Experten: ”Inte okej med vänförfrågan från chefen”

Vänförfrågningar från chefen på sociala medier kan skapa osämja bland medarbetarna. Ledarskapsutvecklaren Anki Udd tipsar om hur du bör agera som ledare.

Beslutsfattande
Publicerad
Bild på medarbetare som får vänförfrågan i sociala medier från sin chef

Ny teknik och sociala medier gör privatliv och jobb svårt att hålla isär jobb. Allt flyter ihop och många företag använder sociala medier för att marknadsföra sig själva. Både via organisationens egna kanaler, och de anställdas privata konton.

Men hur mycket ska och bör chefer och medarbetare dela med sig av sitt privatliv som ”vänner” på sociala medier?

”Är du chef avråder jag definitivt från att du själv tar initiativ till att bli vänner med dina medarbetare på sociala medier. De står i ett beroendeförhållande till dig och det är svårt att tacka nej, även om de skulle vilja”, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

En vänförfrågan från chefen kan uppfattas som påflugen – tänk en vänförfrågan från 53-årige vd:n Ove riktad mot nya praktikanten Elin, 19. Som chef riskerar du dessutom att skapa osämja om du bara gör dig till ”vän” med vissa anställda.

Samtidigt är det skillnad mellan olika sociala medier. Medan Linkedin är uttalat professionellt och karriärinriktat, uppfattas Facebook av många som mer privat och en inte lika självklar mötesplats mellan kollegor.

”Om du själv väljer att tacka ja till att bli vän med dina medarbetare efter en förfrågan beror helt på hur du vill använda dig av dina sociala medier. Betraktar du det som ett yrkesmässigt verktyg och håller dig till det, så kan det vara helt okomplicerat.”

”Om du däremot blandar privat och yrkesmässigt innehåll bör du tänka till både en och två gånger”, säger Anki Udd och fortsätter:

”Utifrån ett medarbetarperspektiv så finns det sannolikt begränsningar i vad du vill att din chef ska veta om vad du gör på din fritid. Kanske inte just i stunden, men innehållet lever kvar. Så oavsett om du är medarbetare eller chef, bör du fundera över dina skäl till att vara vän på sociala medier och hur du vill använda plattformen.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden