Så väljer du utbildning

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad

Du kanske lyssnar på en kollega som tipsar om en fantastisk kurs och tänker att den borde du gå. Men du ska aldrig gå en utbildning bara för att en kollega tyckte att den var bra.
Jämför chefsutbildningar med klädstorlekar eller klädstilar. En tjusig jacka som sitter fint på din kollega kan se hemsk ut på dig om du inte har samma storlek eller stil som hon.

Fundera igenom vad du vill ha ut av en utbildning. Vill du tillägna dig ny kunskap? Lära dig nya tekniker eller metoder? Vill du utveckla dig själv som person och ledare? Vill du bli inspirerad och motiverad? Bygga nätverk? Eller fräscha upp kun­skaper som du redan har? Vad är målet med din utbildning?

För att finna svaret på frågan: ”Vad behöver jag?” bör du börja med att ta reda på var i livet du befinner dig just nu. Då kan du få ut mesta möjliga av din utbildningsframtid.

1: Vad vill jag ska hända i min karriär på lång sikt
(5–10 år) respektive kort sikt (1–3 år) och vad behöver jag för min roll i dag?
”Organisationer har visioner som de delar upp i strategiska mål (med ett tidsperspektiv på 3–10 år), taktiska mål (2–3 år) och operativa mål (nuvarande och nästa år) för att utvecklas.

Det behöver du också träna på. Om du som chef inte har idéer för din egen utveckling och framtid kan du inte heller inspirera andra. Det känns i hela organisationen när chefen inte har tillräckligt långt framtidsperspektiv.

Den gamle pedagogen Paulo Freire uttryckte det så här: »Om jag inte har hopp om en bättre morgondag, finns det heller inte anledning att lära mig något nytt i dag« säger Roy Olofsson, pro­­gramansvarig för Integrerat Ledarskap vid IFL på Handelshögskolan i Stockholm.

2: Vem är jag just nu?
Tänk efter vad du har för studiebakgrund, erfarenheter och nivå i företaget i dag.

»Man utvecklas genom att man vågar se sig själv. Träna på det varje dag. Vad gjorde jag bra, vad kunde jag ha gjort bätt­re? Genom att reflektera över hur du verkligen beter dig blir det lättare att leda. Ett kinesiskt talesätt är ’ibland måste man låta själen hinna ifatt kroppen«, säger Roy Olofsson.

3: Vad behöver jag för att mina långsiktiga mål ska uppfyllas?
Vilka är mina starka respektive svaga sidor inom följande tre områden:

l Ledarskap/självkännedom, mänskliga och gruppers processer och organisation

l Affärsmannaskap, marknad, ekonomi och strategi

l Omvärld, teknikutveckling, globala frågor, miljö och politik

»Ledarskap kräver kännedom om både sig själv och and­ra. Därför måste du ha en aktuell omvärldsbild, vilket betyder att ha koll på utvecklingen av konkurrenssituationer, politik, valutor, teknik« säger Roy Olofsson.

4: Har jag kommit så långt i ålder eller karriär att jag be­höver en helt ny grund för mitt avstamp mot framtiden?
»Ibland behöver man tid för sig själv för att se sig själv utifrån. Din karriär så här långt baserar sig ofta på val, med eller utan slump, av skola och arbetsplats när du var ung. Sedan går några år åt till att bygga upp livet med karriär, familj och hem. Någonstans börjar man fundera över frågan Vad händer om jag fortsätter rakt fram på det här spåret? Kommer jag att vara nöjd då? Vad ska driva mig nu när den här första etappen av karriär är klar och barnen flyttar hemifrån? Har jag jobbat så hårt med det dagliga att min kompetensutveckling har blivit lidande?” säger Roy Olofsson.

5: Vad vill jag ha för sorts nätverk efter att jag har gått min utbildning?
”Här kan du välja på ett antal perspektiv när du tittar på olika utbildningar. Behöver du branschnätverk finns det en hel del branschprogram. Här kan du bygga både kunskaps-, affärs- och karriärrelationer. Om du redan känner din bransch väl är det nyttigt att skapa nätverk från helt andra branscher. Då får du idéer från andra håll, tillsammans med vänner som du inte direkt är arbets- och karriärberoende av. De kan ge dig en ärlig feedback”, säger Roy Olofsson.

När du vet var i livet just du befinner dig kan du lättare komma fram till vilket utbildningsbehov du har. Följ Chefs fem enkla steg för att bli klokare.

Testa vilken utbildning som är bäst för dig

Fotnot: Artikeln är hämtad ur Pocketguiden Alla chefens kurser från Chef nr 10 2006. I den finns mer matnyttigt material. Beställ här!

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.