Fem sätt att hantera oro och växa som chef

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Mia Törnblom säger att det inte är så konstigt om man känner att man tappat lite lite självkänsla i rollen som ledare under pandemin. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro som dessutom kan få dig att växa som chef. 

Ledarskap
Publicerad

1. Avsätt tid för regelbunden reflektion. Välj om du vill göra det ensam eller tillsammans med en mentor, psykolog eller högre chef. Fördelen med att göra det tillsammans med någon annan är att du får en spegling på det du själv ser. Du kan också få hjälp att bena ut vad som är sund rädsla och därmed en drivkraft samt vilken rädsla/oro som hämmar dig.

2. Ta ägarskap när något går fel men tro inte att du aldrig mer ska göra fel. Ingen människa är perfekt.

3. Hitta en eller flera personer som precis som du är intresserad av ledarskap. Gå med i ett nätverk, gå en utbildning. Tänk inte att det tar tid. Tvärtom. Det kommer att leda till att du gör ditt jobb snabbare.

4. Be om hjälp. Du har en felprogrammering om du tror att ensam är stark. De skickligaste ledarna är inte rädda för att be om hjälp utan bollar med andra.

5.Lär dig mer om ledarskap- och teamutveckling. Sitt inte hemma med dina rädslor då blir de bara större. Bjud personer du ser upp till i din bransch på lunch och ställ frågor.

(Källa: Mia Törnblom) 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden