spritmuseum1800
Foto Samuel Unéus

”Förlåt, jag är museichef egentligen!”

Uppsägningar och radikalt färre besökare – coronakrisen tvingar museisektorn till nytänkande. På Spritmuseum i Stockholm får cheferna rycka in i kassa, disk och servis sedan medarbetarskaran krympt med en tredjedel. ”Ett sätt att ta sig igenom en svår period”, säger museichefen Ingrid Leffler.

Uppsägningar och radikalt färre besökare – coronakrisen tvingar fram okonventionella lösningar, och Spritmuseums chef Ingrid Leffler har den senaste tiden ägnat en stor del av sin arbetstid åt diskplockning i museets restaurang.

”Förlåt, jag är museichef egentligen”, står det på en tröja som hon numera har på sig på jobbet. Ett sätt att öka förståelsen för den ovana som har en tendens att skina igenom i mötet med nya arbetsuppgifter.

”Från en dag till en annan tappade vi i princip alla våra intäkter, medan kostnaderna är kvar. Det är en extremt utmanande situation och alla måste vi hjälpas åt”, säger Ingrid Leffler vars museum till skillnad från många andra fortsatt håller öppet i ett läge där turismen i det närmaste upphört. Medan en tredjedel av medarbetarna sagts upp, kämpar den återstående skaran på tjugo personer vidare med att hålla skutan flytande, med chefer och annan administrativ personal som inhoppare på ibland oväntade ställen.

Vad kan och bör göras? Vad finns att ta itu med just nu? Från en inledande fas av rädsla och ovisshet inför framtiden, har det stiftelseägda museet gradvis trätt in i en mer kreativ fas, berättar Ingrid Leffler.

”Till en början satte många av oss igång med att städa museet. Sedan började man rensa förråden och förbättringsmåla. Hux flux stod en loppmarknad utanför, liksom en obemannad bar med hämtkaffe. På olika vägar har medarbetarna hittat vägar att själva aktivera museet. En utveckling som på många sätt skett organiskt.”

Illustration av kvinna som tittar i kikare på en ö med en palm och en skattkista

Läs också: Transformativt ledarskap – så funkar det

Trots en fortsatt mycket tuff situation, med 90 procent färre besökare än vanligt på Djurgården där Spritmuseum är beläget, tycker Ingrid Leffler att det jobbrotations-liknande arbetssättet bidragit till att moral och självrespekt bibehållits och kanske förstärkts i väntan på bättre tider.

”Man går till jobbet. Det finns saker att göra. Museet upptäckts av nya människor och i det långa perspektivet tror jag det är bra för vårt varumärke att vi fortsatt håller igång”, säger hon och fortsätter:

”Vi kan inte ersätta dem som slutat, och museets olika yrkesgrupper är extremt professionella inom sin egen profession. Men vi alla tillfälligt gå in och plocka disk, tvätta, torka bänkar, bemanna receptionen, rensa ogräs och göra en cappuccino. Det är ett sätt att ta sig igenom en svår period. Om vi klarar vi det här, kommer vi ut stärkta på andra sidan.”

20-coronainitiativ

Läs också: 20 (!) positiva initiativ under coronaveckorna vi kan lära oss av

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

sommarbanner
Ledarskap

Häng med Chef i sommar!

Under juli uppdateras inte chef.se lika ofta, men vi har samlat det bästa av allt inom ledarskap, karriär och utveckling för dig.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Jonna Bornemark, filosof
Ledarskap

Jonna Bornemark: ”Vi måste bli bättre på att hantera det vi inte hade väntat oss”

Filosofen Jonna Bornemark har tagit strid mot ”mäthysterin” i samhället och vill varna för en övertro på total kontroll bland chefer. ”Viktigare är att vässa en rörlighet i tänkandet”, säger hon.
Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en ny rapport från SCB.
Illustration av kvinna som tittar i kikare på en ö med en palm och en skattkista
Ledarskap

Transformativt ledarskap – så funkar det

Omvärlden förändras i en rasande takt och det gäller för chefer och verksamheter att hänga med. En svensk fallstudie visar hur transformativt ledarskap kan bedrivas i verkligheten – med lyckat resultat.
Introverta chefer har flera fördelar som ledare
Ledarskap

7 råd: Så blir du som är introvert en ännu bättre chef

Introverta chefer framstår ofta som mer empatiska, fokuserade och uppmärksamma på andra. Dra fördel av dina introverta drag som chef.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Greta Thunberg, Micael Bydén, Mona Sahlin
Ledarskap

Cheferna och ledarna som sommarpratar i år

Årets sommarpratare i P1 är presenterade, och inleder gör Greta Thunberg – som yngsta sommarvärd någonsin. Men även många andra chefer och ledare finns med på listan.