Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.

Beslutsfattande
Text: Redaktionen
Publicerad
Ishtar Touailat

Jag minns hur många som fnös och viftade bort digitaliseringen för några år sedan.

”Äsch, det där kommer inte att påverka min verksamhet” var en vanlig reaktion hos branschledande företag och deras chefer.

Och som ett brev på posten kom framtiden och framtiden omkullkastade det som så många hade tagit för givet. Nu kanske du tror att jag syftar på den tekniska utvecklingen. Nej, det som jag syftar på är långt mycket viktigare. Så pass avgörande att om du inte förhåller dig till det kommer du att stå dåligt rustad inför framtiden. Jag pratar om värderingsdrivet ledarskap.

Framtiden kommer att ställa oerhörda krav på omställning hos den enskilda ledaren – från chefskap till ledarskap. Och övergången kommer att handla om ett relativt okänt men ytterst relevant begrepp, nämligen: Augmented human, den förstärkta människan.

Konceptet utgår från att teknik kan nyttjas för att framhäva eller förstärka karaktärsdrag och färdigheter som ligger bortom dagens mänskliga förmågor.

Teknik kan användas, inte bara för att behandla sjukdom och funktionshinder, utan också för att förbättra mänskliga prestationer. Ett exempel är hur AI på kort tid har automatiserat tunga administrativa och tidsödande uppgifter. Det har inneburit att ledare i stället kunnat börja fokusera på att engagera, entusiasmera och leda sina medarbetare på ett allt mer värderingsdrivet sätt.

Ishtar Touailat

GÖR: Innovationschef på Tieto. Driver en inkubator för AI och big data.

ÅLDER: 33 år.

BAKGRUND: Serie­entreprenör. Precis lanserat sin sjunde startup Futuristas. Utsedd till Framtidens kvinnliga ledare, en av näringslivets mäktigaste kvinnor, supertalang, Årets it-kvinna med mera.

Tidigare centrala egenskaper som baserats på teknisk kompetens har därigenom demokratiserats med hjälp av augmented human. Därmed har alla ledare oavsett tidigare bak-grund och erfarenhet utmanats. Allt ställs på sin spets. De tidigare kraven har ersatts med kravet på värderingsdrivet ledarskap. Och det är centralt för att kunna navigera i den djungel som kallas för den moderna arbetsplatsen. AI ersätter chefen och stärker ledaren, men enbart om ledaren bedriver ett värderingsdrivet ledarskap. Det är här som tekniken och den värderingsdrivna ledaren smälter samman och synergier uppstår.

För er som ställer er skeptiska, låt mig ge ett exempel som handlar om resultat och avkastning. De mest framåtlutade aktörerna på marknaden förstår att om värderingar genomsyrar organisationen ökar välmåendet i teamen. Välmåendet i sin tur leder till starkare innovationskraft i allt högre takt, vilket i förlängning leder till ett konkurrensövertag på marknaden. Konkurrensfördelarna leder till högre avkastning. Men fördelarna slutar inte där.

Det värderingsdrivna ledarskapet skapar även en kultur som attraherar talanger. Och en kultur som präglas av mångfald, öppenhet och inkludering får också talangerna att stanna kvar och bidra till utvecklingen. Det i sin tur leder till att värderingarna förstärks.  

Du kan rusta upp dig och bli ett med tekniken. Men utan ett värderingsdrivet ledarskap kan du inte bli ett med framtiden.

Då kommer tekniken att ersätta dig som chef till förmån för verkliga ledare.

Så om du är här för att stanna är det hög tid att utvärdera:

Har du värderingsdrivet ledarskap som ditt nyårslöfte?

/Ishtar Touailat

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden