Kikarsikte med fokus

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.

Coronasommaren har just tagit sin början, men för beslutsfattarna inom närings- och samhällsliv är det redan coronahöst. Planering pågår nämligen inför livet efter sommarledigheten, och de flesta verksamheter tycks vilja fortsätta med ungefär samma corona-restriktioner som i dag. Det vill säga: fortsatt distansarbete i yrken där jobbet går att utföra framför en skärm, fortsatta telefonkonferenser och fortsatt undvikande av fysiska sammankomster och möten. Det framgår av analysföretaget Kairos Futures veckovisa så kallade Coronakrisbarometer.

”Under krisen har bedömningarna långsamt förskjutits från kaos och mot nyorientering, där man börjar få grepp om situationen och ser tydliga vägar framåt”, menar Christian Wennerström, analytiker på Kairos, och fortsätter:

”Dock kan vi se att de flesta av våra respondenter fortfarande befinner sig delvis i krisläge, och bara en tredjedel betraktar sig efter tre hela månader som helt omorienterade.”

Efter semestrarna tänker sig en knapp tredjedel att de kommer fortsätta att jobba mest på distans, medan lite under hälften kommer att jobba mest genom att ses fysiskt. Mycket få tänker sig en arbetssituation där distansinslagen saknas.

Bara en liten del räknar med att kunna arbeta som före krisen, eller i dess tidiga skede där möten med upp till 500 deltagare var enligt rekommendationerna.

”Den stora majoriteten tänker sig att man fortsätter undvika sammankomster med över 50 deltagare, och nästan 40 procent avser undvika även mindre samlingar i någon grad”, framhåller Christian Wennerström.

distansarbete

Läs också: Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Stödet för Folkhälsomyndighetens strategi ser ut att vara relativt starkt.

”Närmare hälften tror att den svenska linjen kommer att stå sig gott eller mycket gott när dammet väl lagt sig, och bara cirka en femtedel, eller 20 procent, tror att vi (Sverige) kommer att ha mer eller mindre gjort bort oss”.

I ett större perspektiv tyder Coronakrisbarometern på att den ekonomiska nationalismen kommer att öka. En majoritet tror att mer produktion kommer att flyttas till hemmaplan och att relationerna mellan USA och Kina försämras.

Antalet respondenter i Coronakrisbarometern pendlar mellan cirka 200 till 500 personer.

Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp

Läs också: Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

lasforhandlingar
Arbetsrätt

De kraschade las-förhandlingarna: så påverkas du som chef

Sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare havererat är det nu politikerna som kan behöva göra upp om nya spelregler på arbetsmarknaden. Det liggande förslaget kan få stora konsekvenser – inte minst för chefer.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

chefenfridahallgren
Beslutsfattande

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.
grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget. 
elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.