styrelse

Var tredje ledningsgrupp saknar kvinnor

Allbrights vd Amanda Lundeteg konstaterar att svåra ekonomiska tider satt sina spår i ledningsgrupperna som slimmats och i snitt är 30 procent mindre än för tre år sedan. Färre män snarare än fler kvinnor är också anledningen till att andelen kvinnor i ledningsgrupperna totalt ökar något till 19 procent från 18,5.

”…Men nu är bolagen bantade in på märgen. Nu krävs ny vass kompetens. Nästa steg är nyrekrytering och då sannolikt kvinnor. Allt annat vore naivt, direkt korkat och obegripligt”, säger Amanda Lundeteg.

Fortsätter ökningen gå så här långsamt kommer inte ens dagens 17-åringar få uppleva jämställda ledningsgrupper med minst 40 procent kvinnor, poängterar Allbright i rapporten.

Guldstjärnor ges till East Capital Explorer och Björn Borg som går mot strömmen med kvinnodominerade ledningsgrupper. East capital har dock bara två personer (kvinnor) i ledningsgruppen. Annars är det stora bolag som har varit bäst på att befordra kvinnor under 2014. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg lyfts fram som ett föredöme med hälften kvinnor i ledningsgruppen inklusive vd Ingalill Berglund.

Igår fick alla Sveriges börs-vd:ar ett brev på posten. De som listats på den svarta listan, så mycket som en tredjedel av börsens bolag, fick ett svart kuvert.

I statliga bolag är andelen kvinnor i ledningsgrupperna betydligt högre, bland 49 hel- eller delägda statliga bolag har 16 kvinnor på vd-posten.

Läs hela rapporten via den här länken.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chef_no11
Mångfald

I nya numret: Flyktingpojkarna som byggde ett miljardimperium

Novembernumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
pg_gyllenhammar-2
Mångfald

”Nämn en chef” – då väljer svensken en man

Svenskar tycker inte att chefskåren speglar samhället ur ett mångfaldsperspektiv. Det visar en ny undersökning från Ledarna – som också gör gällande att ingen kvinna hamnar på tio-i-topp när allmänheten ska nämna en chef.
amanda-lundeteg
Arbetsrätt

Ny rapport: Var femte ledare kvinna

För första gången utgörs nu en femtedel av börsbolagens ledningsgrupper av kvinnor. ”Vinden har vänt” skriver Amanda Lundeteg, vd för Allbright, i stiftelsens nya rapport som också talar om en generellt ljusare ekonomisk syn på framtiden med många nyanställningar.
hampus1
Mångfald

Funktionsnedsättning — Hampus bästa råd

Hampus Wännerdahl delar med sig av två råd till chefer och arbetsgivare med medarbetare som drabbas av en funktionsnedsättning.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
va%c2%a4stra-riksdagshuset
Mångfald

19. Riksdagen blir världens mest jämställda

Under ett år listar Chef 100 ögonblick som förändrade ledarskapet i Sverige. På plats 19: Sverige slår världsrekord i parlamentarisk jämställdhet.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden