Fredrik Ruben, f d vd Vitec, är Årets Hälsofrämjande chef

Okategoriserade
Text:
Publicerad

Efter att ha kramat om ordföranden Annika Dopping och förra årets vinnare Peter Rejler tog Fredrik Ruben emot blommor och prisäpplet på Chefgalans scen på Grand Hotel.

”Jag mår så fantastiskt bra! Det är här djup lycka. Jag har prioriterat något som inte alltid är så ortodoxt. Alla vi finalister är  budbärare här.”

I en längre intervju i tidningen Chef nr 3 2014 berättade Fredrik Ruben mer om sitt ledarskap:

 

Varför är hälsa en viktig ledarskapsfråga för dig?

”Jag är en typisk förändringschef. Jag kommer in i verksamheter med problem, och ska genomföra förändringar på kort tid. Ibland handlar det om neddragningar. Under sådana perioder är stämningen inte så bra. Då är hälsosatsningar en förenande faktor, och något som får dem som är kvar att må bättre. Jag engagerar mig i hälsa både av ekonomiska och moraliska skäl.”

Hur får du dina medarbetare att må bra?
”Hos oss handlar hälsoarbetet inte bara om fysisk träning. Vi försöker behålla glädjen och humorn i det. Vår förra kick-off hade vi till exempel på en vingård. Jag och Sverigechefen ledde gympapassen som hade 80-talstema. Om man är för seriös hela tiden, blir människor inte engagerade.”

Vissa av dina medarbetare tränar snöbollskrig på lunchen. Varför?
”På ett företag finns det alltid några som tycker att hälsofrågan är en privatsak. Att engagera dem är lite svårare. Därför har vi haft workshops där våra medarbetare har fått spåna fram träningsformer som är lite annorlunda. Förslag som kom upp var snöbollskrig, inte nudda golv, rullstolsrace och vem som kan glida längst på sparkstötting. Vi hade som ansats att det inte skulle vara så politiskt korrekt.”

Vad har allt detta gett er?
”Vi har fått tillbaka vi-känslan i företaget. Jag ser också att vi har fått mindre sjukfrånvaro. Jag tror att vi visar varandra mer omtanke. Jag ser att medarbetarna bryr sig om hur kollegerna mår i större utsträckning.”

Vilken är din hälsoutmaning 2014?
”För mig handlar utmaningen om att inte satsa för hårt på träning. Jag vill hitta en balans i mitt liv där jag både kan vara en närvarande pappa och make, och samtidigt hålla mig i form. Jag måste vara försiktig så att jag inte blir en triathlongalning.”

 

Se en intervju med Fredrik Ruben:

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden