Interimkonsult på grund av åldersdiskriminering

En ny enkät från interimförmedlaren Scandinavian Executive visar att 23 procent av interimkonsulterna mellan 50 och 64 som inte ser något alternativ till konsultverksamheten då de inte kan få ett fast jobb på grund av åldersdiskriminering.

Mångfald
Publicerad
Äldre kvinna på kontoret

Nästan var fjärde interimkonsult mellan 50 och 64 år har valt yrket till följd av åldersdiskriminering: trots lång erfarenhet och hög yrkeskompetens får de inte fast jobb, visar en enkätundersökning. Enligt enkäten från interimförmedlaren Scandinavian Executive är det 23 procent av interimkonsulterna mellan 50 och 64 som inte ser något alternativ till konsultverksamheten, då de inte får någon fast anställning på grund av sin ålder.

I enkäten uppger nästan 80 procent inom ålderskategorin att de vanligtvis ersätter tjänster på högsta- eller mellannivån. 64 procent har uppdrag inom den högsta ledningsgruppen. Trots det verkar det finnas förutfattade meningar om äldre kandidaters kompetens.

”Det är motsägelsefullt att man värderar senior erfarenhet när ett företag omstruktureras eller står inför stora förändringar, men inte när viktiga beslut ska tas på daglig basis. Erfarenhet bör ses som en tillgång både vid tillfälliga och fasta tjänster”, kommenterar Michael Gabrielsson på Scandinavian Executive.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden