Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
Ytterst är det statsminister Stefan Löfven som ansvarar för regeringens krishantering, men det löpande arbetet leds av den för allmänheten anonyma statstjänstemannen Elisabeth Backteman.
Under krisen har Gruppen för strategisk samordning (GSS) aktiverats, i syfte att begränsa pandemins skadeverkningar på folkhälsan och ekonomin. Under den 53-åriga Backtemans ledning träffas medlemmarna dagligen för en uppdatering av läget, enligt uppgift till SvD även på helger.
”Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbild, men också att kunna blicka framåt. I ett sådant här läge som vi är i är det viktigt att hantera situationen här och nu”, har Elisabeth Backteman sagt till Sveriges Radio.
Till sin hjälp har hon ett kansli för krishantering som arbetar 24 timmar om dygnet samt Krishanteringsrådet, där de viktigaste myndighetscheferna ingår. Själv är hon statssekreterare åt inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att sedan tidigt 90-tal ha gjort karriär inom statsförvaltningen. I början av 2000-talet var hon politiskt sakkunnig åt dåvarande statsministern Göran Persson.
Medan nästan alla möten i regeringskansliet numera sker i digitalt på grund av coronasmittan, har GSS-medlemmarna under Backtemans ledning fortsatt att träffas fysiskt. Mötena hålls enligt Expressen i ett fönsterlöst rum i den stora regeringsbyggnaden i kvarteret Björnen på Herkulesgatan i Stockholm. Av säkerhetsskäl, och för att det går fortare.
Utöver Elisabeth Backteman ingår flera andra politiskt tillsatta tjänstemän i regeringens krisstyrka. Bland annat Stefan Löfvens statssekreterare och högra hand Nils Vikmång, presschefen Odd Guteland och UD:s kabinettsekreterare Robert Rydberg.
Svenska regeringar har vid flera tillfällen fått kritik för sena ageranden vid kriser och katastrofer. Regeringens krishanteringsråd, som också leds av Elisabeth Backteman, tillsattes 2008 efter kritik mot regeringens hantering av tsunamikatastrofen 2004. Coronakrisen är det tuffaste testet på krisberedskapen i modern tid, och något som sannolikt avgör regeringen Löfvens öde.
”Hela regeringen arbetar med det här, allt annat arbete är pausat”, säger en person nära statsministern till SvD. Själv vill Elisabeth Backteman framhålla att Sveriges krisberedskap överlag är god:
”Jag tror att det som kanske särskiljer Sverige lite grann är att vi har en väldigt bra struktur för krisberedskap. Vi har det i grunden så att säga. Våra myndigheter har långtgående befogenheter i ett normalläge, som de också tar med sig in i ett läge där vi får en allvarligare utveckling”, har hon sagt till Sveriges Radio i en sällsynt intervju.
Fakta: Regeringens krishantering
Frågor kring samhällets krisberedskap och krishantering är samlade under inrikesministern i Justitiedepartementet. Regeringens uppgift är i första hand strategisk. Ansvar för ledning och samordning av det operativa arbetet vilar på berörda myndigheter.
Inrikesministerns statssekreterare (Elisabeth Backteman) leder krishanteringsarbetet och bedömer behovet av samordning i regeringskansliet. Hon sammankallar Gruppen för strategisk samordning (GSS) som består av statssekreterare i de departement som berörs.
På Kansliet för krishantering sker omvärldsbevakning dygnet runt. Kansliet ska kunna larma, ta fram lägesinformation och en bild av hur samtliga enskilda händelser tillsammans påverkar samhället.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.
Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han.
Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare.
”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se