Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Grabbmyten inom tech hindrar kvinnor och icke-vita

Techbranschen kopplas ofta till ord som innovation, nytänkande och modernitet. Men när det gäller jämställdhet och mångfald finns mycket att jobba på, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.

Mångfald
Publicerad
Amanda Lundeteg, vd på Allbright
Techbolagen är experter på att knäcka kod, men mångfaldskoden har de fortfarande kvar att knäcka, skriver Allbright i en ny rapport. Foto: Linnéa Jonasson, Appendix Fotografi/Unsplash

I Allbrights kartläggning av 14 svenska techbolag upplever var tredje kvinna att de blivit utsatta för diskriminering, 33 procent att de har blivit diskriminerade på grund av sin ålder och 59 procent att de blivit diskriminerade på grund av hudfärg, nationalitet eller språk. Var femte kvinna svarade att de blivit utsatta för sexuella trakasserier.

“Något luktar ruttet i techbolagens kultur. Läget är akut inte bara för representationens skull. Att säkra medarbetarnas trygghet måste vara den första stenen i varje bolagsbygge. När var femte kvinna utsatts för sexuella trakasserier är det omöjligt att prata om inkluderande arbetsplatser. Knappast en grund för en hållbar bransch”, kommenterar Allbrights vd Amanda Lundeteg i rapporten.

Bara ett av bolagen har kvinnlig vd
Av samtliga bolag som Allbright har granskat är det bara modeföretaget Na-kd och ljudboksförlaget Storytel som har jämställda ledningsgrupper. Båda har 40 procent andel kvinnor i sina ledningsgrupper. Trea på listan ligger Spotify, med 38 procent kvinnor.

Spelbolaget Paradox Interactive är det enda bolaget som har en kvinnlig vd. Även bland linjecheferna är kvinnorna få: 13 procent – att jämföra med 16 procent för börsen i stort.

”Detta är oroande då linjeposterna är en erkänd rekryteringsbas för vidare karriär som vd”, menar Allbright i rapporten.

Andel kvinnor i ledningsgruppen

1.  Na-kd (40%)

2.  Storytel (40%)

3.  Spotify (38%)

4.  Paradox (33%)

5.  iZettle (31%)

6.  Voi (30%)

7.  Kry (29%)

8. Boozt (29%)

9. Zound Industries (25%)

9. King (25%)

11. Truecaller (20%)

12. Klarna (17%)

12. Tobii (17%)

Mojang har ej delgett information om ledningsgruppen. Bolagen har rankats utifrån närhet till jämställd representation (40/60). Källa: Allbright

Snabbhet i rekryteringen drabbar mångfalden
Techbolagen har ett rykte om sig att få saker att hända snabbt, vara nytänkande och inte låta geografiska gränser stå i vägen för rekrytering av talanger världen över.

Men, visar Allbright-rapporten, snabbheten kan också leda till slarviga rekryteringsprocesser som slutar med att kvinnor förbises till förmån för killkompisar. Mer än var femte medarbetare upplever enligt enkätsvaren att befordringar inte fördelas rättvist och meritokratiskt. Roller som inte utannonseras eller endast utannonseras internt, ofta med en redan tilltänkt kandidat, är regel snarare än undantag hos många techbolag, menar Allbright.

”Många techbolags akilleshäl är istället att de växer för fort. Tjoff så har medarbetarna gått från fem till femhundra och helt plötsligt slår kvinnor och minoriteter larm om oschyssta förhållanden.”

Nio av tio HR-chefer på bolagen berättar i undersökningen att de har processer på plats för att rekrytera talanger världen över, och inte begränsas av geografiskt läge. Majoriteten har till exempel engelska som bolagsspråk.

Trots det upplever hela 47 procent av de icke-vita anställda att det är svårare för dem att ha en framgångsrik karriär inom bolaget på grund av sin identitet eller etniska bakgrund. Bland de kvinnor som fyllt i enkäten är motsvarande siffra 45 procent. En tydlig skillnad från männens enkätsvar, där 96 procent av de vita män som besvarat enkäten inte ser sin etniska bakgrund eller identitet som ett hinder.

Amanda Lundeteg kommenterar i rapporten att rekryteringsval utifrån magkänsla kan slå tillbaka:

“Att vara en stjärna på kod eller polare med vd:n är inte samma sak som att vara en bra chef. I techbolagen verkar skolgårdsmentalitet råda och kompisarna får förtur. Att välja chef efter magkänsla kan bli en dyrköpt historia, speciellt eftersom techbolagens chefer helst rekryterar sin egen spegelbild”.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden