Gymnasierektorn: ”Svårast är oron bland lärarna”

Skolstarten blir en extra utmaning för rektorer och skolledare denna coronahöst. ”Det gäller att ha respekt för den oro kring smittspridning som finns och att ha en ständig dialog”, säger Marcus Boljang, rektor på Rudbecksgymnasiet i Örebro.

Ledarskap
Publicerad
Marcus Boljang, rektor vid Rudbecksgymnasiet i Örebro.
Marcus Boljang är rektor vid Rudbecksgymnasiet i Örebro.

Sedan Folkhälsomyndigheten lättat på rekommendationerna hör Rudbecksgymnasiet i Örebro till de gymnasier som i och med skolstarten återgår till mer normala gängor, efter att under våren bedrivit undervisning på distans.

”Att hålla den sociala distanseringen mellan våra 1 300 elever hör till våra största utmaningar inför skolstarten. Skolan är gammal och våra lokaler ganska trånga. Vi har flyttat i sär bänkarna, inrett en extra matsal, ställt ut fler utemöbler för att locka ut så många som möjligt i friska luften och stängt vårt café, som tidigare var en populär samlingslokal”, säger Marcus Boljang som är en av rektorerna vid det kommunala Rudbecksgymnasiet, även kallad Rudbecksskolan, i centrala stan.

På grund av fortsatt smittorisk vill kommunen att antalet elever som samtidigt befinner sig på Örebros gymnasier ska minskas med en ungefär en tredjedel. Därför blir det ett visst mått av distansundervisning för Rudbecksgymnasiets tvåor och treor även nu i höst, medan ettorna ska befinna sig i klassrummen som vanligt.

”Svårast är oron bland lärarna, i och med att eleverna från och med nu ska vara i skolan så pass mycket. Det gäller att ha respekt för den oro kring smittspridning som finns, ha en ständig dialog och ta in synpunkter”, säger Marcus Boljang.

Att kommunen gått ut med så pass tydliga direktiv om vad som gäller är ett stöd, tycker Marcus Boljang. Elever som är friska och symptomfria ska vara i skolan, om de inte har distansundervisning. Från Örebro kommun kommer även en maning till eleverna om att cykla eller gå till skolan, för att minska risken för trängsel på bussarna.

”Det är bra att veta vad som gäller. I det här läget kan det behövas en viss fyrkantighet, som alla har rätta sig efter”, säger Marcus Boljang.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden