Gymnasierektorn: ”Svårast är oron bland lärarna”
Skolstarten blir en extra utmaning för rektorer och skolledare denna coronahöst. ”Det gäller att ha respekt för den oro kring smittspridning som finns och att ha en ständig dialog”, säger Marcus Boljang, rektor på Rudbecksgymnasiet i Örebro.

Sedan Folkhälsomyndigheten lättat på rekommendationerna hör Rudbecksgymnasiet i Örebro till de gymnasier som i och med skolstarten återgår till mer normala gängor, efter att under våren bedrivit undervisning på distans.
”Att hålla den sociala distanseringen mellan våra 1 300 elever hör till våra största utmaningar inför skolstarten. Skolan är gammal och våra lokaler ganska trånga. Vi har flyttat i sär bänkarna, inrett en extra matsal, ställt ut fler utemöbler för att locka ut så många som möjligt i friska luften och stängt vårt café, som tidigare var en populär samlingslokal”, säger Marcus Boljang som är en av rektorerna vid det kommunala Rudbecksgymnasiet, även kallad Rudbecksskolan, i centrala stan.
På grund av fortsatt smittorisk vill kommunen att antalet elever som samtidigt befinner sig på Örebros gymnasier ska minskas med en ungefär en tredjedel. Därför blir det ett visst mått av distansundervisning för Rudbecksgymnasiets tvåor och treor även nu i höst, medan ettorna ska befinna sig i klassrummen som vanligt.
”Svårast är oron bland lärarna, i och med att eleverna från och med nu ska vara i skolan så pass mycket. Det gäller att ha respekt för den oro kring smittspridning som finns, ha en ständig dialog och ta in synpunkter”, säger Marcus Boljang.
Att kommunen gått ut med så pass tydliga direktiv om vad som gäller är ett stöd, tycker Marcus Boljang. Elever som är friska och symptomfria ska vara i skolan, om de inte har distansundervisning. Från Örebro kommun kommer även en maning till eleverna om att cykla eller gå till skolan, för att minska risken för trängsel på bussarna.
”Det är bra att veta vad som gäller. I det här läget kan det behövas en viss fyrkantighet, som alla har rätta sig efter”, säger Marcus Boljang.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.