Margaret Thatcher Ronald Reagan
Foto Margaret Thatcher Ronald ReaganMargaret Thatcher och Ronald Reagan i den amerikanska presidentens fritidsboende Camp David 1984.

Fyra egenskaper som gav Thatcher makten

Så här i efterhand framstår smeknamnet ”järnladyn” nästan som en självuppfyllande profetia. Margaret Thatcher fick det av Sovjet för sin hårda antikommunistiska hållning, men med åren kom den att passa även hennes ledarstil. Med en tilltagande arrogans och en och allt mer dominant ledarstil spred hon skräck bland sina medarbetare, som hon ständigt var misstänksam mot. Mot slutet av sin politiska karriär var hon nästan uteslutande omgiven av ja-sägare.

Mycket har sagts om hennes politiska gärning, men inte lika mycket om hennes väg till ledarskapet. Vi har läst Gunnela Björks nyutkomna biografi Margaret Thatcher – En biografi och hittat fyra egenskaper som gav Thatcher makten.

Rekryteraren: Willie Whitelaw var Margaret Thatchers motståndare i det konservativa partiets partiledarval 1975. Efter att hon tagit hem segern såg hon till att liera sig med honom och han blev hennes mest lojale medarbetare. Han fick en viktig roll när det gäller att ena de interna meningsmotståndarna i partiet.

Underdogen: Thatcher vände det faktum att hon kom från lägre medelklassen och var kvinna till sin fördel. Maktens män hade svårt att hantera henne: hon var självsäker, rak på sak, oftast övertygad om att hon och ingen annan hade rätt. I Gunnela Björks bok beskrivs hur hon jämförts med ”en vänsterfotad fotbollsspelare eller en vänsterhänt boxare. Motståndare blir förvirrad”.

Taktikern: Den som tittar tillbaka på Thatchers politiska gärning får känslan av att hon tidigt hade sin politiska vision klar. Men som nybliven partiledare – och oppositionsledare – visste hon att hennes radikala politik skulle ifrågasättas och var därför noga med att inledningsvis framstå som tidsenlig och som en folkets ledare. Hennes politiska vision fick utvecklas i det dolda.

Kommunikatören: För att vinna väljaren behövde hon först vinna media. Med hjälp av PR-experter bytte hon ut bilden av sig själv. Hon gick från att vara överklassfru och akademiker till att bli grönsakshandlardottern med förakt mot etablissemanget. Hon bytte frisyr och klädstil och såg till att synas i sammanhang som tilltalade väljarna. Därför dök Margaret Thatcher upp i lättsamma radio- och TV-shower.

 

Det ledde till att hon i maj 1979 blev Storbritanniens premiärminister; en post som behöll i tre mandatperioder.

Trots att det snart har gått tjugotre år sedan hon avgick som partiledare och premiärminister sitter avtrycken efter hennes ledarskap kvar i den brittiska politiken.

Och de kommer att sitta där länge. Och lär knappast påverkas av att hon nu är död.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden