Margaret Thatcher Ronald Reagan
Foto Margaret Thatcher Ronald ReaganMargaret Thatcher och Ronald Reagan i den amerikanska presidentens fritidsboende Camp David 1984.

Fyra egenskaper som gav Thatcher makten

Så här i efterhand framstår smeknamnet ”järnladyn” nästan som en självuppfyllande profetia. Margaret Thatcher fick det av Sovjet för sin hårda antikommunistiska hållning, men med åren kom den att passa även hennes ledarstil. Med en tilltagande arrogans och en och allt mer dominant ledarstil spred hon skräck bland sina medarbetare, som hon ständigt var misstänksam mot. Mot slutet av sin politiska karriär var hon nästan uteslutande omgiven av ja-sägare.

Mycket har sagts om hennes politiska gärning, men inte lika mycket om hennes väg till ledarskapet. Vi har läst Gunnela Björks nyutkomna biografi Margaret Thatcher – En biografi och hittat fyra egenskaper som gav Thatcher makten.

Rekryteraren: Willie Whitelaw var Margaret Thatchers motståndare i det konservativa partiets partiledarval 1975. Efter att hon tagit hem segern såg hon till att liera sig med honom och han blev hennes mest lojale medarbetare. Han fick en viktig roll när det gäller att ena de interna meningsmotståndarna i partiet.

Underdogen: Thatcher vände det faktum att hon kom från lägre medelklassen och var kvinna till sin fördel. Maktens män hade svårt att hantera henne: hon var självsäker, rak på sak, oftast övertygad om att hon och ingen annan hade rätt. I Gunnela Björks bok beskrivs hur hon jämförts med ”en vänsterfotad fotbollsspelare eller en vänsterhänt boxare. Motståndare blir förvirrad”.

Taktikern: Den som tittar tillbaka på Thatchers politiska gärning får känslan av att hon tidigt hade sin politiska vision klar. Men som nybliven partiledare – och oppositionsledare – visste hon att hennes radikala politik skulle ifrågasättas och var därför noga med att inledningsvis framstå som tidsenlig och som en folkets ledare. Hennes politiska vision fick utvecklas i det dolda.

Kommunikatören: För att vinna väljaren behövde hon först vinna media. Med hjälp av PR-experter bytte hon ut bilden av sig själv. Hon gick från att vara överklassfru och akademiker till att bli grönsakshandlardottern med förakt mot etablissemanget. Hon bytte frisyr och klädstil och såg till att synas i sammanhang som tilltalade väljarna. Därför dök Margaret Thatcher upp i lättsamma radio- och TV-shower.

 

Det ledde till att hon i maj 1979 blev Storbritanniens premiärminister; en post som behöll i tre mandatperioder.

Trots att det snart har gått tjugotre år sedan hon avgick som partiledare och premiärminister sitter avtrycken efter hennes ledarskap kvar i den brittiska politiken.

Och de kommer att sitta där länge. Och lär knappast påverkas av att hon nu är död.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden