Bild på medarbetare som får vänförfrågan i sociala medier från sin chef

Experten: ”Inte okej med vänförfrågan från chefen”

Vänförfrågningar från chefen på sociala medier kan skapa osämja bland medarbetarna. Ledarskapsutvecklaren Anki Udd tipsar om hur du bör agera som ledare.

Ny teknik och sociala medier gör privatliv och jobb svårt att hålla isär jobb. Allt flyter ihop och många företag använder sociala medier för att marknadsföra sig själva. Både via organisationens egna kanaler, och de anställdas privata konton.

Men hur mycket ska och bör chefer och medarbetare dela med sig av sitt privatliv som ”vänner” på sociala medier?

”Är du chef avråder jag definitivt från att du själv tar initiativ till att bli vänner med dina medarbetare på sociala medier. De står i ett beroendeförhållande till dig och det är svårt att tacka nej, även om de skulle vilja”, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

En vänförfrågan från chefen kan uppfattas som påflugen – tänk en vänförfrågan från 53-årige vd:n Ove riktad mot nya praktikanten Elin, 19. Som chef riskerar du dessutom att skapa osämja om du bara gör dig till ”vän” med vissa anställda.

Handslag och uppvända handflator

Läs också: 5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Samtidigt är det skillnad mellan olika sociala medier. Medan Linkedin är uttalat professionellt och karriärinriktat, uppfattas Facebook av många som mer privat och en inte lika självklar mötesplats mellan kollegor.

”Om du själv väljer att tacka ja till att bli vän med dina medarbetare efter en förfrågan beror helt på hur du vill använda dig av dina sociala medier. Betraktar du det som ett yrkesmässigt verktyg och håller dig till det, så kan det vara helt okomplicerat.”

”Om du däremot blandar privat och yrkesmässigt innehåll bör du tänka till både en och två gånger”, säger Anki Udd och fortsätter:

”Utifrån ett medarbetarperspektiv så finns det sannolikt begränsningar i vad du vill att din chef ska veta om vad du gör på din fritid. Kanske inte just i stunden, men innehållet lever kvar. Så oavsett om du är medarbetare eller chef, bör du fundera över dina skäl till att vara vän på sociala medier och hur du vill använda plattformen.”

emoji

Läs också: Så blir dina mejl bättre – med emojis

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

vd
Beslutsfattande

Så tänker toppcheferna: Hot, strategier och skepsis

Kraftig konjunkturinbromsning – men hög tilltro till den egna verksamheten. Många är skeptiska mot sociala medier och raderar sina konton. Och klimatfrågan ses snarare som en möjlighet än ett hot.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
4 budord: Så kan du göra konflikter nyttiga
Beslutsfattande

4 budord: Så blir konflikten en idéfabrik

Ånej, vad jobbigt med diametralt olika uppfattningar på jobbet! Eller? Med rätt ingångsvärden kan tvisten i själva verket ge upphov till välgrundade beslut och nya infallsvinklar.
Cissi Elwin, vd på Chef, och Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll
Beslutsfattande

Janne Andersson: ”Så tacklar du energitjuvar”

"Min medarbetare äter energi, både från mig och gruppen. Hur får jag henne att tagga ner, lyssna och förstå vad hon behöver jobba med?”, undrar veckans frågeställare. Förbundskapten Janne Andersson svarar. 
Kalender för 2020.
Beslutsfattande

Här är alla röda dagar 2020

Nytt år, nya semesterdagar – och därmed ny planering för dig som chef. Hur blir nästa jul? När riskerar det uppstå luckor i schemat? Och hur kan du själv maxa din ledighet? Chef har gått igenom kalendern och ger dig här samtliga datum och veckodagar för röda dagar.

sparkle
Beslutsfattande

Topplistan: 10 mest lästa artiklarna på Chef.se 2019

Ett helt år har gått – igen! Här är en tillbakablick på chefsåret 2019 genom våra mest lästa artiklar på sajten. Kanske har du missat något guldkorn?
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Detaljstyrande chefer hämmar kreativiteten
Beslutsfattande

3 måsten – för detaljstyrande chefer

Chefer som vill styra varje aspekt av arbetet ner på partikelnivå är sällan populära. Här är tre saker du bör göra direkt om du har för vana att granska verksamheten genom mikroskop.