Var tredje ledningsgrupp saknar kvinnor

Mångfald
Publicerad

Allbrights vd Amanda Lundeteg konstaterar att svåra ekonomiska tider satt sina spår i ledningsgrupperna som slimmats och i snitt är 30 procent mindre än för tre år sedan. Färre män snarare än fler kvinnor är också anledningen till att andelen kvinnor i ledningsgrupperna totalt ökar något till 19 procent från 18,5.

”…Men nu är bolagen bantade in på märgen. Nu krävs ny vass kompetens. Nästa steg är nyrekrytering och då sannolikt kvinnor. Allt annat vore naivt, direkt korkat och obegripligt”, säger Amanda Lundeteg.

Fortsätter ökningen gå så här långsamt kommer inte ens dagens 17-åringar få uppleva jämställda ledningsgrupper med minst 40 procent kvinnor, poängterar Allbright i rapporten.

Guldstjärnor ges till East Capital Explorer och Björn Borg som går mot strömmen med kvinnodominerade ledningsgrupper. East capital har dock bara två personer (kvinnor) i ledningsgruppen. Annars är det stora bolag som har varit bäst på att befordra kvinnor under 2014. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg lyfts fram som ett föredöme med hälften kvinnor i ledningsgruppen inklusive vd Ingalill Berglund.

Igår fick alla Sveriges börs-vd:ar ett brev på posten. De som listats på den svarta listan, så mycket som en tredjedel av börsens bolag, fick ett svart kuvert.

I statliga bolag är andelen kvinnor i ledningsgrupperna betydligt högre, bland 49 hel- eller delägda statliga bolag har 16 kvinnor på vd-posten.

Läs hela rapporten via den här länken.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden