Emma Claesson, SSAB, är Årets unga chef 2014

Det har varit tufft för SSAB med varsel och sänkta löner. Trots det har Emma Claesson med en ny ledarstil lyckats förändra på ett modigt, modernt och medmänskligt sätt.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Emma Claesson tog emot priset av socialborgarrådet Anna König Jerlmyr och föreläsaren Lars Gustafsson på Chefgalans scen.

”Du har sagt att du utövar ett intuitivt ledarskap, kände du på dig det här?”, frågade programledaren Zanyar Adami när applåderna hade tystnat.

”Nej, det gjorde jag inte. Det var så tuff konkurrens.”

Du jobbar med mjuka frågor i en hård stålbransch. Hur får du ihop den polariteten?
”Det är nog just det som är  nyckeln till framgång. Att med ödmjukhet driva förändring tillsammans med medarbetare i den här branschen som är traditionstyngd. Att ta tillvara den unika kulturen och den lojalitet och engagemang som finns, men ändå våga fatta tuffa beslut.

Emma Claesson berättar mer om sitt ledarskap i en intervju i Chef nr 3 2014:

Hur har du lyckats leda så bra genom stora förändringar?
”Att förändra och förnya företaget har varit en stor utmaning – en svår balansakt. Det har krävts både mod och envishet att utmana gamla sanningar i en traditionsstyrd bransch och samtidigt finkänslighet att tillvarata allt det unika som finns i brukskulturen. Medarbetarna har fått vara med om tuffa åtgärder, och mycket oro.

Jag har fokuserat på att få alla att känna sig involverade och att visa att deras bidrag är viktigt. Det gäller att hitta sina eldsjälar och bygga vidare på dem. Att skapa en förlåtande kultur, där det är okej att testa något nytt och misslyckas, har också varit viktigt.”

Hur är du som chef?
”Jag är prestigelös, lyssnande och bra på att fånga upp signaler, och extremt envis. Jag frågar ständigt efter feedback från medarbetare – hur funkade mötet, hur kan en rutin bli bättre? Dessutom försöker jag alltid att vara så öppen, rak och ärlig som möjligt.

Jag har fått höra att jag står för ett otraditionellt och intuitivt ledarskap, historiskt sett otypiskt för vår bransch.”

Vad har varit roligast under året?
”Att kunna tända den där gnistan och få människor att känna sig sedda och viktiga. Att se när medarbetare lyfter, och se resultatet som kommer med det. Det ger en extrem stolthet.”

Text: Malin Sund

Se en intervju med Emma Claesson:

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden