Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

Forskning visar att personer med introverta drag ofta väljs bort från chefsjobb. Trots att de i själva verket är mer effektiva ledare för vissa grupper.

Beslutsfattande
Publicerad

Alla grupper – oavsett storlek – behöver en ledare. Om utnämningen sker mindre formellt visar forskning att det då oftare blir en extrovert lagd person som blir beslutsfattare.

Ett forskarteam vid Queensland University of Technology i Australien har tittat närmare på frågan och hittat att det ofta beror på att introverta inte förväntas trivas i en ledarroll – trots att det inte behöver stämma överens med verkligheten.

Faktum är att resultatet från studien, som Association for Psychological Science skrivit om, visar att introverta kan vara betydligt mer lyckade ledare än extroverta i vissa grupper. Men anledningen är att de blir bortvalda beror på att de uttrycker en ovilja till att delta i gruppaktiviteter medan extroverta trivs betydligt bättre där.

Till exempel är extroverta främst lyckade i arbetsgrupper med passiva medarbetare som gärna låter sig ledas av chefen. Men i betydligt mer aktiva grupper där medarbetarna kommer med egna initiativ och förändringsförslag kan en person med mer introverta egenskaper vara bättre.

Dessutom visar forskning att extroverta drag som att vilja dominera kan påverka arbetsmoralen hos medarbetarna negativt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden