Hur mår medarbetarna när chefen är en dator?

En dator som chef, det är något som blir allt vanligare inom logistik och handel. Men hur mår medarbetarna av det? Det ska man ta reda på nu.

Kommunikation
Publicerad
En ung kille med munskydd arbetar ensam i en stor lagerlokal.

Den ökade e-handeln har fått allt fler att arbeta med logistik. Det handlar om allt ifrån att plocka varor från lagerhyllan till att skicka iväg kartonger för transport. Ett arbete som företagen kan styra med hjälp av algoritmer för att det ska gå så snabbt och effektivt som möjligt. I praktiken innebär det att arbetet leds av en dator och att arbetsordrarna skickas ut via en mobilapp till medarbetarna. Och det algoritmiska ledarskapet var fött. 

”Det är fiffigt, men man vet inte hur det påverkar arbetsmiljön”, säger Carin Håkansta, doktor i arbetsvetenskap vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Cykelbud och taxiförare arbetar redan så här, och även stora internationella e-handelsföretag, men i Sverige saknas kunskap om hur det algorimiska ledarskapet används och fungerar. Därför har Carin Håkansta fått nästan fyra miljoner kronor av AFA Försäkring för att forska på vilka konsekvenser det har för medarbetarna. Deras arbetsmiljö och hälsa står i fokus. 

”Det har gjorts studier som visar att anställda inte riktigt litar på beslut som tas av en dator. Man har också en mer negativ inställning till order man får av en dator via sin mobiltelefon än en order man får av en människa. Vi vill ta reda på hur man som anställd mår av att arbeta på en arbetsplats med algoritmiskt ledarskap och om det bidrar till ökad stress och gör att man känner sig övervakad. Det har inte undersökts tidigare.”

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden