varit signerat Jan-Åke Jonsson. Han står för kvalitet. Ingen hade heller velat hoppa på det här tåget om inte Jan-Åke hade varit beredd att vara med«, säger en branschkollega.

Jan-Åke Jonsson hanterar motgångar på samma systematiska sätt som framgångar. »Nu är det så här. Nu ska vi inte gräva ner oss mer i det. Men hur ska vi göra för att undvika att det blir så nästa gång?«, resonerar han.

»Jag har aldrig upplevt att han ältar saker och ting«, säger en av hans medarbetare.
Att dagligen under ett års tid få jobba med att hitta en lösning på en akut kris skulle få vem som helst att tappa fattningen. Vi är ganska många som förmodligen då och då skulle känna ett behov av att … slå sönder något. Men inte Jan-Åke Jonsson. Arg blir han inte.

»Ja, alltså… jag var inte där själv, men jag har hört sägas att han höjde rösten en gång 2005«, säger en nära medarbetare.

Även när beskedet om avvecklingen kom den 18 februari – då det inte längre fanns något hopp att hålla uppe – var han samlad. »Nej, nu får vi låta det här smälta in över helgen«, var hans kommentar.

Han kan dock bita ifrån när han blir uppenbart provocerad. Som när en återförsäljare råkade gnälla över höjda avgifter, samtidigt som Saab kämpade som allra hårdast för att klara sig. Då spände Jan-Åke Jonsson blicken i återförsäljaren och sa:
»Var och en har ansvar för sin egen överlevnad.«

I media har han kallats för Bagdad Bob, efter Iraks informationsminister, som styvnackat hävdade att segern var nära, trots att USA bombat den irakiska armén sönder och samman.

Nu stod Jan-Åke Jonsson i intervju efter intervju och försäkrade omvärlden att Saabs framtid var ljus, trots att spekulant efter spekulant drog sig ur affären.
Men om medierna hånflinade så uppskattades hans positiva hållning desto mer internt.

»Det är ju för sjutton hans jobb att gjuta hopp i företaget«, säger en person med inblick i Saabs ledning.

Bland kollegerna har det småskrattats åt liknelsen med Bagdad Bob av andra orsaker. Jan-Åke Jonsson besitter åtminstone en del av originalets envishet. Han backar sent om han backar alls.
»Om jag har lärt mig något av Jan-Åke så är det att vara konsekvent. När beslutet väl är fattat ska man inte springa runt och ändra det, utan jobba utifrån det och stötta det«, säger en person som lämnat Saab.

Jonsson överöses av omdömen som »trovärdig«, »enkel«, »jordnära« och »prestigelös«. Uteslutande alla som Chef har talat med – sant! – inleder sin beskrivning av honom med orden »lugn och sansad«.

Och alla – också sant! – svarar »nej« på frågan om han är en rolig person.
Likväl finns det nästan ingen som har något negativt att säga om Jan-Åke Jonsson.

»Det är möjligt att han har en stil som är tråkig, men den är definitivt vinnande i den här situationen«, säger en före detta kollega.
»Vi har behövt trygghet under det här året.  Han är ingen teaterapa, utan försöker vara saklig och ge medarbetarna den information de behöver.«

Och samtidigt som han lockar fram omdömen värdiga en labrador – »trofast«, »alltid glad«, »lugn« – så är han tveklöst en gedigen person, som står stadigt förankrad i myllan.
Det är något som de flesta uppskattar och kan identifiera sig med.
»Det råder ju ingen tvekan om vad han tycker. Han är inte otydlig i vare sig beslut eller tyckande. Det är definitivt ingen mes«, säger en person.

Han kan vara mycket bestämd. Han kan köra över folk om han har en bestämd åsikt. Men han låter först alla komma till tals.
»Han lyssnar och är demokratisk. Han är resonabel och tydlig, det är en bra kombination.«

Han har inga problem att ta sin matbricka och sätta sig vid montörernas bord. När en nära medarbetare mår dåligt tar han sig tid till omtanke. När han träffat fackliga representanter har han tagit i hand och sagt »hur har ni det?«, även då han själv haft det jobbigt.
»Trots att han är mitt uppe i allt så tar han sig tid att fråga hur vi har det! Det uppskattar jag verkligen«, säger en av dem som skakat chefens hand.

Han har fru och två döttrar som bor i Stockholm, varifrån han veckopendlar till Trollhättan. Han spelar golf och är en hängiven maratonlöpare. En knäoperation har fått honom att dra ner lite på motionen. Han håller på AIK. Han har ett sommarställe på östkusten.

Ungefär så mycket går att få fram om Jan-Åke Jonsson som person. Få har insyn i hans privatliv.
»Han berättar inte så mycket om sig själv. Men det är inget som stör. Han har ett briljant intellekt som kompenserar. Och om man ställer frågor om hans person så får man svar.«

Många konstaterar dock att »om inte hans familjeliv hade varit så stabilt så hade det nog inte funkat«.
»Även då det har blåst som mest har han varit mån om sin familj, som till exempel att gå på fotboll med sin dotter«, säger en person som står Jan-Åke Jonsson nära.

Förmodligen har Saab utvecklats mer som företag under Jan-Åke Jonssons ledning än vad Jan-Åke Jonsson har gjort personligen.
Även om hans roll har förändrats under det sista året så hävdar de som har funnits med hela tiden – och de är många, på Saab jobbar man länge – att de här fem åren har satt förvånansvärt få spår i honom.

»Jan-Åke är Jan-Åke oavsett var han befinner sig«, som någon uttrycker det.
Han håller rent och fint på skrivbordet. Att andra har det stökigt bekommer honom inte.
Ordningssinnet har funnits där hela tiden.

»Det första jag upptäckte var att han alltid kommer med ett eller två papper i handen. Andra kommer med en stor jävla pärm, medan han enbart har det material som gäller mötet, väl förberett och ordnat«, säger en person som jobbat med Jan-Åke Jonsson.

Skulle Jan-Åke Jonsson kunna vara chef i något annat företag än Saab? Frågan skapar oenighet bland dem som känner honom.
»Ja, han skulle kunna vara på ett liknande företag. Han har många internationella kontakter, lätt att anpassa sig till olika människor och olika kulturer och erfarenhet av att leda en komplex verksamhet«, säger en person.

»Nej, han skulle nog inte vara så effektiv på ett annat företag. Han har många goda ledaregenskaper, men jag tror att det som gjort honom så framgångsrik här är att han är rätt man på rätt plats«, säger en annan.

Att GM nu har försvunnit innebär en betydande förändring för Jan-Åke Jonsson. Han har fått mer makt.
»GM är en väldigt funktionell organisation, där ledare för en funktion driver verksamheten parallellt på global basis. Nu blir Jan-Åke tydligt den verkställande direktören som ska rapportera till styrelsen. De olika parallella funktionerna finns inte längre. Han blir mer chef«, säger en person i Saabs ledning.

Det kommer dröja innan han slutar på Saab, tror de allra flesta. I alla fall om han själv får bestämma. Han vill se det nya Saab.
»Det finns mycket etik och moral i honom. Han vill vara med och göra rätt för sig. Att lämna ifrån sig något är viktigt för honom«, säger en person.

Förutom att göra den nya ägaren Victor Muller nöjd så står Jan-Åke Jonsson inför en annan stor utmaning. Som en del av GM fanns det många chefsbefattningar att locka med över hela världen. Nu består verksamheten nästan enbart av fabriken i Trollhättan. Att engagera chefer blir inte lika lätt.
»Men att så många har valt att stanna är en markering att de tror på oss. Det är säkert många som är eftertraktade på andra företag, men de har valt att stanna. Det kommer de nog fortsätta göra«, säger en person.

Säkert väntar ytterligare stålbad för Saab.
»Det kommer inte att bli någon dans på rosor. Det kommer att behöva tas många tuffa beslut. Hans målmedvetenhet måste finnas kvar. Hans entusiasm behövs«, säger en medarbetare.
Förmodligen är Jan-Åke Jonssons budskap till medarbetarna detsamma som det var den där torsdagen i december.
»Nu fortsätter vi att ge järnet i samma anda. Nu kör vi.«

LÄS MER: Jansson slutar som Saab-chef

Jan-Åke Jonssons kommentar på testet:

»Jag uppskattar givetvis att bilden överlag känns positiv även om svagheterna och förbättringsmöjligheterna är många. Jag har lärt mig oerhört mycket om ledarskap och viktigheten av ledarskap under de besvärliga förhållanden som vi på Saab genomlidit. Att som ledare tro på sin sak, vara synlig, lyssna, kommunicera ofta/tydligt/konsekvent har varit en väsentlig strategi i mitt ledarskap. Min kanske ibland ’överdrivna’ lojalitet mot företag och anställda har varit en stor tillgång, samtidigt som det många gånger har inneburit att jag kompromissat mig själv.

Jag är till naturen blyg, vilket är något som jag jobbar med regelbundet för att övervinna. Detta påverkar givetvis mitt ledarskap och kanske min upplevda ’privata’ natur.

Överlag tycker jag att kommentarerna är helt ok.«

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden