Filippa Reinfeldt: Management by trevlig
Dofterna av te och stearin blandas i det dunkla ljuset. Ur högtalarna strömmar klassisk musik. Runt bordet talas det med mjuka stämmor, med pannorna i veck. En romantisk dejt? Nej, konflikthantering enligt Filippa Reinfeldt.
LÄS MER: Fler Cheftester
Hon är chefen som ingen har sett eller hört brusa upp, som aldrig har skällt ut en meningsmotståndare eller kört över en medarbetare.
Hon månar om att alla ska trivas, att de på jobbet som står henne nära ska må bra, att alla känner sig sedda. Så att hon föredrar att lösa sina konflikter vid fikabordet eller på sitt rum är logiskt.
Som en kompis.
Filippa Reinfeldt är betydligt mycket mer än rikets före detta första dam.
Hon ansvarar för hälso- och sjukvårdsfrågorna i Sveriges största landsting – som även är landets näst största parlament! – och ansvarar för en budget på närmare 48 miljarder kronor.
Resultaten som har kantat hennes väg talar ett tydligt språk. Som kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun lyckades hon med konststycket att driva igenom ett omfattande sparpaket utan gnäll.
Som landstingsråd har hon drivit igenom det enorma projekt som heter Vårdval Stockholm och som har vänt upp och ned på stockholmarnas syn på sjukvård.
”Där har hon drivit ett tydligt spår, det måste man ge henne beröm för”, säger en politisk motståndare.
Poäng: 30/40
Ledarstil: 3/5
En ledare som älskar det hon gör, men som också väljer att göra det hon älskar. En målmedveten drömchef för dem som jobbar nära henne. Bland dem som inte ingår i den inre kretsen, både politiska motståndare och kolleger, betraktas hon ibland som undflyende.
Delegering: 3/5
Förstår att medarbetare växer med uppgiften, vilket innebär att hon gärna ger förtroende och delar med sig av arbetsuppgifter. Har en benägenhet att dumpa uppgifter om hon uppfattar dem som tråkiga.
Beslutsfattande: 3/5
Skulle aldrig fatta beslut utan att ha rejält på fötterna. Läser på, tar in synpunkter och tänker igenom. Men prioriterar frågor som intresserar henne. En del beslut som hon borde ha fattat får i stället fattas i arbetsgrupperna.
Rekrytering: 5/5
Ser längre än till cv när hon rekryterar. Med hjälp av mångfald och magkänsla hittar hon rätt personer till sina team. Har väldigt nöjda medarbetare, vilket tyder på att magkänslan fungerar.
Kommunikation: 4/5
En paradgren. Filippa Reinfeldt är bra på att prata så att alla förstår. En entusiasmerande talare, tydlig arbetsgivare och visionär politiker. Men hon bränner sitt kommunikativa krut på frågor som verkligen intresserar henne. Kritiken från media att hon flyr undan viktiga frågor, bekräftas både av medarbetare och politiska motståndare.
Konflikthantering: 2/5
Undviker konflikter. Dels genom att förebygga dem och se till att hon inte hamnar i dem. Men också genom att skicka fram någon annan i dem som ändå inträffar.
Motivation: 5/5
Ser och hör alla i sin omgivning. Alla som befinner sig i ett möte med Filippa Reinfeldt känner sig bekräftade, vilket motiverar. Ser till att folk som jobbar med henne har roligt.
Personlighet: 5/5
En stor social begåvning. Ingen beskriver henne utan att använda ordet trevlig. Månar väldigt mycket om sina medarbetare och oroar sig för dem när de mår dåligt. Har mycket humor.
”Vårdvalet har varit tuffast för henne. Det är den stora reformen, som har varit otroligt medialt granskad och ifrågasatt. Den har inte gett många positiva rubriker”, konstaterar en partikollega.
Men vårdvalet håller nu på att etableras och det visar sig, enligt undersökningar, både fungera och vara uppskattat.
Som kommunalråd i Täby kommun var hon mycket populär, både bland tjänstemännen i kommunhuset och invånarna i kommunen. Filippa Reinfeldt fick många personkryss 2006.
”Hon kunde så mycket, det överraskade gubbarna i fullmäktige. Men det gjorde att hon fick med sig andra. Hon vill alla väl och hon jobbade verkligen för invånarna”, säger en nära medarbetare från då.
Därför fanns det en besvikelse över att Filippa Reinfeldt försvann till landstinget.
”De som kryssade henne gjorde det ju för att de ville ha henne som kommunalråd. Under valrörelsen hade hon inte nämnt något om att hon skulle sluta”, säger en person.Bland dem som finns i Filippa Reinfeldts närhet duggar de vackra orden tätt. Omtänksam, lyhörd och varm är omdömen som nästan förekommer i varje samtal som behandlar hennes ledarskap. Allt är förstås inte mysiga fikastunder, Filippa Reinfeldt är målmedveten och väldigt säker på vad hon vill, vilket gör att hon ibland kan upplevas som tuff.
Men mer än något annat är hon trevlig: hon kan samtala med alla och få dem att känna sig inkluderade. Hon lyssnar och tar sig tid. Och så pratar hon på ett sätt som alla kan förstå. Hennes politiska vision är lika tydlig som sättet att förmedla den.
Att jobba med information har alltid varit en paradgren för Reinfeldt; hon har arbetat som pressekreterare åt Gunnar Hökmark, byggt upp Moderaternas presstjänst då Carl Bildt var partiledare och sedermera varit en viktig kugge i det maskineri som står bakom ”Nya Moderaterna”.
”Hon är tydlig, både som chef och politiker. Hon är rak och vet vad hon vill. Man vet vad man ska göra när man jobbar med henne”, säger en person som under några år jobbade nära henne.
Filippa Reinfeldt är klar med att det är hon som fattar besluten, men kör inte över någon, utan lyssnar och tar in åsikter. Hon är prestigelös och har inte något behov av att ”slå politiska motståndare i huvudet”.
Däremot förbereder hon sig minutiöst till en debatt. Att komma dåligt förberedd finns inte på kartan.
”Hon är nästan för perfektionistisk. Andra fattar beslut på volley. Hon skulle aldrig fatta ett beslut på för lösa grunder. Men hon är väldigt insatt i sitt ämne. Hon litar på sin egen förmåga och på andras”, säger en före detta medarbetare.
Är det budgettider är förmodligen högarna på skrivbordet lite högre än vanligt, men annars har hon full koll. Och även när det blir rörigt vet Filippa Reinfeldt i vilken hög hon ska leta för att hitta just det där dokumentet.
När det handlar om rekrytering är Filippa Reinfeldt välsignad med det som brukar kallas fingertoppskänsla. Mångfald är ett ledord.
”Ingen är den andra lik i hennes stab. Att bygga på det sätt som hon gör är det bästa man kan göra”, säger en person som tidigare ingått i Filippa Reinfeldts stab.
Redan 1990, när Moderaternas ungdomsförbund MUF genomförde sin då största kampanj någonsin – 200 000 förstagångsväljare kontaktades via telefon – visade unga Filippa Holmberg (som hon hette innan giftermålet med Fredrik) framträdande ledaregenskaper.
Arbetet gav också resultat. Fler förstagångsväljare än någonsin, över 30 procent, valde att lägga sin röst på Moderaterna.
”Hon är en naturlig ledare, tycker jag. Filippa har en förmåga att få folk att jobba och tycka att det är kul, men ändå veta vad hon vill. Utan den typen av stark vilja kommer man ingenstans. Hon vet vart hon ska och ser till att vi kommer dit”, säger en kollega som fanns med även på den tiden.
”Filippa har sådan jävla pondus, det beror på att hon har koll på det hon gör. Många som har debatterat med eller intervjuat henne har slagits av det”, säger en betydligt senare medarbetare.
Det finns ingen anledning att misstro de vackra orden. Så gott som alla som möter Filippa Reinfeldt slås av engagemanget, målmedvetenheten och charmen.
Men man behöver varken vara gråsosse, tråkmåns eller ens konspiratoriskt lagd för att förstå att det bakom lovorden också finns en varumärkesstrategi. Filippa och Fredrik Reinfeldt har varit en oerhört viktig del av Moderaternas framtoning som ett ungt, modernt och drivet parti. Separationen lär inte ändra på den saken.
Men det finns andra tongångar än de enbart positiva när det gäller Filippa Reinfeldts ledarskap. Inte alla uppskattar att fika för att lösa konflikter. De vill se resultat i stället.
”Som politiker gäller det att välja sina strider. Men man kan också välja strategin att tänka efter ett tag. Det gör hon, hon parerar konflikterna innan de inträffar”, säger en landstingsledamot i opposition.
Det betraktas inte som en tillgång av alla. Och nej, det gäller inte enbart hennes politiska motståndare. Inom alliansen i landstinget har det till exempel efterfrågats samtal kring mer långsiktiga sjukvårdsfrågor, inte enbart det som för tillfället står på agendan.
”Jag tycker att hon är undanglidande och ansvarslös i rollen som beslutsfattare. Man måste våga stå upp när det blåser och det tycker jag inte att hon gör. Det är hela tiden andra som får fronta när det bränner till”, säger en person som har jobbat nära Filippa Reinfeldt, både inom Täby kommun och Stockholms läns landsting.
I vintras blev Filippa Reinfeldt föremål för en debattartikel där kritiska röster påpekade att hon undvek att svara på frågor i media, att hon hellre ställde upp i glada hemma hos-reportage än pratade om sjukvårdspolitik.
Hela Moderaterna fräste unisont ifrån och skyllde på den ”socialdemokratiska pressen”.
Men det räcker med att skrapa lite på ytan för att finna liknande kritiska röster även inom det borgerliga blocket.
”Hon gillar inte negativa saker, det har ju märkts, inte minst i media. Hon är beroende av sina tjänstemän, som hon skickar fram för att ta hand om de gråa och tråkiga sakerna. Själv väljer hon det flashiga och det – så att säga – officiella”, säger en person med insyn i alliansens landstingspolitik.
Flera personer talar om att hon har ”bäddats in i bomull”.
”Hon har en strategi som gör att hon inte ska belastas med negativa politiska frågor.”
”Det är en hel del saker som inte händer. Till slut ger man upp. Det behöver inte handla om politiska frågor, utan även om administrativa. Vi har lärt oss hantera det. Många frågor hanteras på gruppledarnivå”, säger en allianskollega.
”Med tillgängligheten är det lite si och så. Hon har byggt upp en barriär av sina medarbetare, som sköter kontakten med omgivningen. Det är inte många andra som har hennes mobilnummer ens”, säger en person.
En förklaring till varför hon väljer att undvika vissa frågor är, tror flera av dem som Chef har talat med, att Filippa Reinfeldt ju varit (och formellt sett fortfarande är) gift med Sveriges statsminister.
Det ses som allvarligare än att Filippa Reinfeldt har utsetts för att utveckla Moderaternas politik inom sjukvård inför valet 2014. Då står ju hon och Fredrik Reinfeldtåtminstone på samma planhalva.
”Hon kan riskera att hamna i konflikt med statsministern, eftersom landstingsintresset ibland går emot nationsintresset. Hon kan ju inte vara den som kritiserar regeringen”, säger en person som jobbar nära Filippa Reinfeldt.
Varifrån hämtar hon kraft? Och hur orkar hon egentligen? Det är uppenbart att Filippa Reinfeldt har plats för många i såväl hjärta som kalender, men det tar på krafterna att ha tid över för alla.
Lägg till ett liv på löpsedlar och i kvällspressen, där hon nagelfars på helt andra premisser än vad jobbet som ledare inom landstinget för med sig.
Men ingen har sett henne komma ut rödgråten från toaletten eller bryta ihop bakom kulisserna.
”Ingen annan politiker hade lyckats driva igenom vårdvalsreformen utan att gå in i väggen”, säger en medarbetare.
En positiv inställning till det mesta, en ständigt närvarande humor (”hon är jävligt rolig”) och engagemang för sjukvården ses som källor till hennes energi.
”Men hon är inte okänslig, man kunde se att hon tog åt sig av hårda omdömen”, säger en medarbetare som fanns med när vårdvalsrubrikerna var som allra svartast.
Många är övertygade om att Filippa Reinfeldt skulle bli en bra chef om hon testade sina vingar inom näringslivet. Lika många är övertygade om att hon inte kommer att göra det.
”Jag skulle absolut kunna se Filippa i en framträdande roll i näringslivet. Men då skulle hon inte ha samma driv. Hon har en politisk övertygelse som hon brinner för och den är viktig”, säger en medarbetare.
En politisk kollega uttrycker det så här:
”Jag tror inte att hon tänker på vad hon ska göra sedan. Människor som brinner så mycket har svårt att tänka så. Men hon skulle kunna bli vd på ett vårdföretag. Den kapaciteten finns.”
Filippa Reinfeldts svar:
”Jag gillar att ta ansvar och arbeta med utveckling av spännande frågor som rör människors vardag. För mig är det resultatet, en bättre hälso- och sjukvård för invånarna i Stockholms län, som kommer i främsta rummet och som är min viktigaste värdemätare.
Medarbetare i sjukvården påverkas av våra beslut. Min uppgift som politiker och förtroendevald är att skapa rätt förutsättningar och kommunicera en tydlig målbild, men jag som politiker ska inte styra det direkta arbetet.
Det är en förmån att ha fått en sådan här fantastisk möjlighet att arbeta med att förbättra tillgängligheten och kvaliteten i sjukvården.”
/Filippa Reinfeldt
LÄS MER: Filippa Reinfeldt på Instagram
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.