Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.

Beslutsfattande
Publicerad
Elisabeth Backteman leder Gruppen för strategisk samordning (GSS).

Ytterst är det statsminister Stefan Löfven som ansvarar för regeringens krishantering, men det löpande arbetet leds av den för allmänheten anonyma statstjänstemannen Elisabeth Backteman.

Under krisen har Gruppen för strategisk samordning (GSS) aktiverats, i syfte att begränsa pandemins skadeverkningar på folkhälsan och ekonomin. Under den 53-åriga Backtemans ledning träffas medlemmarna dagligen för en uppdatering av läget, enligt uppgift till SvD även på helger.

”Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbild, men också att kunna blicka framåt. I ett sådant här läge som vi är i är det viktigt att hantera situationen här och nu”, har Elisabeth Backteman sagt till Sveriges Radio.

Till sin hjälp har hon ett kansli för krishantering som arbetar 24 timmar om dygnet samt Krishanteringsrådet, där de viktigaste myndighetscheferna ingår. Själv är hon statssekreterare åt inrikesminister Mikael Damberg (S) efter att sedan tidigt 90-tal ha gjort karriär inom statsförvaltningen. I början av 2000-talet var hon politiskt sakkunnig åt dåvarande statsministern Göran Persson.

Medan nästan alla möten i regeringskansliet numera sker i digitalt på grund av coronasmittan, har GSS-medlemmarna under Backtemans ledning fortsatt att träffas fysiskt. Mötena hålls enligt Expressen i ett fönsterlöst rum i den stora regeringsbyggnaden i kvarteret Björnen på Herkulesgatan i Stockholm. Av säkerhetsskäl, och för att det går fortare.

Utöver Elisabeth Backteman ingår flera andra politiskt tillsatta tjänstemän i regeringens krisstyrka. Bland annat Stefan Löfvens statssekreterare och högra hand Nils Vikmång, presschefen Odd Guteland och UD:s kabinettsekreterare Robert Rydberg.

Svenska regeringar har vid flera tillfällen fått kritik för sena ageranden vid kriser och katastrofer. Regeringens krishanteringsråd, som också leds av Elisabeth Backteman, tillsattes 2008 efter kritik mot regeringens hantering av tsunamikatastrofen 2004. Coronakrisen är det tuffaste testet på krisberedskapen i modern tid, och något som sannolikt avgör regeringen Löfvens öde.

”Hela regeringen arbetar med det här, allt annat arbete är pausat”, säger en person nära statsministern till SvD. Själv vill Elisabeth Backteman framhålla att Sveriges krisberedskap överlag är god:

”Jag tror att det som kanske särskiljer Sverige lite grann är att vi har en väldigt bra struktur för krisberedskap. Vi har det i grunden så att säga. Våra myndigheter har långtgående befogenheter i ett normalläge, som de också tar med sig in i ett läge där vi får en allvarligare utveckling”, har hon sagt till Sveriges Radio i en sällsynt intervju.

Fakta: Regeringens krishantering

Frågor kring samhällets krisberedskap och krishantering är samlade under inrikesministern i Justitiedepartementet. Regeringens uppgift är i första hand strategisk. Ansvar för ledning och samordning av det operativa arbetet vilar på berörda myndigheter.

Inrikesministerns statssekreterare (Elisabeth Backteman) leder krishanteringsarbetet och bedömer behovet av samordning i regeringskansliet. Hon sammankallar Gruppen för strategisk samordning (GSS) som består av statssekreterare i de departement som berörs.

På Kansliet för krishantering sker omvärldsbevakning dygnet runt. Kansliet ska kunna larma, ta fram lägesinformation och en bild av hur samtliga enskilda händelser tillsammans påverkar samhället.

(Källa: Regeringskansliet)

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.