Kikarsikte med fokus

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.

Coronasommaren har just tagit sin början, men för beslutsfattarna inom närings- och samhällsliv är det redan coronahöst. Planering pågår nämligen inför livet efter sommarledigheten, och de flesta verksamheter tycks vilja fortsätta med ungefär samma corona-restriktioner som i dag. Det vill säga: fortsatt distansarbete i yrken där jobbet går att utföra framför en skärm, fortsatta telefonkonferenser och fortsatt undvikande av fysiska sammankomster och möten. Det framgår av analysföretaget Kairos Futures veckovisa så kallade Coronakrisbarometer.

”Under krisen har bedömningarna långsamt förskjutits från kaos och mot nyorientering, där man börjar få grepp om situationen och ser tydliga vägar framåt”, menar Christian Wennerström, analytiker på Kairos, och fortsätter:

”Dock kan vi se att de flesta av våra respondenter fortfarande befinner sig delvis i krisläge, och bara en tredjedel betraktar sig efter tre hela månader som helt omorienterade.”

Efter semestrarna tänker sig en knapp tredjedel att de kommer fortsätta att jobba mest på distans, medan lite under hälften kommer att jobba mest genom att ses fysiskt. Mycket få tänker sig en arbetssituation där distansinslagen saknas.

Bara en liten del räknar med att kunna arbeta som före krisen, eller i dess tidiga skede där möten med upp till 500 deltagare var enligt rekommendationerna.

”Den stora majoriteten tänker sig att man fortsätter undvika sammankomster med över 50 deltagare, och nästan 40 procent avser undvika även mindre samlingar i någon grad”, framhåller Christian Wennerström.

distansarbete

Läs också: Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Stödet för Folkhälsomyndighetens strategi ser ut att vara relativt starkt.

”Närmare hälften tror att den svenska linjen kommer att stå sig gott eller mycket gott när dammet väl lagt sig, och bara cirka en femtedel, eller 20 procent, tror att vi (Sverige) kommer att ha mer eller mindre gjort bort oss”.

I ett större perspektiv tyder Coronakrisbarometern på att den ekonomiska nationalismen kommer att öka. En majoritet tror att mer produktion kommer att flyttas till hemmaplan och att relationerna mellan USA och Kina försämras.

Antalet respondenter i Coronakrisbarometern pendlar mellan cirka 200 till 500 personer.

Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp

Läs också: Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Uppsägningar? Så gör du som chef

Är du tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. Här är 4 tips på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar för att få ett bra avslut med dina medarbetare. 
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Günther Mårders modell med tre cirklar, där företag är i olika faser av ekonomisk kris
Beslutsfattande

Så agerar du som chef – i den ekonomiska krisens olika faser

Hittills har vart femte företag i Sverige tappat hälften av sin försäljning under coronakrisen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer 30 000 företag gå i konkurs inom den närmaste månaden – och mest drabbade är småföretagen.