Två 200-kronorssedlar

En av fyra chefer: ”Vi betalar för låga löner”

Fler än var fjärde chef anser att de ger sina anställda för dåligt betalt. Det visar en enkät från rekryteringsföretaget Randstad.

Randstad har frågat runt 200 svenska beslutsfattare och chefer vad de anser om lönenivåerna på organisationerna de själva arbetar på. Medan en majoritet (63 procent) svarar att lönerna överensstämmer med vad andra betalar de anställda för motsvarande jobb, är det fler än var fjärde (28 procent) som anser att de betalar sämre än andra. Inte ens var tionde chef (nio procent) anser att de ger sina anställda högre lön än konkurrenterna.

”Att ha konkurrenskraftiga löner blir allt viktigare för att kunna attrahera rätt kompetens.  Våra egna undersökningar visar också att majoriteten av dem som byter jobb gör det för att lönen är för låg”, kommenterar Randstads hr-direktör Camilla Campelo i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga månadslönen i Sverige uppgick till 35 500 kronor år 2019, enligt siffror från SCB/Ekonomifakta. Tjockast lönekuvert har privata tjänstemän med en snittlön på 43 500 kronor i månaden. Därefter följer personer som är anställda i den statliga sektorn eller landstingssektorn med 38 900 respektive 38 300 kronor i månaden. Enligt Medlingsinstitutet har de svenska lönerna i snitt ökat med 0,4 – 1,4 procent om året sedan 2015, om man räknar bort inflationen.

Trots den utbredda uppfattningen bland beslutsfattarna att de betalar så förhållandevis dåligt, är de ändå optimistiska över möjligheterna att attrahera duktig personal. Enligt Randstads undersökning ger 67 procent av de svenska företagstopparna den egna organisationen mellan 7 och 10 i betyg, på en tiogradig skala över förmågan att locka attraktiva medarbetare.

marie_hallander_larsson

Läs också: 3 tips till lönesättande chefer

lone-tider-markndpuff
Digitalt lärande: Lön och lönesättning

Upskilla inför lönesamtalen

Undvik kostsamma fällor under lönesamtalet. I Chefs populära webbkurs Lönesättning och lönesamtal får du konkreta tips inför, under och efter lönesamtalet. Du genomför kursen när, var och på vilken enhet du vill.

Relaterade artiklar

Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Anna Borg, vd Vattenfall
Ledarskap

Nytt avsnitt av Chef Dilemma! Cissi Elwin möter Anna Borg

När Vita Huset och Joe Biden nyligen kallade världsledare till klimatkonferens var Vattenfalls vd Anna Borg Sveriges representant, inte Stefan Löfven.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Ensam chef som tittar ut genom fönstret
Hälsa

Därför är chefen så ensam

Det är ensamt på toppen, sägs det. Men dagens flexibla och snabbrörliga arbetsplatser innebär ökad ensamhet både för chefer och medarbetare, visar forskning.
Chef och medarbetare på promenadmöte
Ledarskap

5 sätt att göra rätt som chef

Är det svårt att få tid till att leda medarbetarna samtidigt som du ska hinna göra allt annat? Då kan det vara bra att veta vad medarbetarna förväntar sig av dig.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
Pär Svärdson, Apotea
Ledarskap

Apoteas vd Pär Svärdson: ”Vi behöver ha extra mycket AW framöver”

I det senaste avsnittet av podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.