Kikarsikte med fokus

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.

Coronasommaren har just tagit sin början, men för beslutsfattarna inom närings- och samhällsliv är det redan coronahöst. Planering pågår nämligen inför livet efter sommarledigheten, och de flesta verksamheter tycks vilja fortsätta med ungefär samma corona-restriktioner som i dag. Det vill säga: fortsatt distansarbete i yrken där jobbet går att utföra framför en skärm, fortsatta telefonkonferenser och fortsatt undvikande av fysiska sammankomster och möten. Det framgår av analysföretaget Kairos Futures veckovisa så kallade Coronakrisbarometer.

”Under krisen har bedömningarna långsamt förskjutits från kaos och mot nyorientering, där man börjar få grepp om situationen och ser tydliga vägar framåt”, menar Christian Wennerström, analytiker på Kairos, och fortsätter:

”Dock kan vi se att de flesta av våra respondenter fortfarande befinner sig delvis i krisläge, och bara en tredjedel betraktar sig efter tre hela månader som helt omorienterade.”

Efter semestrarna tänker sig en knapp tredjedel att de kommer fortsätta att jobba mest på distans, medan lite under hälften kommer att jobba mest genom att ses fysiskt. Mycket få tänker sig en arbetssituation där distansinslagen saknas.

Bara en liten del räknar med att kunna arbeta som före krisen, eller i dess tidiga skede där möten med upp till 500 deltagare var enligt rekommendationerna.

”Den stora majoriteten tänker sig att man fortsätter undvika sammankomster med över 50 deltagare, och nästan 40 procent avser undvika även mindre samlingar i någon grad”, framhåller Christian Wennerström.

distansarbete

Läs också: Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Stödet för Folkhälsomyndighetens strategi ser ut att vara relativt starkt.

”Närmare hälften tror att den svenska linjen kommer att stå sig gott eller mycket gott när dammet väl lagt sig, och bara cirka en femtedel, eller 20 procent, tror att vi (Sverige) kommer att ha mer eller mindre gjort bort oss”.

I ett större perspektiv tyder Coronakrisbarometern på att den ekonomiska nationalismen kommer att öka. En majoritet tror att mer produktion kommer att flyttas till hemmaplan och att relationerna mellan USA och Kina försämras.

Antalet respondenter i Coronakrisbarometern pendlar mellan cirka 200 till 500 personer.

Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp

Läs också: Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Cecilia Beck Friis, vd för Hemnet
Beslutsfattande

Veckans dilemma: ”Jag vet saker de andra i min ledningsgrupp inte vet – hur ska jag göra?”

Ställ krav uppåt och var tydlig med att ett icke-beslut också är ett beslut. Det rådet ger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis till en chef som måste hålla information hemlig i sin egen, allt mer frustrerade, ledningsgrupp.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Cecilia Rosquist, distriktschef på Kone
Beslutsfattande

Cecilia Rosquist: ”Jag har fått driva många spännande förändringsprojekt”

Att distriktschefen Cecilia Rosquist skulle hamna i hissbranschen var inget hon räknat med. Eller att hissar kunde framkalla så starka känslor.
Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
Porträtt av Håkan Lundstedt samt skiss av den nya fabriken i Ockelbo.
Beslutsfattande

Synsam flyttar produktionen till Sverige: ”Det här beslutet kräver mod”

Det är definitivt en trend vi ser, säger forskare och analytiker. Allt fler företag tar hem produktionen till Sverige.
Charlotte Forssander, arbetsrättsexpert på Vinge
Arbetsrätt

Las-förhandlingarna: så påverkas du som chef

Sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare havererat är det nu politikerna som kan behöva göra upp om nya spelregler på arbetsmarknaden. Det liggande förslaget kan få stora konsekvenser – inte minst för chefer.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
chefenfridahallgren
Beslutsfattande

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.