Hbtq-personer mobbas oftare på jobbet

Trakasserier, diskriminering, mikroaggressioner och sämre karriärmöjligheter drabbar hbtq-personer på jobbet. Mest utsatta är bisexuella och transpersoner, enligt ny forskning.

Mångfald
Publicerad

Kränkande kommentarer på jobbet är en av flera allvarliga brister i arbetsmiljön för hbtq-personer.  Extra utsatta för diskriminering, trakasserier och/eller mobbning är transpersoner och bisexuella, säger Andrea Eriksson, docent i ergonomi vid KTH.

Hon har tillsammans med tre andra forskare plöjt igenom en mängd studier om den psykosociala arbetsmiljön för hbtq-personer de senaste tio åren, vilket resulterat i en rapport.

Rapporten besvarar frågorna:

  • Huvudsakliga arbetsmiljörisker i hbtq-personers arbetsmiljö?
  • Huvudsakliga friskfaktorer i hbtq-personers arbetsmiljö?
  • Vilka skillnader finns mellan homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras olika arbetsmiljösituationer? Finns det gemensamma beröringspunkter? Finns det viktiga skillnader?
  • Vad kännetecknar en inkluderande arbetsplats, det vill säga en arbetsmiljö som hbtq-personer själva upplever som god?

Källa: Myndigheten för arbetsmiljökunskap

”Sammantaget visar forskningen att homosexuella inte per automatik har en sämre arbetsmiljö men att många ändå ofta, parallellt med positiva arbetsmiljöupplevelser, kan bli utsatta för specifika arbetsmiljörisker i form av till exempelvis fördomsfullt bemötanden”, säger Andrea Eriksson, till Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

”Risken för hbtq-personer att utsättas för diskriminering och trakasserier samspelar också med faktorer som kön, etnicitet, yrkesposition och ålder”, fortsätter hon.

I en intervju i Kollega ger docenten dessutom bakläxa till svenska chefer, som skulle kunna jobba bättre med hbtq-frågorna.

”Det saknas kompetens hos många chefer och man ser det inte som en viktig arbetsmiljöfråga. Välvilja finns, men man säger kanske inte ifrån vid kränkningar och chefer kan ha en omedveten nedlåtande jargong”, menar Andrea Eriksson.

4 arbetsmiljörisker i hbtq-personers arbetsmiljö

  1. Diskriminering
  2. Trakasserier
  3. Mikroaggressioner (det vill säga, subtila och ibland omedvetna aggressiva handlingar i form av exempelvis kommentarer, skämt eller frågor)
  4. Andra negativa arbetsmiljöfaktorer                

Källa: Myndigheten för arbetsmiljökunskap

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden