Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Som extrovert kan du ha flera fördelar på arbetsplatsen, visar ny kanadensisk forskning.

Kommunikation
Publicerad

Du känner nog till stereotypen av en extrovert: Social, pratsam, gillar att vara omgiven av människor och trånar efter nya erfarenheter. Detta i kontrast till en introvert som ofta beskrivs vara tyst, mindre energisk och är svårare komma in på livet.

Men när det kommer till fördelar och nackdelar att ha en viss personlighet på arbetsmarknaden finns det lite forskning. Fram till nu. För nu har ett forskarlag vid University of Toronto gjort en studie som visar vilka fördelar en extrovert person kan ha.

Först samlade man data från hela världen och tittade på variabler som beskriver balans mellan arbete och privatliv, känslomässigt välbefinnande och prestation på jobbet. Sedan tittade man på studier från ett flertal länder där personer med olika yrken, utbildningsnivå och karriär inkluderas.

Forskarna i Kanada upptäckte att i 90 procent av fallen var det extroverta personligheter som trivdes och kunde dra fördelar på arbetsplatsen. Främst var det genom fyra områden:

1) Högre motivation

2) Förmåga att hantera känslor

3) Förmåga till relationsskapande

4) Mer prestationsinriktade

”Dessa fyra saker var de starkaste positiva effekterna av att vara extrovert som vi kunde hitta”, säger Michael Wilmot, en av forskarna bakom studien.

Enligt Wilmot kan en högre motivation leda till fler positiva känslor kring sitt arbete vilket gör det enklare att jobba hårdare och i förlängningen uppfattas som en ledare. Det gäller även förmågan att skapa relationer genom att vara social.

Om du är mer introvert då? Forskarna menar att det finns många yrken (till exempel programmerare) där det en fördel att vara introvert. Det beror på att du måste ha en god lyssningsförmåga och kunna upprätthålla fokus längre stunder.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden