elisabethbackteman1800
Foto Kristian Pohl/RegeringskanslietElisabeth Backteman leder Gruppen för strategisk samordning (GSS).

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.

Ytterst är det statsminister Stefan Löfven som ansvarar för regeringens krishantering, men det löpande arbetet leds av den för allmänheten anonyma statstjänstemannen Elisabeth Backteman.

Under krisen har Gruppen för strategisk samordning (GSS) aktiverats, i syfte att begränsa pandemins skadeverkningar på folkhälsan och ekonomin. Under den 53-åriga Backtemans ledning träffas medlemmarna dagligen för en uppdatering av läget, enligt uppgift till SvD även på helger.

”Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbild, men också att kunna blicka framåt. I ett sådant här läge som vi är i är det viktigt att hantera situationen här och nu”, har Elisabeth Backteman sagt till Sveriges Radio.

Till sin hjälp har hon ett kansli för krishantering som arbetar 24 timmar om dygnet samt Krishanteringsrådet, där de viktigaste myndighetscheferna ingår. Själv är hon statssekreterare åt inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att sedan tidigt 90-tal ha gjort karriär inom statsförvaltningen. I början av 2000-talet var hon politiskt sakkunnig åt dåvarande statsministern Göran Persson.

Medan nästan alla möten i regeringskansliet numera sker i digitalt på grund av coronasmittan, har GSS-medlemmarna under Backtemans ledning fortsatt att träffas fysiskt. Mötena hålls enligt Expressen i ett fönsterlöst rum i den stora regeringsbyggnaden i kvarteret Björnen på Herkulesgatan i Stockholm. Av säkerhetsskäl, och för att det går fortare.

Utöver Elisabeth Backteman ingår flera andra politiskt tillsatta tjänstemän i regeringens krisstyrka. Bland annat Stefan Löfvens statssekreterare och högra hand Nils Vikmång, presschefen Odd Guteland och UD:s kabinettsekreterare Robert Rydberg.

Svenska regeringar har vid flera tillfällen fått kritik för sena ageranden vid kriser och katastrofer. Regeringens krishanteringsråd, som också leds av Elisabeth Backteman, tillsattes 2008 efter kritik mot regeringens hantering av tsunamikatastrofen 2004. Coronakrisen är det tuffaste testet på krisberedskapen i modern tid, och något som sannolikt avgör regeringen Löfvens öde.

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

”Hela regeringen arbetar med det här, allt annat arbete är pausat”, säger en person nära statsministern till SvD. Själv vill Elisabeth Backteman framhålla att Sveriges krisberedskap överlag är god:

”Jag tror att det som kanske särskiljer Sverige lite grann är att vi har en väldigt bra struktur för krisberedskap. Vi har det i grunden så att säga. Våra myndigheter har långtgående befogenheter i ett normalläge, som de också tar med sig in i ett läge där vi får en allvarligare utveckling”, har hon sagt till Sveriges Radio i en sällsynt intervju.

Fakta: Regeringens krishantering

Frågor kring samhällets krisberedskap och krishantering är samlade under inrikesministern i Justitiedepartementet. Regeringens uppgift är i första hand strategisk. Ansvar för ledning och samordning av det operativa arbetet vilar på berörda myndigheter.

Inrikesministerns statssekreterare (Elisabeth Backteman) leder krishanteringsarbetet och bedömer behovet av samordning i regeringskansliet. Hon sammankallar Gruppen för strategisk samordning (GSS) som består av statssekreterare i de departement som berörs.

På Kansliet för krishantering sker omvärldsbevakning dygnet runt. Kansliet ska kunna larma, ta fram lägesinformation och en bild av hur samtliga enskilda händelser tillsammans påverkar samhället.

(Källa: Regeringskansliet)

Andreas Utterström och Donald Trump

Läs också: Andreas Utterström: ”Corona – hot eller möjlighet för Trump?”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Uppsägningar? Så gör du som chef

Är du tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. Här är 4 tips på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar för att få ett bra avslut med dina medarbetare.