Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Hur du lyckas i en vit värld” – entreprenören Siduri Polis 10 principer

Siduri Poli är den prisbelönta entreprenören som sedan 17 års ålder drivit egna start-ups, varit tech-rådgivare och grundat innovationshuset Changers Hub. Nya boken ”Hur du lyckas i en vit värld” kommer ut nästa vecka – men har redan väckt stor uppmärksamhet.

Mångfald
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Siduri Poli är prisbelönt entreprenör och föreläsare. Hon har startat flera företag och varit digital rådgivare till stora varumärken.

För fem år sedan startade hon Changers Hub med några kollegor. Det är ett innovationshus för unga vuxna från ytterstadsområden. De har nu stöttat tusentals unga att förverkliga idéer.

Nu kommer hon ut med ”Hur du lyckas i en vit värld” baserad på sina egna erfarenheter av entreprenörskap, rasism och diskriminering – en bok som redan nu väckt stor uppmärksamhet, bland annat efter att Poli intervjuats i Malous morgonsoffa.

I boken ger du tio principer för framgång i en vit värld – vad innebär ordet framgång för dig?
”Tidigare var det att ha mycket pengar. Jag drömde sen jag var liten om att kunna köpa en Lamborghini och ett slott i Spanien. Nu har jag omdefinierat framgång. Nu strävar jag efter delad framgång där det jag gör inte bara är bra för mig utan även för mottagaren, kunden, samhället och världen. Det jag gör idag handlar om att sträva efter att alla ska ha samma förutsättningar att nå framgång, oavsett vem du är.”

Vilken av principerna har du själv haft störst hjälp av?
”Det är alla, men i olika perioder av livet. De är utlösta av att det antingen hänt mig något, som att jag blivit orättvist behandlad, eller att jag märkt att jag anpassat mig och betett mig på ett sätt som jag inte brukar i ett diversifierat sammanhang. Det är när jag anpassat mig och börjat spela den roll som jag blivit tilldelad som bygger på motpartens fördomar om en. Principerna är ett manifest för mig, där en del är att få vara sig själv och lämna skådespeleriet.”

Siduri Polis 10 principer för att lyckas i en vit värld

1. Assimileras ej
Du behöver inte smälta in för att lyckas. Tvärtom, stå sann mot den du är.

2. Lämna skådespeleriet
Du behöver inte heller spela en roll som tilldelats dig utifrån någon annans fantasi om vem du borde vara.

3. Äru expert eller?
Du behöver inte agera expert inom frågor som berör ditt community bara för att det förväntas av dig.

4. Reppa dig själv
Du behöver inte representera hela din grupptillhörighet. Du representerar dig själv.

5. Lek inte livräddare
Du behöver inte rädda företaget du jobbar på från att se dåligt ut.

6. Hajpa din local
Du behöver inte spendera dina hårt arbetande kronor på företag som inte visat att inkludering och jämlikhet är viktig för dem.

7. Tacka inte, tack
Du behöver inte känna tacksamhetsskuld varje dag för att du fått ta det utrymmet du har.

8. Educate (y)ourself
Du behöver inte glömma vart du kommer ifrån.

9. Sluta vara over polite
Du behöver inte ta emot råd du inte bett om.

10. Bygg din tribe
Du behöver inte jobba mot framgången ensam.

Vilken brukar du först tipsa om till entreprenörer som kan tyckas ha oddsen mot sig?
”Det är nummer tio, att bygga sin tribe. Det är viktigt att omringa sig med likasinnade, människor som är drivna och på väg uppåt. I en tribe stöttar man varandra och drar upp varandra. Att hypa din local, princip sex, handlar också om att stötta varandra, rekommendera och köpa varandras produkter. Inte bara för att vara juste utan för att det leder till mångfald när vi stöttar varandra.”

Ditt engagemang och din styrka skiner igenom i boken. Var hittar du kraft att jobba mot motstånd?
”Det är från min familj och mitt community. Changers Hub är en symbol för många: Kan vi – kan du. Om jag bara haft ett företag med vinst som enda drivkraften hade jag inte pallat. Jag får kraft av att göra något för samhället.”

Varför ska den som är vit säga ”jag är tacksam för att jag är vit”?
”Det är ju lite skämtsamt. Men samtidigt finns det många som är så ingrodda i sina privilegier att de inte förstår hur priviligierade de är. Att kämpa mot normer tar oerhörd kraft. Vithetsnormen är global. Ett exempel är att många börjar prata förortsslang med mig för att de så gärna vill tillmötesgå mig. Men det blir bara fel. Som kvinna har jag också blivit utsatt för sexism och tappat en stor kund på grund av det.”

Vad menar du med principen – reppa dig själv – att välja ”team mig”?
”Om du inte står upp för dig själv i privatlivet är det svårt att representera sig själv i karriären. Du behöver stå upp för dig själv och säga ifrån när folk är otrevliga. Ibland behöver du ta en konflikt med dina föräldrar som kommer från en annan tid. Man måste skydda sina drömmar som om de vore ett barn.”

Vad är tacksamhetsskuld och varför hämmar den?
”Det handlar om att känna skuld för att du fått komma hit till Sverige. Min mammas liv har gått ut på att ge tillbaka till Sverige. Hon ville inte stå i vägen för någon eller ta plats, det har begränsat henne. Jag kan inte känna skuld för att jag bor i Sverige, jag är född här. För mamma tog det ett liv att känna att hon är svensk medborgare på samma villkor som alla andra. Så ska det inte behöva vara.”

Vad är det svåraste med att lyckas i ett icke diversifierat arbetsliv?
”Att ta sig in överhuvudtaget. Det hjälper inte med utbildning när de med icke-svenskklingande namn sorteras bort direkt. Exempelvis blir arbetslösheten större bland afro-svenskar ju högre utbildning de har. SD har också ökat sitt stöd bland företagare markant i förra valet.”

Vilket råd skulle du vilja ge Sveriges chefer?
”Mångfald är en överlevnadsfråga och inte något som enbart CSR ska ägna sig åt. Fina värderingsord är passé. Personalen och dina kunder förväntar sig action. De som jobbar aktivt med inkludering och mångfald har bättre lönsamhet. Så du har inte råd att inte inkludera.”

Vad menar du med att ”idealisera en individualistisk livsstil hör till historien”?
”Jag tror att begrepp som self-made är förlegat. Det nya är community-made. Nu handlar det om att jobba och lyckas tillsammans och bidra till en positiv förändring till andra än enbart dig själv.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden