introverta

Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

Ny forskning visar att personer med introverta drag ofta väljs bort från chefsjobb. Trots att de i själva verket är mer effektiva ledare för vissa grupper.

Alla grupper – oavsett storlek – behöver en ledare. Om utnämningen sker mindre formellt visar forskning att det då oftare blir en extrovert lagd person som blir beslutsfattare.

Nu har ett forskarteam vid Queensland University of Technology i Australien tittat närmare på frågan och hittat att det ofta beror på att introverta inte förväntas trivas i en ledarroll – trots att det inte behöver stämma överens med verkligheten.

blabla

Läs också: 5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Faktum är att resultatet från studien, som Association for Psychological Science skrivit om, visar att introverta kan vara betydligt mer lyckade ledare än extroverta i vissa grupper. Men anledningen är att de blir bortvalda beror på att de uttrycker en ovilja till att delta i gruppaktiviteter medan extroverta trivs betydligt bättre där.

Till exempel är extroverta främst lyckade i arbetsgrupper med passiva medarbetare som gärna låter sig ledas av chefen. Men i betydligt mer aktiva grupper där medarbetarna kommer med egna initiativ och förändringsförslag kan en person med mer introverta egenskaper vara bättre.

Dessutom visar forskning att extroverta drag som att vilja dominera kan påverka arbetsmoralen hos medarbetarna negativt.

mingla

Läs också: 9 frågor att ställa på minglet som är bättre än: ”Hur är läget?”

Relaterade artiklar

En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

nudging1
Beslutsfattande

Forskning: Köp bullar till mötet – få dubbelt med idéer

Därför ska du bjuda på finfika och bra anteckningsmöjligheter.

Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd.