elisabethbackteman1800
Foto Kristian Pohl/RegeringskanslietElisabeth Backteman leder Gruppen för strategisk samordning (GSS).

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.

Ytterst är det statsminister Stefan Löfven som ansvarar för regeringens krishantering, men det löpande arbetet leds av den för allmänheten anonyma statstjänstemannen Elisabeth Backteman.

Under krisen har Gruppen för strategisk samordning (GSS) aktiverats, i syfte att begränsa pandemins skadeverkningar på folkhälsan och ekonomin. Under den 53-åriga Backtemans ledning träffas medlemmarna dagligen för en uppdatering av läget, enligt uppgift till SvD även på helger.

”Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbild, men också att kunna blicka framåt. I ett sådant här läge som vi är i är det viktigt att hantera situationen här och nu”, har Elisabeth Backteman sagt till Sveriges Radio.

Till sin hjälp har hon ett kansli för krishantering som arbetar 24 timmar om dygnet samt Krishanteringsrådet, där de viktigaste myndighetscheferna ingår. Själv är hon statssekreterare åt inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att sedan tidigt 90-tal ha gjort karriär inom statsförvaltningen. I början av 2000-talet var hon politiskt sakkunnig åt dåvarande statsministern Göran Persson.

Medan nästan alla möten i regeringskansliet numera sker i digitalt på grund av coronasmittan, har GSS-medlemmarna under Backtemans ledning fortsatt att träffas fysiskt. Mötena hålls enligt Expressen i ett fönsterlöst rum i den stora regeringsbyggnaden i kvarteret Björnen på Herkulesgatan i Stockholm. Av säkerhetsskäl, och för att det går fortare.

Utöver Elisabeth Backteman ingår flera andra politiskt tillsatta tjänstemän i regeringens krisstyrka. Bland annat Stefan Löfvens statssekreterare och högra hand Nils Vikmång, presschefen Odd Guteland och UD:s kabinettsekreterare Robert Rydberg.

Svenska regeringar har vid flera tillfällen fått kritik för sena ageranden vid kriser och katastrofer. Regeringens krishanteringsråd, som också leds av Elisabeth Backteman, tillsattes 2008 efter kritik mot regeringens hantering av tsunamikatastrofen 2004. Coronakrisen är det tuffaste testet på krisberedskapen i modern tid, och något som sannolikt avgör regeringen Löfvens öde.

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

”Hela regeringen arbetar med det här, allt annat arbete är pausat”, säger en person nära statsministern till SvD. Själv vill Elisabeth Backteman framhålla att Sveriges krisberedskap överlag är god:

”Jag tror att det som kanske särskiljer Sverige lite grann är att vi har en väldigt bra struktur för krisberedskap. Vi har det i grunden så att säga. Våra myndigheter har långtgående befogenheter i ett normalläge, som de också tar med sig in i ett läge där vi får en allvarligare utveckling”, har hon sagt till Sveriges Radio i en sällsynt intervju.

Fakta: Regeringens krishantering

Frågor kring samhällets krisberedskap och krishantering är samlade under inrikesministern i Justitiedepartementet. Regeringens uppgift är i första hand strategisk. Ansvar för ledning och samordning av det operativa arbetet vilar på berörda myndigheter.

Inrikesministerns statssekreterare (Elisabeth Backteman) leder krishanteringsarbetet och bedömer behovet av samordning i regeringskansliet. Hon sammankallar Gruppen för strategisk samordning (GSS) som består av statssekreterare i de departement som berörs.

På Kansliet för krishantering sker omvärldsbevakning dygnet runt. Kansliet ska kunna larma, ta fram lägesinformation och en bild av hur samtliga enskilda händelser tillsammans påverkar samhället.

(Källa: Regeringskansliet)

Andreas Utterström och Donald Trump

Läs också: Andreas Utterström: ”Corona – hot eller möjlighet för Trump?”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas megaprojekten

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han. 
Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
chefenfridahallgren
Beslutsfattande

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.
grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget.