Hur mår medarbetarna när chefen är en dator?

En dator som chef, det är något som blir allt vanligare inom logistik och handel. Men hur mår medarbetarna av det? Det ska forskare ta reda på.

Kommunikation
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En ung kille med munskydd arbetar ensam i en stor lagerlokal.

Den ökade e-handeln har fått allt fler att arbeta med logistik. Det handlar om allt ifrån att plocka varor från lagerhyllan till att skicka iväg kartonger för transport. Ett arbete som företagen kan styra med hjälp av algoritmer för att det ska gå så snabbt och effektivt som möjligt.

I praktiken innebär det att arbetet leds av en dator och att arbetsordrarna skickas ut via en mobilapp till medarbetarna.

Välkommen du sköna algoritmiska ledarskap! Eller?

”Det är fiffigt, men man vet inte hur det påverkar arbetsmiljön”, säger Carin Håkansta, doktor i arbetsvetenskap vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Cykelbud och taxiförare är redan igång, så även stora internationella e-handelsföretag. Men i Sverige saknas kunskap om hur det algorimiska ledarskapet används och fungerar.

Därför har Carin Håkansta fått närmare fyra miljoner kronor av AFA Försäkring för att forska på vilka konsekvenser det har för medarbetarna. I fokus står deras arbetsmiljö och hälsa.

”Det har gjorts studier som visar att anställda inte riktigt litar på beslut som tas av en dator. Man har också en mer negativ inställning till order man får av en dator via sin mobiltelefon än en order man får av en människa”, säger Carin Håkansta och tillägger:

”Vi vill ta reda på hur man som anställd mår av att arbeta på en arbetsplats med algoritmiskt ledarskap och om det bidrar till ökad stress och gör att man känner sig övervakad. Det har inte undersökts tidigare.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden