Till vänster: en övervakningskamera och ett folkhav. Till höger: En kvinna på ett kontor med munskydd på sig.

Hybridbråk och metavärldar – här är ditt chefsår 2022

Nytt år, nya utmaningar i ditt ledarskap. Vad behöver du ta tag i 2022? En hel del, visar det sig i Chefs framtidsspaning. Men misströsta inte – det här kan bli riktigt spännande!

Bäddat för bråk på hybridkontoret

Hybrid – ordet klingar modernt, nästan science fiction. Att ”hybridarbete” är framtiden har vi redan hört ett tag, och när visionen nu ska förverkligas visar det sig, som så ofta, att djävulen sitter i detaljerna och det hajpade även har en baksida. Det råder fortfarande osäkerhet kring hur hybridarbetet praktiskt ska gå till, och som chef behöver du under 2022 hantera ett antal närmast inbyggda konfliktområden för att det hela inte ska spåra ur.

Hur många dagar per vecka, och vilka, kan och bör medarbetarna jobba hemifrån? När är det meningen att folk ska infinna sig på kontoret, och varför? Blir företagskulturen lidande av allt distansarbete, och vad är vitsen med att åka till kontoret om ändå ingen annan är där? Blir det rättvist? Undersökningar visar att kvinnor är mer benägna att jobba hemifrån än män, inte minst av familjeskäl, vilket kan visa sig bli en social och karriärmässig nackdel – syns du inte, så finns du inte, heter det ju … 

Fortsatt osäkerhet kring pandemin

Pandemier dör inte, de klingar bara av. Vilket är vad covid 19-pandemin sannolikt gör under pandemi-år nummer tre (2022), samtidigt som nya antivirus-piller, behandlingar och vaccin lanseras inom vården. Men viruset fortsätter samtidigt att mutera, vilket innebär fortsatt risk för lokala utbrott – både i Sverige och ute i världen – med oförutsägbara följder som kan vända upp och ner på just din verksamhet. En osäkerhet många branscher tvingas leva med under lång tid framöver. 

Somliga förändringar är här för att stanna. Tjänsteresandet blir aldrig vad det varit – uppåt hälften av affärsresenärerna lär ha försvunnit för gott – och frågan är om vi någonsin kommer att gå på bio i samma utsträckning som förut. Hela branscher har på kort tid stöpts om. Hör du till dem som behöver överväga att byta karriärspår?

Greenwashing-varning

Är lösningen på klimatkrisen att alla i hela världen skaffar sig varsin 2,7 ton tung elbil? Antagligen inte. Den i alla avseenden brännande klimatfrågan visar sig vara betydligt mer komplex och svårlöst än vad vi kanske trodde för bara några år sedan. Oavsett tolkningen av det senaste klimatmötet i Glasgow, står det klart att tålamodet för greenwashing och allmänt bla-bla-bla om hållbarhet tryter. Allt fler bolag antar netto noll-utsläppsmål, och pressas både politiskt och publikt till större transparens kring hur koldioxidreduceringen rent praktiskt ska gå till. För att bli tagna på allvar, behöver chefer och verksamheter i ökad grad ta itu med klimatavtrycken längs hela försörjningskedjor och rentav ifrågasätta en och annan slit- och slängaffärsmodell. Om inte annat för att fortsätta vara relevanta och inte utraderas från marknaden. 

En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.

Läs också: Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

Meta-världarna är här

Pandemin förpassade många av oss till en virtuell verklighet i form av videomöten och andra digitala arrangemang för distansarbete. Ett kris-relaterat uppsving inom en mycket större trend. Under 2022 kommer konceptet ”metaverse” att framstå än tydligare, alltså framväxten av hela digitala världar parallellt med vår fysiska verklighet. 

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg hör till de främsta tillskyndarna bakom dessa meta-universum, där det är meningen att vi alla, inte minst chefer, ska vistas mer eller mindre permanent för arbete, umgänge, resor och mycket, mycket mer. En högteknologisk dröm som överträffar allt vi hittills upplevt digitalt. Med meta-världarna kommer en uppsjö nya prylar, som kraftigt förhöjer syn- och känselintrycken och till och med möjliggör förmedling av lukter. Ericsson förutspår att intrycken i detta känslornas internet blir omöjliga att särskilja från verkligheten så snart som 2030. Inte alla instämmer i jubelkören. Att tech-plattformarnas och Facebooks visioner har en baksida står klart efter åtskilliga skandaler och somliga viskar om en dystopi. Blir vi i själva verket avskurna från det som är verkligt viktigt i livet bakom meta-världarnas vr-glasögon? Något du som chef kan behöva grunna över innan du köper konceptet rakt av.

Säkerhet allt hetare som chefsfråga

Den grova kriminaliteten står inte bara högt på den politiska agendan under valåret 2022, utan är också något som chefer i ökad grad tvingas parera rent konkret. Efterfrågan på lås, passersystem och väktare växer explosionsartat – den svenska säkerhetsbranschen omsätter nu 90 miljarder kronor per år – samtidigt som förmögna näringslivshöjdare tillråds hålla en låg profil privat för att inte bli rånade på sina dyrbara armbandsur eller rentav kidnappade. 

Parallellt har landets chefer ett annat allvarligt säkerhetsproblem att brottas med, de cyberattacker som i utpressningssyfte ständigt hotar att lamslå verksamheten. Någon patentlösning varken på gäng- eller cyberbrottsligheten lär inte uppdagas heller detta år. Klart står bara att det är dyrt att skydda sig – men potentiellt ännu mycket dyrare om du inte agerar alls.

Talang + skola = sant

En skriande brist på ”talang”, alltså högt kompetenta personer inom inte minst framtidsindustrier som it, fortsätter att vålla huvudbry bland chefer och ledare under 2022. Minst lika brydsam är situationen inom skolan, där en uppåt fjärdedel av eleverna lämnar nian med ofullständiga betyg och utan att ha uppnått kunskapsmålen. Kan det möjligtvis finnas något samband?

Nya larmrapporter visar på läsningens sjunkande status både inom och utanför skolan, vilket kan leda till ytterligare polarisering och en ny sorts analfabetism, med stora grupper som helt saknar förutsättningar att ens ta sig in på arbetsmarknaden. Mycket står således på spel, för Sverige och människorna. Blir 2022 året då skolan får det ledarskap och den plats i samhället som den förtjänar?

Ett ljust, rymligt och modernt co-working-space.

Läs också: Trendspaning om framtidens kontor: Flexibelt och med wow-känsla

En hand håller upp vad som ser ut att vara en kristallkula. I bakgrunden en solnedgång.

Läs också: 6 trender som formar arbetslivet efter sommaren

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
davos-sajt_intervjuperson
Ledarskap

Fem lärdomar från ledarskapseliten

Nu är Världsekonomiskt forum igång, den årliga internationella konferensen där ledarskapseliten sätter agendan. Här är lärdomarna du kan ta med dig som chef.

En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.
Ledarskap

Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

Avatarer på de digitala mötena och initiativ som för människor samman – det är några av de trender vi ser inför det kommande året. 

Fyrverkerier mot en mörk himmel.
Ledarskap

Topplistan: De 10 mest lästa artiklarna på chef.se 2021

Kan du ha missat några av guldkornen på chef.se? Spana in vår lista på årets mest lästa artiklar på sajten.

Annemarie Gardshol står utomhus en vinterdag.
Ledarskap

PostNords koncernchef: ”Det fanns en enorm revanschlystnad”

Jätteförluster, rekordlågt förtroende och oro internt. Annemarie Gardshol, koncernchef på PostNord, tog till en diamantformad ledarskapsmetod för att vända det tuffa läget.”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen när jag började”, berättar hon i podden Chef Dilemma.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.
Ledarskap

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet.