Framtidens kvinnliga ledare 2022: ”Man behöver inte vara den traditionella ledaren”

Under tisdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnlig ledare 2022. Vinnaren blev Jenny Jonsson som både är vd på fastighetsbolaget ByggVesta och medgrundare och ordförande i Yalla Rinkeby, ett projekt för kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. ” Det betyder väldigt mycket att kunna vara en förebild för andra unga kvinnor som eftersträvar att bli ledare och ta chefspositioner”.

Mångfald
Publicerad
Foto: Karina Ljungdahl

Jenny Jonsson flyttade till Sverige från Seattle 2017. År 2019 blev hon utsedd till Årets unga fastighetskvinna och sedan tisdagen kan hon även titulera sig som Framtidens kvinnliga ledare 2022. Ett pris som Sveriges chefsorganisation Ledarna delar ut och som denna gång lämnades över av förra årets vinnare Helya Riazat, medgrundare av och rektor på Järvaskolan.

Stort grattis Jenny! Hur känns det nu när du vunnit årets framtida kvinnliga ledare?

”Tack så jättemycket! Det känns otroligt roligt och överraskande. Speciellt när det var så många fantastiska och inspirerande kvinnor på listan som jag själv ser upp till väldigt mycket. Det betyder väldigt mycket att kunna vara en förebild för andra unga kvinnor som eftersträvar att bli ledare och ta chefspositioner och att kunna visa att man kan vara sig själv. Man behöver inte vara den traditionella ledaren utan man kan hitta sin egen väg framåt.”

Vad kännetecknar en bra chef enligt dig?

”En bra chef är en som känner sig själv, både sina svagheter och styrkor. Den är en person som vågar fördela ansvaret, lyfter fram andra och inspirerar andra till att det finns en mening att komma till jobbet varje dag.”

Vad vill du säga till alla unga tjejer som vill bli ledare i framtiden?

”Att ni kan. Det finns ingen anledning att någon annan kan göra det bättre än dig. Man ska tro på sig själv. Man ska hitta andra att inspireras av. Gärna hitta mentorer och andra som kan stå upp för dig, uppmana, inspirera och lyfta dig.”

Hur fick du idén att skapa Yalla Rinkeby?

”Det började när ByggVesta skulle bygga and investera i nyproducerade hyresrätter i Rinkeby. Bolaget ville visa att vi kunde göra en positiv skillnad som långsiktig ägare och göra mer än att bara bygga hus. Om man ska göra en riktig skillnad behöver man förstå lokalbefolkningen och deras behov. I det här fallet var det lokalbefolkningen som ville ha en plats för kvinnor att få chans att komma ut till jobb och få ledarskapsträning, det var så Yalla Rinkeby växte fram”.

Vad vill du se för utveckling i samhället i framtiden?

”Jag vill se att det finns en tydlig koppling mellan hållbarhet och affärer. Att det inte pratas om det som två olika saker. Att en bra affär är bra för samhället och för världen och vice versa.”

Jenny Jonsson

Gör: Vd ByggVesta och medgrundare Yalla Rinkeby
Ålder: 31
Bor: Stockholm
Karriär och utbildning: Företagsekonomi vid University of Southern California. Senior affärsanalytiker och managementkonsult vid BTS. Direktör för strategisk utveckling i Bansvik Holding. Styrelsemedlem i Young Presidents Organization.
Så många rapporterar till Jenny: 5 direkt, cirka 55 i organisationen

Juryns motivering

Årets vinnare arbetar för integration och hållbara bostäder i utsatta områden, vilket visar på stort socialt engagemang. Hon lyckas ta det bästa från sina år som managementkonsult i USA till fastighets- och byggbranschen i Sverige och är mångkulturell isitt ledarskap. Detta ger Jenny Jonsson en förstaplats bland Framtidens kvinnliga ledare 2022.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden