Goda relationer viktigare än formell kompetens

Är du en del av ett vinnande team? Det har sina naturliga förklaringar, visar ny forskning från danska universitetet DTU Compute och MIT Media Lab.

Kommunikation
Text: Calle Fleur
Publicerad

Är du en del av ett vinnande team? Då beror det antagligen på att ni i teamet har starka relationer med varandra, snarare än att ni har specifika kunskaper eller kompetenser. Det visar en studie från det danska universitetet DTU Compute och MIT Media Lab.

”Grupper där medlemmarna har starka inbördes band är betydligt bättre på att utföra svåra och komplexa uppgifter än grupper där man inte har samma starka relationer”, säger docent Sune Lehmann på DTU Compute till tidningen Arbejdsmiljøviden.

Slutsatsen? Det finns så klart flera fördelar med ett stort nätverk och många kunniga medarbetare i en organisation. Men chefer borde ägna mer tid åt att fokusera på kvaliteten i relationerna på arbetsplatsen.

”Det är viktigt att vårda de nära relationerna på arbetsplatsen, eftersom det är lättare att fördela arbetsuppgifterna mellan sig i ett team när man känner till varandras styrkor och svagheter”, säger Sune Lehmann.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden