halso

Fredrik Ruben, f d vd Vitec, är Årets Hälsofrämjande chef

Efter att ha kramat om ordföranden Annika Dopping och förra årets vinnare Peter Rejler tog Fredrik Ruben emot blommor och prisäpplet på Chefgalans scen på Grand Hotel.

”Jag mår så fantastiskt bra! Det är här djup lycka. Jag har prioriterat något som inte alltid är så ortodoxt. Alla vi finalister är  budbärare här.”

I en längre intervju i tidningen Chef nr 3 2014 berättade Fredrik Ruben mer om sitt ledarskap:

 

Varför är hälsa en viktig ledarskapsfråga för dig?

”Jag är en typisk förändringschef. Jag kommer in i verksamheter med problem, och ska genomföra förändringar på kort tid. Ibland handlar det om neddragningar. Under sådana perioder är stämningen inte så bra. Då är hälsosatsningar en förenande faktor, och något som får dem som är kvar att må bättre. Jag engagerar mig i hälsa både av ekonomiska och moraliska skäl.”

Hur får du dina medarbetare att må bra?
”Hos oss handlar hälsoarbetet inte bara om fysisk träning. Vi försöker behålla glädjen och humorn i det. Vår förra kick-off hade vi till exempel på en vingård. Jag och Sverigechefen ledde gympapassen som hade 80-talstema. Om man är för seriös hela tiden, blir människor inte engagerade.”

Vissa av dina medarbetare tränar snöbollskrig på lunchen. Varför?
”På ett företag finns det alltid några som tycker att hälsofrågan är en privatsak. Att engagera dem är lite svårare. Därför har vi haft workshops där våra medarbetare har fått spåna fram träningsformer som är lite annorlunda. Förslag som kom upp var snöbollskrig, inte nudda golv, rullstolsrace och vem som kan glida längst på sparkstötting. Vi hade som ansats att det inte skulle vara så politiskt korrekt.”

Vad har allt detta gett er?
”Vi har fått tillbaka vi-känslan i företaget. Jag ser också att vi har fått mindre sjukfrånvaro. Jag tror att vi visar varandra mer omtanke. Jag ser att medarbetarna bryr sig om hur kollegerna mår i större utsträckning.”

Vilken är din hälsoutmaning 2014?
”För mig handlar utmaningen om att inte satsa för hårt på träning. Jag vill hitta en balans i mitt liv där jag både kan vara en närvarande pappa och make, och samtidigt hålla mig i form. Jag måste vara försiktig så att jag inte blir en triathlongalning.”

 

Se en intervju med Fredrik Ruben:

 

Relaterade artiklar

Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!