Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.

Beslutsfattande
Publicerad
Kikarsikte med fokus

Coronasommaren har just tagit sin början, men för beslutsfattarna inom närings- och samhällsliv är det redan coronahöst. Planering pågår nämligen inför livet efter sommarledigheten, och de flesta verksamheter tycks vilja fortsätta med ungefär samma corona-restriktioner som i dag. Det vill säga: fortsatt distansarbete i yrken där jobbet går att utföra framför en skärm, fortsatta telefonkonferenser och fortsatt undvikande av fysiska sammankomster och möten. Det framgår av analysföretaget Kairos Futures veckovisa så kallade Coronakrisbarometer.

”Under krisen har bedömningarna långsamt förskjutits från kaos och mot nyorientering, där man börjar få grepp om situationen och ser tydliga vägar framåt”, menar Christian Wennerström, analytiker på Kairos, och fortsätter:

”Dock kan vi se att de flesta av våra respondenter fortfarande befinner sig delvis i krisläge, och bara en tredjedel betraktar sig efter tre hela månader som helt omorienterade.”

Efter semestrarna tänker sig en knapp tredjedel att de kommer fortsätta att jobba mest på distans, medan lite under hälften kommer att jobba mest genom att ses fysiskt. Mycket få tänker sig en arbetssituation där distansinslagen saknas.

Bara en liten del räknar med att kunna arbeta som före krisen, eller i dess tidiga skede där möten med upp till 500 deltagare var enligt rekommendationerna.

”Den stora majoriteten tänker sig att man fortsätter undvika sammankomster med över 50 deltagare, och nästan 40 procent avser undvika även mindre samlingar i någon grad”, framhåller Christian Wennerström.

Stödet för Folkhälsomyndighetens strategi ser ut att vara relativt starkt.

”Närmare hälften tror att den svenska linjen kommer att stå sig gott eller mycket gott när dammet väl lagt sig, och bara cirka en femtedel, eller 20 procent, tror att vi (Sverige) kommer att ha mer eller mindre gjort bort oss”.

I ett större perspektiv tyder Coronakrisbarometern på att den ekonomiska nationalismen kommer att öka. En majoritet tror att mer produktion kommer att flyttas till hemmaplan och att relationerna mellan USA och Kina försämras.

Antalet respondenter i Coronakrisbarometern pendlar mellan cirka 200 till 500 personer.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden