Bild på medarbetare som får vänförfrågan i sociala medier från sin chef

Experten: ”Inte okej med vänförfrågan från chefen”

Vänförfrågningar från chefen på sociala medier kan skapa osämja bland medarbetarna. Ledarskapsutvecklaren Anki Udd tipsar om hur du bör agera som ledare.

Ny teknik och sociala medier gör privatliv och jobb svårt att hålla isär jobb. Allt flyter ihop och många företag använder sociala medier för att marknadsföra sig själva. Både via organisationens egna kanaler, och de anställdas privata konton.

Men hur mycket ska och bör chefer och medarbetare dela med sig av sitt privatliv som ”vänner” på sociala medier?

”Är du chef avråder jag definitivt från att du själv tar initiativ till att bli vänner med dina medarbetare på sociala medier. De står i ett beroendeförhållande till dig och det är svårt att tacka nej, även om de skulle vilja”, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

En vänförfrågan från chefen kan uppfattas som påflugen – tänk en vänförfrågan från 53-årige vd:n Ove riktad mot nya praktikanten Elin, 19. Som chef riskerar du dessutom att skapa osämja om du bara gör dig till ”vän” med vissa anställda.

Handslag och uppvända handflator

Läs också: 5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Samtidigt är det skillnad mellan olika sociala medier. Medan Linkedin är uttalat professionellt och karriärinriktat, uppfattas Facebook av många som mer privat och en inte lika självklar mötesplats mellan kollegor.

”Om du själv väljer att tacka ja till att bli vän med dina medarbetare efter en förfrågan beror helt på hur du vill använda dig av dina sociala medier. Betraktar du det som ett yrkesmässigt verktyg och håller dig till det, så kan det vara helt okomplicerat.”

”Om du däremot blandar privat och yrkesmässigt innehåll bör du tänka till både en och två gånger”, säger Anki Udd och fortsätter:

”Utifrån ett medarbetarperspektiv så finns det sannolikt begränsningar i vad du vill att din chef ska veta om vad du gör på din fritid. Kanske inte just i stunden, men innehållet lever kvar. Så oavsett om du är medarbetare eller chef, bör du fundera över dina skäl till att vara vän på sociala medier och hur du vill använda plattformen.”

emoji

Läs också: Så blir dina mejl bättre – med emojis

poddpremia%cc%88r
Chef Dilemma

Poddgäst: Hélène Barnekow

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Cecilia Beck Friis, vd för Hemnet
Beslutsfattande

Veckans dilemma: ”Jag vet saker de andra i min ledningsgrupp inte vet – hur ska jag göra?”

Ställ krav uppåt och var tydlig med att ett icke-beslut också är ett beslut. Det rådet ger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis till en chef som måste hålla information hemlig i sin egen, allt mer frustrerade, ledningsgrupp.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Cecilia Rosquist, distriktschef på Kone
Beslutsfattande

Cecilia Rosquist: ”Jag har fått driva många spännande förändringsprojekt”

Att distriktschefen Cecilia Rosquist skulle hamna i hissbranschen var inget hon räknat med. Eller att hissar kunde framkalla så starka känslor.
Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma
Beslutsfattande

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
Porträtt av Håkan Lundstedt samt skiss av den nya fabriken i Ockelbo.
Beslutsfattande

Synsam flyttar produktionen till Sverige: ”Det här beslutet kräver mod”

Det är definitivt en trend vi ser, säger forskare och analytiker. Allt fler företag tar hem produktionen till Sverige.
Charlotte Forssander, arbetsrättsexpert på Vinge
Arbetsrätt

Las-förhandlingarna: så påverkas du som chef

Sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare havererat är det nu politikerna som kan behöva göra upp om nya spelregler på arbetsmarknaden. Det liggande förslaget kan få stora konsekvenser – inte minst för chefer.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

chefenfridahallgren
Beslutsfattande

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.